29 Ağustos 2018 23:35

Gazeteciye hapis, ailesine sürgün

İstanbul’dan Erzurum’a gönderilen tutuklu Gazeteci Reyhan Çapan’ın görüşe gidebilmek için Erzurum’a taşınan ailesi: Onu da bizi de cezalandırıyorlar.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Kanun hükmünde kararnameyle (KHK) kapatılan Özgür Gündem gazetesinin eski Sorumlu Yazıişleri Müdürü Reyhan Çapan’a tutuklu bulunduğu Erzurum E Tipi Cezaevinde gazetemiz Evrensel ‘yasak’ denilerek verilmiyor. Çapan’a ailesinin götürdüğü kitaplar da  verilmiyor.

Çapan’ın durumu görüşmek üzere ulaştığımız Reyhan Çapan’ın Ablası Gülhan Çapan’ın anlattıkları ise kardeşi ile birlikte kendilerinin de cezalandırıldığını ortaya koydu. İstanbul’da yargılanan kardeşinin Erzurum E Tipi Cezaevine  konulmasının ardından, annesiyle birlikte Erzurum’a göç ederek, apart bir oda kiraladıklarını söyledi. Çapan’ın Avukatı Özcan Kılıç, yargılamanın yargılayan kişiyi de aştığını ailesinin de kapsadığına dikkat çekti.

ERZURUM’DA APART BİR ODADA KALIYORLAR

Özgür Gündem’de yazıişleri müdürü olduğu dönemde İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası verilen Reyhan Çapan’ın 24 Mayıs tarihinden beri Erzurum E Tipi Cezaevinde kaldığını belirten Abla Çapan,  

Mesafenin uzak olması ve açık görüşün iki ayda bir yapılmasında dolayı annesiyle birlikte taşındıklarını söyledi. Açık görüşün ayda bir olmasıyla birlikte tekrar İstanbul’a geleceklerini söyleyen Çapan, maddi imkansızlıktan dolayı görüşe gelmeyen ailelerin de olduğunu belirtti.

SİYASİ TUTUKLULARA ‘ÖZEL’ MUAMELE

Kardeşine götürdükleri kitapların verilmediğini belirten Çapan, “Cezaevi yönetimi, ‘Bize para verin, biz kitap alırız’, diyor. Götürdüğümüz yayınları kesinlikle vermiyorlar kardeşime” diye konuştu. Çapan, gazetemiz Evrensel’in ise ‘yasak’ denilerek kardeşine verilmediğini dile getirdi. Kardeşinin 4 kişiyle birlikte kaldığını bilgisini veren Abla Çapan, ayakta sayımın dayatıldığını belirtti. Cezaevinde adli tutuklularla siyasi tutukluluk arasında cezaevi yönetiminin ayrım yaptığını anlatan Çapan, “Eğer kardeşim adli bir tutuklu olsaydı, dışarıdan götürdüğümüz kitapları alırlardı” dedi.

TUTUKLU GAZETECİLER İÇİN DUYARLILIK ÇAĞRISI

Kardeşiyle yaptıkları görüşmede kardeşinin moralinin iyi olduğunu ve gazetecilikten dolayı tutuklu olduğunu kendisine söylediğini de aktaran Abla Çapan, başta basın örgütleri olmak üzeri kamuoyunun tutuklu gazeteciler konusunda yeterince duyarlı olmadığı eleştirisinde bulundu. Erzurum’a gittiklerinde İHD başta olmak üzere gittikleri kurumlardan kardeşinin durumuna dair bir bilgiye sahip olmadığını da anlatan Çapan, karşılaştıkları bu durum karşında sitemde bulundu. Şimdiye kadar kardeşinin durumuyla ilgili kendilerini arayan bir basın örgütü ve kurumunun olmadığını anlatan Gülhan Çapan, “Tek kardeşim için değil, tutuklu bütün gazeteciler için kamuoyu ve basın örgütleri duyarlılık göstermeli. Çünkü onlar halkın haber alma hakkı için şuan tutuklu bulunuyorlar” diye konuştu.

AVUKAT KILIÇ: AİLELER DE YARGILANIYOR

Reyhan Çapan’ın Avukatı Özcan Kılıç, siyasi davalarda ve tutuklu gazetecilerin yargılandığı davalarda, yargılanan kişiyle birlikte ailenin de cezalandırılmak istendiğine dikkat çekti. Davanın görüldüğü yer ile tutuklu bulundukları cezaevlerinin çok uzak mesafelerde olduğunu anlatan Kılıç, “Aile ekonomisini de baskı altında tutmak amacı yapılıyor. Selahattin Demirtaş örneği malum. Diyarbakır’da yargılanan kişi Diyarbakır’da tutuklu kaldığı yer Edirne. Yargılandığı yer Ankara. Hakikaten artık trajikomik oldu” dedi.

Reyhan Çapan’ın ailesiyle ilgili de şunları söyledi: “Annesi hasta bir kadın. İstanbul’dan Erzurum’a git-gel maddiyattan önce sağlık açısından sıkıntılı olunca mecbur kalıp bir apart yer tutup kalıyorlar. Bu da yargılamada yargılanan kişiyi aşıyor. Yargılanan kişinin ailesi yakın akrabalarını da kapsıyor artık. Bu hem ekonomik açıdan da manevi açıdan da...”

Kılıç, Reyhan Çapan’ın İstanbul’daki cezaevleri için yaptığı sevk başvurusunun ise doluluk gerekçesiyle kabul edilmediği bilgisini verdi.

Tutuklu gazetecilerin durumuna dikkat çeken Kılıç, gazetecilerinin ailelerinin de bu yargılama sürecinde mağdur edildiklerini vurgu yaptı. Kılıç, tutuklu gazetecilerin savunmalarını hazırlamaları için daha önce yazdığı yazı ve başka materyalleri götürdüklerine tutuklu gazetecilere verilmediğini söyledi. Kılıç, tutuklu gazetecilerin davalarına kamuoyunun daha fazla ilgi göstermesi gerektiğini de belirtti.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin cezayı onamasının ardından hakkında yakalama kararı çıkartılan Reyhan Çapan, 10 Mayıs’ta Artvin, Hopa’da gözaltına alındı. Emniyet işlemlerinin ardından çıkartıldığı Artin Adliyesi’ne mahkeme Çapan’ı tutukladı. Özgür Gündem gazetesinde yazıişleri müdürlüğü yaptığı dönemde hakkında açılan bir davada aldığı 1 yıl 3 aylık hapis cezasının kesinleşmesi Çapan’ın tutuklanmasına gerekçe yapıldı. Çapan’ın aldığı para cezaları da hapis cezasına çevrildi. Artvin Cezaevi’ne gönderilen Çapan 24 Mayıs’ta Erzurum E Tipi Cezaevine sevk edildi.

ÖNCEKİ HABER

Sanat ve yaşam ustam Eren Eyüboğlu

SONRAKİ HABER

'Devlet kâğıt sıkıntısına kalıcı çözüm bulmalı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa