28 Ağustos 2018 16:25

BM: Suudi Arabistan ve hükümet Yemen’de savaş suçu işliyor

Birleşmiş Milletler: Suudi Arabistan’ın hava saldırılarının sürdüğü Yemen’de savaş suçu işlediğine dair makul gerekçeler var.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde kurulan Uluslararası Yemen Heyeti, iç çatışmaların ve Suudi Arabistan’ın hava saldırılarının sürdüğü ülkede Yemen hükümeti ve Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyondan bazı kişilerin savaş suçu işlediğine dair makul gerekçeler olduğunu bildirdi.

HAVA SALDIRILARIYLA SİVİLLER VURULUYOR

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin’in, geçen aralık ayında Yemen’deki insan hakları ihlallerinin izlenmesi için kurduğu 3 kişilik heyetin raporu açıklandı. AA’nın haberine göre “Tanınmış uluslararası ve bölgesel uzmanlardan” oluşan heyetin raporunda, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarının doğrudan sivil kayıplara yol açtığı vurgulanarak “Hava saldırılarında yerleşim alanları, pazar yerleri, cenazeler, düğünler, gözaltı merkezleri, sivillere ait tekneler ve hatta sağlık kuruluşları vuruldu” ifadesine yer verildi.

SAVAŞ SUÇU İŞLENDİĞİNE DAİR MAKUL GEREKÇELER

Raporda, Yemen hükümeti ile koalisyondan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirleri (BAE) güçlerinin bazı mensuplarının uluslararası suçlardan yargılanması gerektiğine vurgu yapılarak bu kişilerin “ayrım”, “orantı” ve “önlem” ilkelerini ihlal etmek suretiyle Yemen’de savaş suçu işlediğine dair makul gerekçeler olduğu bildirildi.

BM kuruluşlarının verilerine göre Mart 2015’ten 23 Ağustos 2018’e kadar ülkedeki iç çatışmalar ve hava saldırılarıyla 6 bin 660 sivilin öldüğü, 10 bin 563’ünün yaralandığı aktarılan raporda, gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğine işaret edildi.

2014’TEN BU YANA ÇATIŞMA VE KATLİAM

Yemen’de, ayrımcılık gerekçesiyle hükümete karşı ayaklanan Husi hareketi, Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Mevcut hükümetle ittifak halindeki Suudi Arabistan ve bazı Körfez ülkeleri de mart 2015’ten bu yana hava bombardımanı düzenliyor. 

Son haftalarda çatışmalar liman kenti Hudeyde’de yoğunlaşmış, geçtiğimiz günlerde ise bir okul otobüsünü havadan vuran Suudi Arabistan onlarca çocuğu öldürmüştü. 

Suudi Arabistan, Yemen’deki Husi hareketini İran’ın yönlendirdiği iddiasıyla ABD ile birlikte hareket ediyor. ABD’li ünlü aktör Jim Carrey, twitter mesajı ile “bizim müttefikimiz, bizim füzemiz, bizim suçumuz” diyerek ABD’nin Yemen’deki rolüne tepki göstermişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesinde zamlara karşı imza kampanyası

SONRAKİ HABER

Yunanistan'daki mülteci kampında şiddet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...