26 Ağustos 2018 10:11

İtalya’da mültecilerin girişine izin verildi

10 günden uzun süredir denizde bekletilen mülteciler, İtalya'daki Katolik Kilisesi, Arnavutluk ve İrlanda'nın kabul etmesiyle karaya inebildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Akdeniz’de kurtarılan mültecilerin İtalya'ya girmesine izin vermeyerek günlerdir bir gemide mahsur bırakan İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini hakkında görevini kötüye kullanma, insanları yasadışı şekilde alıkoyma ve adam kaçırma suçlamalarıyla soruşturma açıldı.

BBC’nin haberine göre, 10 günden uzun süredir denizde bekletilen mültecilerse, İtalya'daki Katolik Kilisesi, Arnavutluk ve İrlanda’nın kabul etmesiyle dün gece karaya inebildi.

Libya'dan yola çıkarak Avrupa'ya ulaşmaya çalışan 190 mülteci 15 Ağustos'ta Akdeniz'de kurtarılarak İtalyan Sahil Güvenliği'ne ait Diciotti gemisine alınmıştı. Ancak en yakın güvenli limanlar olan Malta ve İtalya, geminin kendi limanlarına yanaşmasına günlerce izin vermemişti.

İtalya'ya ait bir geminin İtalyan limanlarına girişine izin verilmemesi ülkede büyük tepki çekmiş ve sonunda hükümet geçen Pazartesi günü, mültecileri taşıyan Diciotti gemisinin Sicilya adasındaki Catania limanına yanaşmasına izin vermişti.

Ancak bu kez de mültecilerin gemiden inerek karaya çıkmasına izin verilmiyordu. Yalnızca hasta ve çocukların gemiden inmesine izin verilirken, 137 kişi 10 günden uzun süredir gemide mahsur kalmıştı. Başta İçişleri Bakanı Matteo Salvini olmak üzere milliyetçi-popülist koalisyon hükümeti, mültecilerin diğer AB ülkeleri tarafından kabul edilmemesi halinde İtalya’ya girişlerine izin vermemekte ısrar ediyordu. İtalya’da sol partiler, insan hakları örgütleri ve hükümetin göç karşıtı politikalarına karşı çıkan medya organları ile vatandaşlar günlerdir bu durumu protesto ediyordu.

SAVCILIK BAKAN HAKKINDA SORUŞTURMA AÇTI

Önceki gün akşam, Sicilya’daki Agrigento Savcılığı’nın İçişleri Bakanı Matteo Salvini hakkında soruşturma açtığı öğrenildi. Salvini ile birlikte, İçişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir ismin daha soruşturmaya dahil edildiği belirtildi. İtalyan basınına göre savcılık Salvini'ye görevini kötüye kullanma, adam kaçırma ve yasa dışı şekilde alıkoyma suçlamaları yöneltiyor.

Diciotti gemisindeki mültecilerin çoğunluğunun Eritreli olduğu, Suriye, Somali gibi ülkelerden kaçanların da bulunduğu açıklandı. Libya üzerinden denize açılarak Avrupa'ya ulaşmak isteyen bu kişilerin aylarca Libya'daki kuralsız gözaltı merkezlerinde çok ağır şartlarda tutuldukları, işkence gördükleri belirtiliyor. Gemideki kadınların tamamının Libya'da tecavüze uğradıkları da ortaya çıkmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

MHP 8 maddelik ‘af taslağı’nı hazırladı

SONRAKİ HABER

Erdoğan’a 1 Eylül çağrısı: Savaş politikalarından vazgeçin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...