18 Ağustos 2018 12:04

İsveç’te seçim öncesi oy için yabancı düşmanlığı artıyor

İsveç'te parlamento ve yerel seçimler öncesi partiler, daha çok oy alabilmek için yabancı düşmanlığı yapma yarışında.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te 9 Eylül’de yapılacak parlamento ve yerel seçimler öncesi, İsveç’in en büyük partileri, daha fazla oy alabilmek için yabancı düşmanlığı yapma yarışında. 

Ana muhalefet partisi Moderatların bazı suçların sınır dışı edilme kapmasına alınmasını ve göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları yerlerde geçici üst arama bölgeleri oluşturmasını istemesinden sonra Adalet Bakanı Morgan Johansson, suç işleyen yabancıların sınır dışı edilmeleri gerektiğini savundu. 

Seçimlere az bir zaman kala yapılan kamuoyu araştırmalarının sonuçları ırkçı ve yabancı düşmanı İsveç Demokratları'nın  tırmanışta olduğunu ve yüzde 20 civarında oy alarak ana muhalefet partisi olabileceğini gösteriyor. 

Demoskap adlı şirketin yaptığı araştırma seçmenlerin en fazla kanun ve nizamın sağlanmasına önem verdiklerini, sığınmacıların ikinci ve sağlık sorununun üçüncü sırada olduğunu gösteriyor. Sifo’nun yaptığı araştırmada ise seçmenlerin en fazla önem verdikleri sorunlar sağlık, eğitim, sığınmacılar ve iklim olarak sıralanıyor. 

ARABALARIN YAKILMASI IRKÇI VE SAĞCI PARTİLERİN İŞLERİNE YARADI

Geçen hafta Göteborg’nin varoşlarında 80 arabanın yakılması ve tahrip edilmesiyle sonuçlanan olaylar, düzen ve nizamın sağlanmasını seçim çalışmalarının odağına koyan Moderat Parti ile ırkçı ve yabancı düşmanı İsveç Demokratları’nın işlerine yaradı. Her iki partinin oy oranlarında az da olsa artış oldu. 

Moderat Parti, suç işleyenlerin sınır dışı edilmelerinin kolaylaştırılmasını istiyor. Günümüzde 1 yıl ve daha fazla ceza alan yabancılar sınır dışı edilirken bunun 6 aya düşürülmesini öneriyor. Suç işleyen çok az sayıda yabancının sınır dışı edildiğini, çoğunluğun İsveç cezaevlerinde cezalarını çektiğini söyleyen partinin lideri Ulf Kristersson, “Ülkede suç işleyenler vatandaş değilse İsveç’te kalmamalı” diyerek suç işleyen yabancıların sınır dışı edilmelerini istedi. 

GEÇİCİ ARAMA BÖLGELERİ OLUŞTURULMALI

Polisin şüpheli kişilerin resimlerini yaygınlaştırması, 'çetelerin silahsızlandırılması' için geçici arama bölgeleri oluşturulması da Moderat Parti’nin önerileri arasında. Polisin hırsızlık ve soygun şüphelilerinin resimlerini çoğaltarak dükkan ve mağaza sahiplerine göndermesinin kolaylaştırılmasını istiyor.

Ana muhalefet partisi, göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları bölgeleri kastederek çok sayıda silahın bulunduğu yerlerde geçici arama bölgeleri kurulmasını ve polise her hangi bir suç işleme şüphesi olmasa bile insanların üstlerini arama yetkisi verilmesini öneriyor.

MUHBİRLERE ÖDÜL 

Moderat Parti, ruhsatsız silahlarla ilgili polise bilgi verenlere ödül verilmesini, uyuşturucu ve silah bulmada kullanılan köpekler için 50 milyon kron kaynak ayrılmasını ve ağır hırsızlık suçunun cezasının 6 aydan 1 yıla çıkarılmasını istiyor. 

Önerileri olumlu karşılayan Sosyal Demokrat İşçi Partili Adalet Bakanı Morgan Johansson, Danimarka'da olduğu gini arama bölgeleri oluşturulabileceğini belirttikten sonra “Kapıyı kapatmıyorum ama önce başka ülkelerde nasıl işlediğine bakmamız gerekir. Deneyimleri bir araya getirmek için bir araştırma başlatılmalı” dedi.

Moderat Parti'nin 1 yıl hapis cezası alan yabancıların sınır dışı edilmeleri önerisini bir adım daha ileriye taşıyan Johansson,  “İsveç vatandaşı değilsen ve İsveç'te suç işliyorsan ana kural sınır dışı edilme olmalı” şeklinde konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Sönmez: Kontenjanları boş olan imam hatipler Anadolu lisesi yapılsın

SONRAKİ HABER

Şişli'de 2 zabıta rüşvetten gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...