18 Ağustos 2018 07:59

İsveç erkeklerle tokalaşmayı reddeden kadına tehdit yağmuru

İsveç'te iş görüşmesinde tokalaşmayı reddeden kadına, nefret ve tehdit içerikli on bin civarında yorum ve mesaj atıldı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te bir iş görüşmesinde dini inancı nedeniyle tokalaşmayı reddeden 24 yaşındaki Farah Alhajeh, sosyal medya hesabı ve telefondan çoğunluğu nefret ve tehdit içerikli on bin civarında yorum ve mesaj aldığını açıkladı.

Alhajeh, tokalaşmadığı için iş görüşmesi yarıda kesilince ayrımcılığa uğradığını belirterek konuyu yargıya taşımıştı. İş Mahkemesi, Alhajeh'i haklı bularak işvereni ayrımcılık yapma suçudan 40 bin kron para cezasına çarptırılmıştı.

Konu, İsveç ve İskandinavya medyasının yanı sıra BBC ve New York Times gibi uluslararası medya kuruluşlarında da yer bulmuştu.

İsveç Devlet Televizyonu'na açıklamalarda bulunan Alhajah, Facebook, İntagram, elektronik posta ve Twitter’dan on bin civarında  nefret içeren yorum aldığını, ölüm ve cinsel saldırıyla tehdit edildiğini söyledi.

20 dakika içinde telefonuna 500 civarında mesaj gönderildiğini söyleyen Alhajah, ”Umursamıyorum, olumsuz yorumlara odaklanmak istemiyorum. Ve gülmekten başka bir şey yapamıyorum. Örneğin Ortadoğu’ya gitmemi isteyenler var. Ben orada hiç bir zaman yaşamadım. Ben İsveç'te doğdum” dedi.

Alhajah, iş görüşmesinde ayrımcılığa uğradığı için açtığı ve 2 yıldan beri süren davanın kendisini yorduğunu için kendisine hakaret ve tehdit eden kişiler hakkında polise bildirimde bulunmayacağını söyledi.

İsveç Devlet Televizyonu muhabirinin kendisini tehdit edenlerle göz göze geldiği zaman kendilerine ne diyeceği sorusuna şu yanıtı verdi.

”Kimseye argümanlarda bulunmak istemem. Bu kişileri evime davet edip 24 yaşında, bir eşi ve bir yaşında oğlu olan bir genç kadın olduğumu göstermek isterim. Çalışıyorum, pijamayla dolaşıyorum ve herkes gibi Netflix'i seyrediyorum. Pek çok kişinin sandığının tersine aşırı değilim.”

Konunun uluslararası medyada yer bulmasından sonra dünyanın pek çok ülkesinden kutlama mesajları da aldığını söyleyen Alhajah, nefret içerikli yorum yapanlar için ”Huzur bulmalarını ve başka insanları oldukları gibi kabul etmeyi öğrenmelerini umut ediyorum” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Finlandiya'da Bakan Timo Soini kürtaj yasaklarını teşvikle suçlanıyor

SONRAKİ HABER

AKP 6'ncı Olağan Kongresi: MKYK listesi belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...