17 Ağustos 2018 10:54

Sezgin Tanrıkulu: İstanbul’da 493 deprem toplanma alanından 77 kaldı

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, olası bir deprem için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

1999 depremi sonrası 493 olarak belirlenen deprem toplanma alanının 2016 yılında 77 olarak tespit edildiğine dikkat çeken CHP İstanbul milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, olası bir deprem için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP İstanbul milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu olası bir deprem için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla meclis araştırması açılmasını istedi.Tanrıkulu, tüm yerleşimlerde deprem toplanma alanlarının durumunun, ulaşım, sağlık hizmetleri, beslenme gibi yönlerden amacına uygun olup olmadığının belirlenmesi, gereken mevzuat değişikliklerinin belirlenerek, hayata geçirilmesi, belediyelerin acil durumlara gerektiği gibi müdahale edebilmesi için mevzuatta ve pratik uygulamalarda neler yapılması gerektiğinin ortaya konulması gerektiğine dikkat çekti. Tanrıkulu, 1999 İstanbul depremi sonrası Afet Acil Eylem Planı’nda belirlenen 493 deprem toplanma alanının 2016 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Doğal Afet Komisyonu raporunda 77 olarak tespit ettiğine dikkat çekti. Tanrıkulu, insanların kurtarılması için belirlenen 416 alanın kişilere ve şirketlere satıldığını ifade etti.

İSTANBUL’DA HER ŞEYİN TEK MERKEZDEN YÖNETİLMESİ OLANAKSIZ

Uzmanların Türkiye'nin afet yönetim anlayışını ağır bir biçimde eleştirdiğine dikkat çeken Tanrıkulu şunları ifade etti: “İstanbul ile 10 bin nüfuslu ilçe aynı afet yasası ve mevzuatı ile yönetilmektedir. Deprem anında ve sonrasında, İstanbul'da her şeyin tek merkezden yönetilmesinin olanaksızlığı ortada iken, AFAD'ın ilçe ve mahalle bazlı bir örgütlenmesi bulunmamaktadır. İstanbul Afet Koordinasyonu için tek numara üzerinden haberleşme sistemini kurulmamıştır”. Yüksek bina deprem yönetmeliğinin ve yeni deprem bölgeleri haritasının çıkarılmadığını da söyleyen Tanrıkulu, AFAD yasasının gözden geçirilmesi ve dünyada kabul gören afet ve acil durum yönetim anlayışına uygun duruma getirilmesi gerektiğini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Deprem güvenliği için 15 yıla ihtiyaç var

SONRAKİ HABER

17 Ağustos 2018 haftasında vizyona giren filmler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...