15 Ağustos 2018 15:29

‘Türkiye ve Rusya, İdlib konusunda anlaşamadı’

Suudi Arabistan merkezli Şarkul Avsat gazetesi, Rusya ve Türkiye'nin İdlib konusunda anlaşamadığını yazdı.

Fotoğraf: Cem Özdel/AA

Paylaş

Suudi Arabistan merkezli Şarkul Avsat gazetesi, “İdlib başlıca gündem, Rusya ve Türkiye dışişleri bakanları görüşmelerinde anlaşamadı” manşetiyle çıktı.

ANHA’nın haberine göre konuyla ilgili haberde; Türkiye yönetiminin, Suriye yönetimi ve ortaklarının askeri bir operasyon düzenlemesini istemediği, Rusya’nın da İdlib’in “çatışmanın azaltıldığı bölgeler” anlaşması kapsamında olduğunu belirttiği ve “terör örgütü” olarak nitelediği El Nusra (el Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el Şam) gibi örgütlerin anlaşma kapsamı dışında olduğunu söylediği kaydedildi. Her iki bakanın görüşme sonrası yaptığı basın toplantısında, İdlib konusunda farklı düşündüklerinin görüldüğü ifade edildi.

‘TÜRKİYE, RUSYA’YA TAVİZ VERİYOR’

El Arab gazetesi de “Türkiye Washington’a karşı Rusya desteğini sağlamak için taviz veriyor” başlıklı haberinde; Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Ankara ziyaretinin ABD-Türkiye arasında krizin yaşandığı bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çekerek, Ankara’nın ABD’ye karşı Rusya desteğini sağlayabilmek için Suriye meselesinde Rusya’ya taviz vermek zorunda kaldığını yazıldı. Ayrıca Rusya’nın İdlib’in yüzde 60’ında etkin olan El Nusra’nın yok edilmesi gerektiğini söylediği de ifade edildi.

Suriye’nin cihatçı grupların elindeki son vilayeti olan İdlib, el Kaide bağlantılı cihatçı örgütler tarafından yönetiliyor. Suriye hükümeti İdlib’e operasyon başlatacağını duyurmuş geçtiğimiz hafta da kenti bombalayarak teslim olma çağrısı yapmıştı.

AKP hükümeti destekli grupların da bulunduğu kentte TSK askeri, Rusya ve İran’la varılan anlaşmalar sonucu 12 noktada nöbet tutuyor.

ÇAVUŞOĞLU: İDLİB’İ BOMBALAMAYIN

Önceki gün Ankara’ya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Terörist var diye tüm İdlib’i, sivilleri bombalamak katliam olur. Yapılacak iş belli, Rusya ve diğer ortaklarımızla beraber teröristleri tespit edip etkisiz hale getirmek” demişti.

Rus Bakan Lavrov ise Suriye yönetiminin bölgedeki “terörist gruplara karşı kendisini koruma hakkı olduğunu” belirterek, Rusya’nın da bu konuda Suriye hükümetini destekleyeceğini söylemişti.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD'de rahipler, 70 yılda yüzlerce çocuğa istismarda bulunmuş!

SONRAKİ HABER

Memleketten ilginç ‘dolar’ tepkileri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa