11 Ağustos 2018 14:04

Çatladıkapı nedir, neresidir? 'Çatladıkapı ülkesi' ne demektir?

Erdoğan'ın Rize konuşmasında sarf ettiği 'Çatladıkapı ülkesi' ifadesi gündem oldu. Peki Çatladıkapı neresidir? 'Çatladıkapı ülkesi' ne demektir?

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rize yaptığı konuşmasında dile getirdiği "Tehdit ediyor ya… "Yarın saat 18.00'e dek göndereceksiniz…" Burası Çatladıkapı ülkesi mi ya, burası Türkiye, ne yapıyorsunuz?" ifadesi gündem oldu. Yurttaşlar 'Çatladıkapı ülkesi' ifadesinin anlamını merak etti. İşte ifadeye ilişkin detaylar:

ÇATLADIKAPI NEREDEDİR?

Çatladıkapı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda Fatih ilçesinde bulunan bir semttir. Bir kıyı semti olan Çatladıkapı'nın kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Küçükayasofya mahallesinin sınırları içinde yer aldığı söylenebilir. Çatladıkapı, Ahırkapı ve Kadırga semtleri arasında yer alır. Kendisine ait bir muhtarlığı yoktur.

Semtin adının 1532 İstanbul depreminde semtten bulunan surlarda büyük bir çatlak oluşmasıyla yerleştiği sanılmaktadır.

Ayrıca Bizans tarafından inşa edilen Bukoleon Sarayı da bu semtte bulunuyor.

ERDOĞAN DAHA ÖNCE DE ADINI ANMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ağustos 2013’te dış politikalarını eleştiren ülkelere “Biz bir dünya devletiyiz. Biz yani bir Çatladıkapı Muhtarlığı değiliz yani..." diye seslenmişti. Ekim 2016'da ise darbe girişimi sonrası yaşanan ihraçları eleştiren Batı ülkelerine “Biz devletiz be! Burası Çatladıkapı Muhtarlığı değil...” sözleriyle tepki göstermişti.

ERDOĞAN RİZE'DE NE DEMİŞTİ?

Erdoğan Rize'de şu ifadeleri kullanmıştı:

"Türkiye'yi küçük hesapları için karşısına alanlar bunun bedelini ödeyeceklerdir. Ülkemize karşı tehdit politikası güdüp iflah olan bir siyasetçi yoktur. Bu milletin ahını alan belasını bulmuştur. Kim sabrederse zafere ulaşır. Sabredeceğiz, mücadelemizi sürdüreceğiz, zafere erişeceğiz. Saflarımızda delik açtırmayalım. Bu oyun önümüze geldiğinde biz, 'Ölürüz de böyle bir istiskale, aşağılanmaya rıza gösteremeyiz' dedik. Tehdit ediyor ya… "Saat 18.00'e dek göndereceksiniz" Burası Çatladıkapı ülkesi mi, burası Türkiye, ne yapıyorsunuz? Biz besleme değiliz, ayakları üzerinde dimdik duran 81 milyonluk bir Türkiye'yiz."  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Gemi su aldığında hepimiz aynı akıbete düçar olacağız

SONRAKİ HABER

Galatasaray Meydanı'nda 'HES'leri durdurun' çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...