10 Ağustos 2018 07:53

Etlik Şehir Hastanesinde sermayeye milyarlar, işçiye kurtlu yemek

Ankara Keçiören'deki Etlik Şehir Hastanesi inşaatında çalışan işçilerin yemeğinden kurt çıktı, patronlar kâr ederken işçiye reva görülen bu oldu.

Etlik Şehir Hastanesi inşaatında işçilere kurtlu yemek verildi (Fotoğraf: Evrensel)

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Ankara'da yapımı süren Etlik Şehir Hastanesi inşaatında çıkan yemeklerin fotoğrafları, işçilerin neden isyan ettiğini gözler önüne serdi. “Beş yıldızlı otel konforunda” denilerek kamudan şirketlere aktarılan milyarlarca lirayla yapılan şehir hastanelerinde, işçinin payına bu kurtlu yemekler düştü.

Ankara'nın Keçiröen ilçesinde yapımı süren Etlik Şehir Hastanesi inşaatında çalışan işçiler aylardır yemeklerden şikayetçi. Hükümet “Beş yıldızlı otel konforunda” diyerek şehir hastanelerini öve öve bitiremese de Etlik Şehir Hastanesinin inşaatında bambaşka bir dünya var. 3 binin üzerinde işçinin çalıştığı belirtilen şantiyede, aylardır yemek sorunu devam ediyor. Pişmemiş, yetersiz, hatta içinden kıl ve kurt çıkan yemekler nedeniyle canına tak eden işçiler dün öğle yemeğini yemeyerek iş bırakmıştı. İşçilerin kötü yemeğe isyan etmesi üzerine şantiyeye polis gelmiş ve eylem sona ermişti. Eylemin ardından inşaat işçilerinin Evrensel'e gönderdiği fotoğraflar, Etlik Şehir Hastanesinin yapımındaki işçilere reva görülen koşulları gözler önüne seriyor. Kamu kaynaklarından milyarlarca lira aktarılan şirketlerin işçilerine verdiği pudingin içinde kurt, yeterince pişmemiş tavukların içinden kıl çıkıyor. İşçilerin çektiği bir başka fotoğrafta ise plastik tabldotlar her tarafa saçılmış durumda.

DEV-YAPI-İŞ: PATRONLAR KÂR EDERKEN İŞÇİYE İNSANİ OLMAYAN KOŞULLAR

DİSK'e bağlı Dev-Yapı-İş sendikasının konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ülke ekonomisinde büyük bir yer tutan inşaat sektöründe patronlar karlarına kar katarken üretim yapan biz işçiler, ürettiğimiz beton yığınları kadar değer görüyoruz. Taleplerimiz insanca çalışma, insanca barınma ve insanca yemek koşullarının sağlanmasıdır. Çalıştığımız şantiyelerde patronlar milyonlarca kâr ederken bizlerin payına bodrum katlarda havasız, gayri insani barınma, kurtlu-kötü yemekler ve iş cinayetlerinde ölüm düşmektedir” denildi.

'İŞÇİLERİN KOĞUŞUNU DAĞITMAK ÇÖZÜM DEĞİL'

İşçilerin bu en temel haklarının kimse için yük olmaması gerektiğini belirtilen açıklamada, “Tüm bu koşullar altında gösterilen tepkiler insan olmamızdan kaynaklı, insanca koşullarda çalışmak ve yaşamak istememizdendir. Gayet insani olan bu taleplerimizin karşılanması bir yana, karşı taraftan gösterilen refleks kışkırtıcı ve provakatiftir. İşverenlere, özel güvenlik görevlilerine ve emniyet güçlerine şu çağrıyı yapıyoruz: Bu taleplere karşı çözüm diye başvurduğunuz koğuşların dağıtılması, işçileri sindirme çabası sorunu çözmek yerine süreci geren, işçileri öfkelendiren ve süreci çıkmaza sokan bir durumdan başka bir şeye hizmet etmez" denildi.

Açıklamada, Etlik Şehir Hastanesi inşaatında çalışan işçilerin talepleri, “İnsanca çalışma, barınma ve yemek koşullarının yaratılması, içimizden seçeceğimiz temsilcilerce şantiye koşullarının denetlenmesine izin verilmesi, eyleme geçen hiçbir işçinin işten atılma tehdidiyle karşılaşmaması” olarak sıralandı.

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da üniversite hastanesi çalışanları grevde

SONRAKİ HABER

Uzay gözlemi yapılabilecek en karanlık nokta Isparta'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...