06 Ağustos 2018 12:28

Diyarbakır Ekoloji Platformu: Bölge’de yangınlar faili meçhul

Bölgede yaşanan orman yangınlarına dair açıklama yapan Diyarbakır Ekolji Platformu, yanan bölgelerle ilgili tahkikatların başlatılmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Diyarbakır’da Ekoloji Platformu orman yangınlarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Kent Terası’nda yapılan açıklamaya HDP Diyarbakır milletvekilleri Selçuk Mızraklı, Remziye Tosun, HDP, CHP, ESP, 78’ler Derneği, Sur Platformu, Barış Anneleri, TJA ve TMMOB katıldı.

Açıklamayı yapan Ekoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Sezgin, Türkiye’de orman yangınlarında ciddi bir artışın yaşandığını belirterek bu durumun ilgili kurumların ihmalinden kaynaklandığını ifade etti. Sezgin, ülkede son dönemde yaşanan doğal afetler, kuraklık vb. gibi doğa olaylarının orman yangınlarından bağımsız olmadığını ifade ederek, “TÜİK verilerine göre Türkiye’nin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan ormanların korunamadığını görmekteyiz. Anız yakma, avcı ve çoban ateşi, sigara ve piknik ateşi, trafik kazaları orman yangınlarının yüzde 49’unu kapsamaktadır. Yüzde 10’u kundaklama, ranta dönük orman açma, diğer nedenlerle kasıtlı olarak çıkarılan orman yangınlarıdır. 2004 Muğla Güvercinlik’teki yangın bunun en bariz örneğidir. Yakılan alanlarda şu anda otellerin yükseldiğini görmekteyiz” dedi.

‘YANGININ KENDİLİĞİNDEN ÇIKMA İHTİMALİ YOK’

Nedeni saptanmayan orman yangınlarının ise Orman Bakanlığının verilerine göre yüzde 31’i kapsamadığını belirten Sezgin, “Uzmanlar bilinmeyen nedenlerin hemen hemen hepsinin insan kaynaklı olduğunu kabul etmektedir. Orman Genel Müdürlüğünün 2017 yılı içerisinde 2 bin 411 adet orman yangını vakası yaşandığını ve 11 bin 993 hektar orman alanının yanarak zarar gördüğünü belirtmiştir. Bunun içerisinde faili meçhul olarak yangın sayısı 1280’dir ve bu 4 bin 136 hektar alanın yandığına işarettir. Ancak bölgemizde yaşanan orman yangınları faili meçhul kategorisinde değerlendirilen yangınlardır. Doğal bir şekilde yanmadığını insan eliyle yakıldığını ve bazen de güvenlik nedeniyle yakıldığını görüyoruz. Bölgemizde yaşanan bitki vejetasyonu değerlendirildiğinde yangının kendiliğinden çıkma ihtimali yoktur. Dolayısıyla karakollara yakın bölgelerde oluşan ormanların yakılması kanunen suçtur. Ancak bu durum hiçbir zaman Türkiye’de, Bölge’de uygulanmamıştır” dedi.

‘ORMANLARI KORUMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ’

Duyarlılık çağrısı yapan Sezgin, “Yanan bölgelerle ilgili tahkikatların başlatılmasını, suçluların bulunmasını, yangına maruz bölgelerde gerekli bakım, onarım işlerinin yapılmasını talep ediyoruz. Taleplerimiz dikkate alınmadığı takdirde ormanlarımızı korumak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Denizli Çarşısı'ndaki görevli, 10 yaşındaki kız çocuğunu istismar etti

SONRAKİ HABER

‘Mülteci kurtarmak için onay beklemeyeceğiz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...