06 Ağustos 2018 10:08

Uluslararası Ege İnsan Hakları Okulu çalıştayı 2-3-4 Kasım'da

Uluslararası Ege İnsan Hakları Okulu’nun bu yılki çalıştayının ana konusu 'Uluslararası İnsan Hakları Rejiminin Krizi' olarak belirlendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Özgürlükçü Hukukçular Platformu, Uluslararası Demokrat Hukukçular Örgütü, İnsan Hakları ve Demokrasi için Avrupalı Hukukçular Örgütü ve İzmir Dayanışma Akademisi tarafından oluşturulan Uluslararası Ege İnsan Hakları Okulu’nun bu seneki çalıştayının ana konusu "Uluslararası İnsan Hakları Rejiminin Krizi".

2-3-4 Kasım tarihlerinde Şirince’deki Nesin Matematik Köyü’nde gerçekleştirecek ikinci sonbahar çalıştayında insan hakları kavramının ortaya çıkışı, dönüşümü, insan hakları rejiminin kurumsal inşası, insan haklarının korunması, AİHM çıkmazı, insan hakları ve demokrasi, mülteciler ve insan hakları, demokratik toplumsal hareketlerin insan hakları rejiminden beklentisi ve uluslararası insan hakları rejiminin geleceği konuları ele alınacak.

İzmir Dayanışma Akademisinden barış imzacısı Prof. Dr. Nilgin Toker'in açılış oturumu ile başlayacak çalıştayda, Prof. Dr. Bill Bowring, İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Avrupalı Hukukçular Örgütü (ELDH) Başkanı Av. Benan Molu, yine imzacı akademisyenlerden Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, Yrd. Doç. Dr. Serdar Tekin, Yrd. Doç. Dr. Kasım Akbaş, Cansu Akbaş, Özgürlükçü Hukukçular Platformu'ndan Av. F. Özgür Erol ve Yazar, Çevirmen, Yayımcı Tanıl Bora konuşma yapacak.

Ayrıca, SYRIZA Milletvekili Yunanistan Birkbeck Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Costas Douzinas'ın da katılması bekleniyor. Çalıştay, Ahmet Şık moderatörlüğünde yapılacak forumla sonlanacak.

'İNSAN HAKLARI YARGISINA KARŞI GÜVEN YİTİMİ VAR'

Çalıştayın çağrı metninde, ana başlığın "Uluslararası İnsan Hakları Rejiminin Krizi” konusu seçilmesiyle ilgili şu ifadelere yer veriliyor:

"Türkiye özelinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin sözleşmede korunan hak ve özgürlüklerin korunması konusunda yeterli cevabı verememesi ve pasif kalması uluslararası insan hakları yargısına karşı kamuoyunda ciddi bir güven yitimine yol açmıştır. İkinci Dünya Savaşı sonrası oluşturulan başta BM ve Avrupa Konseyi olmak üzere bütün evrensel ve bölgesel koruma sistemlerinin 21. Yüzyılın ilk çeyreğinde hala ihtiyaca yanıt verip veremediği uluslararası ölçüde tartışılan bir konudur. Gerek evrensel koruma sistemi olan BM, gerekse bölgesel sistemler olan Avrupa insan hakları sistemi ve Afrika insan ve halkların hakları mekanizmaları tek tek masaya yatırılacaktır. İnsan hakları korumasının bağlantılı konuları olan mülteci meselesi ve savaş hukuku (insancıl hukuk) da güncel korumanın yeterliliği ve önleyiciliği bağlamında konunun uzmanlarınca incelenecektir"

Katılımın sınırlı tutulacağı çalıştayla ilgili ayrıntılı bilgi almak için tıklayın. (İzmir/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

TMO alım yapsın, fındık tasarrufa kurban edilmesin

SONRAKİ HABER

Dolar yükseldikçe yoksulluk artıyor: Açlık sınırı 1744 liraya yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa