08 Ağustos 2018 03:40

Hasankeyf'te taşınan Artuklu Hamamı yeni yerine indiriliyor

Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi Artuklu Hamamı'nın taşınma işlemleri tamamlandı. Hamamın yere indirilmesi aşamasına geçildi.

Artuklu Hamamı yeni yerine indiriliyor (Fotoğraf: Selman Tür/AA)

Paylaş

Batman'ın, Ilısu Barajı nedeniyle büyük kısmı sular altında kalacak olan tarihi Hasankeyf ilçesindeki bin 500 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'ndaki yeni yerine 6 Ağustos'ta taşındı. 8 Ağustos sabahı itibariyle hamamın, taşındığı kendinden tahrikli modüler sistem olan 256 tekerlekli "SPMT" aracından yere indirilmesi aşamasına geçildi.

TAŞINMA SÜRECİ

256 tekerlekli "SPMT" aracıyla taşınan tarihi hamamın taşınma işlemi 6 Ağustos günü saat 05.00'te başladı. Artuklu Hamamı'nın yaklaşık 3 km uzaklıktaki yeni yerine taşınması 9 saat 15 dakika sürdü.

Törene katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, taşıma işlemini gerçekleştiren SPMT aracını yaklaşık beş metre kullandı.

Bakan Pakdemirli, burada yaptığı konuşmada, tarihi Hasankeyf'i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı'nın Türkiye'nin 2023 hedeflerinden biri olduğunu söyleyerek "Burada çok güzel yerler kurulmuş, eskiye oranla çok daha iyi bir yerleşim yerimiz var. Bundan sonra ekonomiye çok büyük katkılar da sağlayacaktır. Ilısu Barajı, elektrik üretiminde Türkiye'nin dördüncü barajı olacak. Proje kapsamında tarihi güzelliklerimizi, miraslarımızı taşıyoruz. Tarihini bilmeyen, geleceğini tayin edemez." dedi.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, dün yaptığı açıklamada 540 yaşında olması itibarıyla dünya ölçeğinde bütüncül taşınan en eski tarihi yapı sayılan Zeynel Bey Türbesi'nin 12 Mayıs 2017'de yeni yerine taşındığını anımsatmış, şimdi de 1200'lü yıllarda yapılan Artuklu Hamamı'nın taşınacağını kaydetmişti.

Artuklu Hamamı'nın taşıma işleminin 37 milyon lira olduğu belirtiliyor.

Acu, hamamın 1200'lü yıllardan kalma bir eser olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Artuklu Hamamı krikolarla bir metre 60 santimetre yerden yükseltildi. Şu anda ise krikolardan kurtarıldı ve şu an tamamen SPMT aracın üzerinde. Bu araçlarımızda 256 adet lastik mevcut. 256 tekerlek üzerinde sistemi yürüteceğiz. Tamamen yolun eğimine göre terazisini ayarlayan bir taşıma sistemidir. Sabah 05:00 gibi taşıma işlemine başlayacağız. Tamamen hidrolik sistemle taşınacağı için hava şartlarından etkileniyor. Asfaltın ısınmaması ve hidrolik sistemin sıkıntı oluşturmaması için erken başlayacağız."

Acu, yıl sonuna kadar İmam Abdullah Zaviyesi ile Er Rızık, Hz. Süleyman ve Koç camilerinin de taşınacağını söyledi.

YERİNE İNDİRME AŞAMASI

Tarihi Artuklu Hamamı'nın indirilmesi aşamasına sabaha karşı geçildi.

Her biri 64 olmak üzere toplam 256 tekerlekten oluşan SPMT aracı sırayla hamamın altından çekilerek krikoların üzerine indiriliyor.

Yaklaşık iki saatte krikoların üzerine indirilmesi planlanan bin 500 ton ağırlığındaki tarihi hamam, daha sonra krikolarla yaklaşık 6 saat sürmesi planlanan çalışma ile zemine oturtulacak.

(Batman/AA)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, AKP'nin 'A takımı'nda değişikliğe gidiyor

SONRAKİ HABER

CHP Genel Merkezi: İmzalar yetersiz, kurultay yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa