05 Ağustos 2018 12:25

Eğitim Sen: Mutsuz öğrencilerden mutlu bir gelecek inşa edilemez

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, lise yerleştirmelerinde yapılan hatalara dikkat çekerek. MEB'e çağrıda bulundu.

ARŞİV | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Milli Eğitim Bakanlığına çağrıda bulunarak liselere yerleştirilecek öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Aydoğan, yüzde 10'luk dilime giren  öğrencilerin merkezi sınav ile öğrenci alan okullara yerleşememesini örnek göstererek yaptığı yazılı açıklama ile “Anadolu, fen, sosyal bilimler lisesinin kontenjanları arttırılmalıdır.  Adres dayatması kriteri kaldırılmalıdır” dedi. Aydoğan, mutsuz öğrencilerden mutlu bir geleceğin inşa edilemeyeceğini söyledi.

Yaptığı yazılı açıklama ile MEB'e çağrıda bulunan eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, liselere yerleştirmede yaşanan mağduriyetlere hali hazırda uygulanan sistem ile çözüm bulunamayacağını ifade etti.

300 BİN ÖĞRENCİ ORTADA KALDI!

Yüzde 10'luk dilime giren 428 bin öğrencinin yüzde 70' inin  merkezi sınav ile öğrenci alan okullara yerleşemediğini söyleyen Aydoğan, “300 bini aşkın öğrenci ya hiçbir okula yerleşemedi ya da yerel yerleştirme ile aslında istemedikleri okul türlerine yerleşmek zorunda bırakıldı”dedi. Buna göre sınava giren  300 bini aşkın öğrenciyi en çok mağdur olan kesim olarak tanımlayan Aydoğan, “Bu öğrenciler zorunlu olarak yazmak zorunda kaldıkları son tercihlerine yerleşti. Merkezi sınav ile öğrenci alan okul türleri içerisinde en çok tercih edilen  Fen, Anadolu ve Sosyal Bilimler Liseleri'nin kontenjanları artırılmalıdır”diye konuştu.

YÖNETMELİK VE KILAVUZDA HUKUKA UYGUN DAVRANILMADI!

Hukuki olarak yönetmelik ve kılavuzda da değişiklikler yapıldığını belirten Aydoğan, “Gözardı edilen ve yönetmelikte yer alan tercih esaslı yerleştirme ifadesi kılavuzda çıkarılarak açıkta kalan öğrencilerin yerleştirilmesi  10-14 Eylül tarihlerinde öğrencilere hiçbir tercih hakkı tanınmayarak komisyonun inisiyatifine bırakılmıştı. Bu konuda Eğitim Sen olarak dava açtık. Nakil kılavuzunda yapılan okul türü sınırlamasının ve okulda bulunuşluk kriterlerinin kaldırılması ile yeni bir hukuki boşluk doğmuştur” diye konuştu.

‘ADRES KRİTERİ SINIFSAL BİR DAYATMADIR’

MEB'e çağrıda bulunan ve “Mutsuz öğrencilerden mutlu bir gelecek inşa edilemez” diyen Aydoğan, “Adres kriteri sınıfsal bir dayatmadır ve eğitim hakkı ihlalidir. Adres sınırı dayatması kriteri kaldırılmalıdır. Tercih edilmeyen okul türleri Anadolu lisesine dönüştürülmelidir” ifadesini kullandı.

İkili okul sisteminin çözüm olamayacağını da söyleyen Aydoğan, “Sabah hava aydınlanmadan okula gitmek ve gece karanlığında okulda eğitimine devam eden bir eğitim sisteminin geleceği olamaz” dedi.

MEB ÖĞRENCİLERE TRAVMA YAŞATTI

Öğrencilerinin hayallerine sahip çıkacaklarını söyleyen Aydoğan, “Öğrencilerimize bu sene sınav sistemi değişiklikleri ile hayatları boyunca yaşayabilecekleri en büyük travma  yaşatılmıştır. Yaşatılanların sorumlusu öğrencilerimiz değil, bu sınav ve eğitim sistemini yaratanlardır” şeklinde konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Diziler Erdoğan’ın canını sıkmayacak şekilde yazılıyor’

SONRAKİ HABER

İngiltere’de aşırı sağcılar, 'sosyalist kitabevi' Bookmarks'a saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...