02 Ağustos 2018 18:07
Son Güncellenme Tarihi: 27 Nisan 2019 04:41

Erdoğan'ın Başdanışmanı Fahri Kasırga kimdir?

Erdoğan'ın malvarlığı davasından Yusuf Yerkel'in tekmesine... Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve YÖK Üyesi Fahri Kasırga kimdir?

Ekran görüntüsü: @FahriKasirga/Twitter

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığına Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'yı atadı. Kasırga, hemşehrisi olan Erdoğan'a Başbakanlığı dönemi öncesi açılan malvarlığı davasında beraat kararını temyiz etme hakkını kullanmamasıyla tanınıyor. Kasırga, Erdoğan'ın Başbakanlığının hemen ardından Adalet Bakanlığı müsteşarlığına getirildi. Ergenekon soruşturması sırasında Veli Küçük'le görüşmesi basına sızan Kasırga, 2014'te de Soma'da madenci tekmeleyen Yusuf Yerkel'i korumuştu.

ERDOĞAN'IN HEMŞEHRİSİ

Fahri Kasırga, 1953'te Rize'nin Çayeli ilçesinde doğdu. İstanbul Kabataş Erkek Lisesini bitiren Kasırga, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1977'de mezun olduktan sonra 1978'de Rize hakim adayı olarak mesleğe başladı. Erzurum-Olur Cumhuriyet Savcı Yardımcısı, Trabzon-Çaykara, Sakarya-Karasu Cumhuriyet Savcılığı ve Fatsa, Diyarbakır, Kocaeli ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı görevlerinde bulunan Kasırga, 3 Ekim 2003'te Adalet Bakanlığı Müsteşarlığına getirildi. Kasırga, 22 Temmuz 2007'deki genel seçimler öncesi 8 Mayıs-29 Ağustos 2007 arasında Adalet Bakanı olarak görev yaptı. Efkan Ala'nın İçişleri Bakanı olmasının ardından 20 Ocak 2014'te Başbakanlık Müsteşarlığına atanan Kasırga, 11 Eylül 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğine getirilmişti. Kasırga, YÖK üyeliği ve Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği de yapıyor.

ERDOĞAN'I MALVARLIĞI DAVASINDA KURTARDI

Erdoğan ile Kasırga'nın yolu, Başbakan olmadan hemen önce görülen malvarlığı davası sırasında kesişti.

Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden ayrılırken verdiği mal beyanı ile AKP Genel Başkanı seçildikten sonraki mal beyanı arasında, 256 milyar 138 milyon lira artış vardı. Savcılık iddianamesinde bu artış için, "Bir siyasi parti lideri ve ailesinin sosyal yaşamlarının gereği olan giderler dikkate alındığında, dönem gelirleriyle açıklanamayacağı" ifadesi kullanılmıştı.

Ankara 7. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada bilirkişi heyeti, "suç unsuru bulunmadığını" raporunu verince, 18 Ekim 2003'te mahkeme Erdoğan hakkında beraat kararı vermişti. O dönem Ankara Cumhuriyet Başsavcısı olan Kasırga, mahkemenin beraat kararını temyiz etmeyerek, kararın kesinleşmesinin önünü açmıştı.

ERDOĞAN BAŞBAKAN OLUNCA ADALET BAKANLIĞI MÜSTEŞARI OLDU

Kasırga, Erdoğan'ın Başbakan olmasından sadece birkaç ay sonra 3 Ekim 2003 tarihinde Adalet Bakanlığı Müsteşarı olarak atandı.

Uzun süre Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı görevinde bulunan Kasırga, 2007 seçimleri öncesinde de Anayasa'nın 114. maddesi gereği "tarafsız bakan" olarak görev yaptı.

ASKERLERLE KONUŞMALARI BASINA SIZDI

Yüksek Müşavirliğe atanmasından kısa bir süre sonra Erdoğan tarafından kendi başdanışmanı olarak atanan Kasırga'nın, o dönemde dinlenen askerlerle konuşmaları basına sızmıştı.

Ergenekon davası açılmadan yapılan soruşturmalar kapsamında emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün dinlenen telefonları arasında, Kasırga ile yaptığı iki konuşma da ortaya çıktı. Ocak 2008 tarihli bu konuşmaların dökümleri, Ergenekon davasının ek klasörlerinde yer aldı.

KÜÇÜK'E 'ORTADOĞU VE BALKANLAR'IN EN YAKIŞIKLI PAŞASI' DEMİŞTİ

Konuşmalarının birinin dökümünde Veli Küçük'ün Kasırga’ya, “Balkanların en büyük savcısıyla ve en büyük bakanıyla görüşecektim” dediği, Kasırga'nın ise Küçük'e “Kendileri karşınızda; Ortadoğu ve Balkanlar’ın en yakışıklı paşası” diye karşılık verdiği yer almıştı.

Kasırga, dökümlerin ortaya çıkmasının ardından yaptığı açıklamada ise, söz konusu telefon görüşmelerinin Ergenekon soruşturmasıyla ilgili olmadığını, "kişisel konuşmalar olduğunu söylemiş, "imha edilmesi gerektiğini" belirtmişti.

YERKEL'İ KURTARMIŞTI

Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği katliamdan sonra protestocu bir madenciyi tekmeleyen dönemin Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in amiri olan Kasırga, bir ay içerisinde idari soruşturma açmayarak zaman aşımını doldurmasıyla da hatırlanıyor.

YÖK ÜYELİĞİNE GETİRİLDİ

Fahri Kasırga, Resmi Gazete'nin 27 Nisan 2019 tarihli sayısında yayımlanan karara göre, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2'nci, 3'üncü ve 7'nci maddeleri gereğince Yükseköğretim Kuruluna seçildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş, LASK Linz'i 1-0 yendi; Başakşehir, Burnley'le berabere kaldı

SONRAKİ HABER

Amsterdam Kraliyet Orkestrası Şefi taciz suçlamasıyla görevden alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa