02 Ağustos 2018 09:11

EMEP: Emperyalizme de iş birlikçi politikalara da dur diyelim

'ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımları durdurulmalı' diyen EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, AKP politikalarına da karşı durma çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

"ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımları durdurulmalı" diyen EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, AKP’nin yayılmacı politikalarının da son bulması gerektiğini söyledi.

ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım kararını değerlendiren Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, “ABD’nin yaptırım kararları kabul edilemez. ABD ve Trump hükümeti ile Türkiye ve bölge halklarının ortak hiçbir çıkarı olamaz. ABD yaptırımlarını derhal durdurmalı, Türkiye’den ve bölgeden elini çekmelidir. Erdoğan ve hükümeti içeride ve dışarıda yayılmacı, savaş kışkırtıcısı politikalara son vermelidir.” dedi. 

Selma Gürkan’ın açıklamasının devamı şöyle:

“Erdoğan ve hükümeti uzun süredir Trump ve ABD yönetimiyle Rahip Brunson’un serbest bırakılması üzerinden pazarlıklar yapmaktadır. Bu pazarlıklar temelinde Rahip Brunson’un tutukluluğu ev hapsine dönüştürülmüştür. Ancak bu sorunu çözmemiş ve ABD yönetiminin yaptırım kararlarıyla bir siyasi krize dönüşmüştür.

ABD Hazine Bakanlığı’nın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e ilişkin almış olduğu yaptırım kararı Trump ve Erdoğan hükümeti arasındaki gerilimin artarak süreceğini göstermektedir. 

'ANTİEMPERYALİST RÜZGAR KOCA BİR BALONDAN İBARET'

Bugün hala dünyanın en güçlü emperyalist devleti olan ABD’nin yaptırım kararları elbette ki kabul edilemez. Ancak Erdoğan ve Başkanı olduğu sermaye hükümetinin ABD’nin bu yaptırım politikaları üzerinden estirmeye çalıştığı antiemperyalist rüzgâr ise gerçekte, iş birlikçi pazarlıklarla şişirilmiş koca bir yalan balonundan ibarettir. Türkiye’de yargının bağımsız olduğu ve hükümetin müdahale edemeyeceği iddiaları ise komik olmaktan öteye geçmez.

Erdoğan ve başkanı olduğu sermaye hükümeti tarafından sürekli vurgulanan “iki ülkenin ortak çıkarları zarar görmemeli” çağrısı bunun ifadesidir. ABD devleti ve Trump hükümeti ile Türkiye ve bölge halklarının ortak hiçbir çıkarı olamaz. Olsa olsa, değerlerini artırmak için pazarlık yapan iş birlikçilerinin olabilir.

Erdoğan ve arkasındaki kapitalist güçler, başta ABD olmak üzere batılı emperyalistlerin bu tür müdahalelerini, tek adam yönetiminin ve bölgede savaş kışkırtıcısı, yayılmacı politikaların halk kitleleri tarafından benimsenmesinin bir dayanağı olarak kullanıyor. Bu anlayış ve izlediği politikalar özü itibariyle ABD’nin çıkarlarıyla örtüşüyor ve “değerli iş birlikçilik” için ülkeyi ABD’ye yeniden pazarlamaktan başka bir anlam taşımıyor. 

Bu anlayış ve politikalardan kurtulmadan Türkiye’nin bağımsızlıkçı bir politik hatta girmesi ve derinleşerek süren krizlerden kurtulması mümkün değildir. Dahası, açıktır ki bu politikaların asıl faturasını Türkiye ve bölge ülkelerinin Türk, Kürt, Arap bütün milliyetlerden sömürülen ve ezilen halkları ödüyor. 

İşçi ve emekçi halk kitlelerini bu faturayı ödemeyi reddetmeye çağırıyoruz. Eğer bir bedel ödenecekse bu içeride ve dışarıda barış politikalarını savunan ve ABD başta olmak üzere emperyalistlerin bölgedeki askeri varlığı, ekonomik ve ticari egemenliğine karşı yükselen gerçek bir antiemperyalist mücadele yolunda ödenmelidir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kapatılan Karşı gazetesi ile ilgili 5 kişiye yakalama kararı

SONRAKİ HABER

Marmara'da sağanak ve gök gürültülü yağış bekleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...