01 Ağustos 2018 20:45
Son Güncellenme Tarihi: 01 Ağustos 2018 20:52

ABD-Türkiye pazarlığını, Çavuşoğlu'nun Halkbank şartı bozdu

ABD, Türkiye İçişleri Bakanı Soylu ve Adalet Bakanı Gül'e yaptırım kararlarını açıkladı. İddiaya göre pazarlıkları 'Halkbank' şartı bozdu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

ABD, Rahip Brunson krizi sonrası gündeme getirdiği "Yaptırım" tehdidinin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e karşı hayata geçirdi.

Bloomberg'den Benjamin Harvey ve Toluse Olorunnipa'nın haberine göre, Brunson'ın serbest kalması için yapılan pazarlıklar sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Halkbank’a ilişkin soruşturmalardan vazgeçilmesi şartını eklemesi, anlaşmanın çökmesine ve ilişkilerin gerilmesine neden oldu.

Haberde ABD'nin Hazine Bakanlığına Halkbank’a düşük bir para cezası kesilmesi için tavsiyede bulunmayı, ABD'de tutuklu bulunan Halkbank yetkilisi Mehmet Hakan Atilla’nın da Türkiye’ye iade edilip ABD’de aldığı hapis cezasını ülkesinde tamamlamasına izin vermeyi kabul ettiği belirtildi. Ayrıca anlaşmaya ek olarak ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşerek Ebru Özkan'ın serbest bırakılmasını sağladığı hatırlatıldı.

Bu anlaşma sonrası ABD'nin Brunson'ın 18 Temmuz'daki duruşmasında serbest kalmasını beklediği ancak Türkiye'nin son anda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu aracılığıyla Halkbank'a dair tüm soruşturmaların düşürülmesi şartını öne sürdüğü ve bunun da anlaşmayı bozduğu iddia edildi.

ABD'nin görüşmeleri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yakın bir isim aracılığıyla gerçekleştirdiği öne sürülüyor.

KÜRESEL MAGNİTSKY YASASI

Türkiye'ye yönelik yaptırımlar, 2016 tarihli Küresel Magnitsky Yasası kapsamında uygulanıyor.

Söz konusu yasa, ABD hükümetinin dünyada yolsuzluk ya da insan hakları ihlallerine karıştığı gerekçesiyle bireylere, şirketlere ya da diğer kurumlara yaptırım uygulamasına olanak tanıyor.

Bu kapsamdaki yaptırımlar, bu kişi, kurum ya da şirketlerin ABD'deki varlıklarına el konulması, seyahat yasağı ve ABD'li şirketlerle iş yapmasının yasaklanması gibi kısıtlamaları içeriyor.

BRUNSON KRİZİ

ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD'li Rahip Andrew Craig Brunson serbest kalana kadar Türkiye'ye yaptırım uygulamaya hazır olduklarını söylemişlerdi.

Brunson'ın ev hapsinin ve yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması için yapılan itiraz dün reddedilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bu konuda yaptığı son açıklamada "Tehdit diline prim vermeyiz" demişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'Hasan’ın söylediklerini yazma, o bizi tutuklatacak!'

SONRAKİ HABER

Artvin'de mahsur kalan 4 madenci kurtarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...