31 Temmuz 2018 12:13

Sudanlı Gazeteci Wini Omer, idam cezasıyla karşı karşıya

Sudanlı Gazeteci ve Kadın Hakları Savunucusu Wini Omer, pantolon giydiği ve insan hakları çalışmalarına katıldığı için idam cezasıyla karşı karşıya.

Fotoğraf: Wini Nawal Omer/Facebook

Paylaş

Sudanlı Gazeteci ve Kadın Hakları Savunucusu Wini Omer, pantolon giydiği ve insan hakları çalışmalarına katıldığı için hapis ve idam cezasıyla karşı karşıya. Omer’e, geçtiğimiz hafta çıktığı duruşmada “Devlete karşı casusluk, devlete ait bilgileri sızdırma” suçlamalarıyla da karşılaşabileceği söylendi.

Hak savunucuları, Omer’in insan hakları çalışmaları nedeniyle hedef alındığını söylüyor.

PANTOLONDAN DEVLETE KARŞI SUÇLARA

Bianet’in Human Rights Watch’tan (HRW) paylaştığı bilgilere göre Omer, 10 Aralık 2017’de otobüsteyken pantolon giydiği gerekçesiyle durdurulmuş ve beş saat gözaltında kalmıştı. Hakkında “Uygunsuz giyinmek”ten dava açılan Omer’in, üç duruşma sonra kıyafetinin “uygunsuz” olmadığına karar verilmişti. Şubat 2018’de ise Omer bir kadın ve iki erkek arkadaşıyla bir evdeyken, polis daireye baskın düzenlemiş ve dört kişiyi de gözaltına almıştı. Beş gün gözaltında kalan dört kişi hakkında da “fuhuş” iddiasıyla dava açılmış ve yurt dışı yasağı getirilerek serbest bırakılmışlardı.

Geçtiğimiz haftalarda Omer savcılığa hakkındaki adli dosyanın akıbetini sordu. Bu konuda bir cevap alamayan Omer’e 24 Temmuz’da devlete karşı suçlar da dahil, toplam sekiz suçlamayla hakkında dava açıldı.

1 SENEDE 15 BİN KADIN KIRBAÇLANDI

Sınır Tanımayan Gazetecilerin (RSF) 2018 basın özgürlüğü endeksinde, Sudan 180 ülke arasında 174. sırada bulunuyor. Türkiye ise endekste 157. sırada.

Toplanma ve eylemlerin yasak olduğu Sudan’da kadınların kıyafetlerine yönelik yasaklar da mevcut. Ceza Kanunu’nun 152. maddesine göre kadınların “ahlaksız” ve “uygunsuz” giyinmesi muğlak bir tanımla yasak.

No to Women’s Oppression Initiative verilerine göre, Sudan’da sadece 2016’da 15 binden fazla kadın “Kamu düzenine karşı çıkma” suçlamalarıyla kırbaç cezasına çarptırıldı.

WİNİ OMER HAKKINDA

Alhadatha Alsudanya dergisinde çalışan Omer, insan hakları çalışmalarıyla tanınan bir gazeteci. Üniversitede sosyoloji ve antropoloji eğitimi attı.

Genç Afrikalı liderlere sağlanan Mandela Washington Bursu sahiplerinden.

İnsan hakları, cinsiyet temelli şiddet, üreme sağlığı, “kadın sünneti” olarak anılan genital sakatlama, çocuk yaşta evlilikler gibi konularda önlem ve toplumsal duyarlılık geliştirilmesi için çalışıyor.

Omer, yakın zamanda zorla evlendirildiği kocasını kendisine tecavüz ettiği için öldüren 19 yaşındaki Noura Hüseyin’in idam cezasına çarptırılmasına karşı kampanya başlatmıştı.

Omer bugün attığı tweette “Kamu düzeni rejimine karşıyım ve herkesi buna karşı çıkmaya çağırıyorum” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Galatasaray, Birhan Vatansever transferini açıkladı

SONRAKİ HABER

Faik Bulut: Cemaatlere ‘Ola ki çizgimizden çıkarsanız’ operasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...