29 Temmuz 2018 07:57

‘Nikola Tesla Müzesi’ Türkiye’ye geliyor

Nikola Tesla’nın Sırbistan’ın başkenti Belgrad’daki Tesla Müzesi’nde sergilenen özel eşyaları ve icatları eylül 2019’da Türkiye’ye getirilecek.

Fotoğraflar: Pixabay

Paylaş

“Yıldırımların efendisi” olarak tanınan dünyaca ünlü Mucit, Fizikçi ve Elektrofizik Uzmanı Nikola Tesla’nın Sırbistan’ın başkenti Belgrad’daki Tesla Müzesi’nde sergilenen özel eşyaları ve icatları Türkiye’ye getirilecek.

Türkiye’den Aristo Strateji Yönetimi ve Danışmanlık şirketinin Sırbistan’la yürüttüğü görüşmeler kapsamında Tesla Müzesi’nde sergilenen eserlerin eylül 2019’da Türkiye’ye getirilmesi ve Ankara, İstanbul, İzmir’de kurulacak bin 200 metrekarelik sergi alanlarında bir yıl boyunca ziyaretçilerle buluşturulması planlanıyor.

Müze yönetimiyle anlaşan ve protokol imzalayan İş Adamı Yunus Emre Armağan, Türkiye’de ilk defa Tesla ile ilgili bu kadar geniş çaplı bir projeyi gerçekleştirmekten duydukları heyecanı dile getirdi.

Sergi kapsamında Nikola Tesla’ya ait özel eşyalar ile 700’den fazla patentli eseri Türkiye’ye getireceklerini aktaran Armağan, bunlar arasında Tesla’ya ait not defterleri, Tesla ile Edison’un rekabeti ile çekişmelerini anlatan gazete ve dergilerin de bulunduğunu anlattı.

Armağan, Türkiye’ye getirilecekler arasında, Niagara Şelalesi üzerine kurulan dünyanın ilk hidroelektrik santralinin portatifi, dünyanın ilk kablosuz elektriğini yayan kule, dünyada ilk kez yere dik pozisyonda inen ve kalkan uçak model ve indüksiyon motoru gibi Tesla’nın önemli icatlarının da yer alacağını ifade etti. Armağan ayrıca, Müzedeki eserlerin devletlerarası hukuka dayalı özel gümrükleme sistemiyle Türkiye’ye taşınacağını, bu sürecin 6-7 ayı bulması nedeniyle serginin gelecek yıl eylül ayında açılacağını belirtti.  

Kablosuz iletişim, X-ray, uzaktan kumanda, alternatif akım, Tesla bobini ve indüksiyon motoru gibi hayatın vazgeçilmezleri haline gelen elektrikle ilgili birçok teknolojik kavramın mucidi ve fikirleriyle yüzlerce icadın öncüsü olan Tesla, tarihin önemli bilim adamlarından biri olarak gösteriliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Matematik öğretmeni sınıfta neden örgü ördürür?

SONRAKİ HABER

10 Ekim davası yarın: Devletin sorumluluğunun üstü örtülmeye çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...