26 Temmuz 2018 13:41
Son Güncellenme Tarihi: 26 Temmuz 2018 16:30

Trump'tan Türkiye’ye yaptırım tehdidi, Türkiye'den de yanıt

ABD Başkanı Trump'dan ABD'li Rahip Andrew Brunson açıklaması: ABD, Türkiye’ye büyük yaptırımlar uygulayacak.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump, dün tahliye edilip hakkında adli kontrolle ev hapsi kararı verilen ABD'li rahip Andrew Brunson hakkında yaptığı açıklamada, “ABD, Türkiye’ye Brunson’un uzun süreli tutukluluğu için büyük yaptırımlar uygulayacak” ifadesini kullandı. Türkiye'den ise peş peşe yanıtlar geldi: Hiç kimsenin tehdidine müsamaha edemeyiz. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ise askeri ilişkilerin etkilenmediğini açıkladı.  

TRUMP: ABD BÜYÜK YAPTIRIMLAR UYGULAYACAK

Trump, Twitter’dan şu açıklamayı yaptı;

"ABD, Türkiye'ye büyük Hristiyan, aile adamı ve mükemmel bir insan olan Pastör Andrew Brunson'un uzun süreli tutukluluğu için büyük yaptırımlar uygulayacak. Bu masum inanç adamı derhal serbest bırakılmalı!"

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde, ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulayacağını açıkladı.

'SONUÇLARA HAZIRLIKLI OLUN'

Pence Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türk hükümetine, ABD Başkanı adına bir mesajım var. Pastör Andrew Brunson’ı şimdi serbest bırakın ya da sonuçlara hazırlıklı olun. Eğer Türkiye bu masum inanç insanını serbest bırakıp evine, Amerika’ya göndermek için derhal harekete geçmezse, Pastör Andrew Brunson serbest kalana dek, ABD Türkiye’ye önemli yaptırımlar dayatacaktır.”

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da dün yaptığı açıklamada, İzmir'de tutuklu bulunan rahip Brunson'un ev hapsine alınmasına ilişkin "Yeterli değil. Brunson aleyhinde güvenilir bir kanıt görmedik" ifadelerini kullanmıştı.

TÜRKİYE'DEN PEŞ PEŞE YANIT

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Trump'a Twitter hesabından karşılık verdi.

Bakan Çavuşoğlu, "Kimse Türkiye'ye dayatmada bulunamaz. Hiç kimsenin tehdidine müsamaha edemeyiz. Hukukun üstünlüğü istisnasız herkes için geçerlidir." paylaşımında bulundu. 

Dışişleri Bakanlığı da, "Türkiye’ye kimse emir veremez ve tehdit edemez. ABD Yönetimini biran önce bu yanlış (tehditkar) söylemi bir kenara bırakarak yapıcı diyalog çerçevesine dönmeye davet ediyoruz" dedi. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, "ABD yönetiminin açıklamalarının, bir NATO müttefiki olan ülkemize yönelik kullanılan tehditkar dilin kabul edilmesi mümkün değildir. FETÖ konusunda bugüne kadar hiçbir adım atmayan ABD yönetimi, bağımsız Türk yargısının yetki alanında olan bir hususu bahane ederek Türkiye'ye karşı tehditler savurarak netice alamayacağını bilmelidir. ABD, kendi çıkarlarına, müttefiklik ilişkimize daha çok zarar vermeden bir an önce tavırlarını gözden geçirerek yapıcı bir zemine dönmelidir" açıklamasını yaptı.

'ASKERİ İLİŞKİLER ETKİLENMEDİ'

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Trump'ın Türkiye'ye yaptırım tehdidinin askeri ilişkileri etkilemediğini, iyi ilişkiler içinde olduklarını söyledi.

ÇAVUŞOĞLU-POMPEO GÖRÜŞMESİ 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüştü. Görüşmenin içeriğiyle ilgili ilk gün herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

Ertesi gün ise görüşmenin ayrıntıları ortaya çıktı. Dışişleri kaynakları, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin, "Kimsenin tehdidine boyun eğmeyeceğimizi, hukuk kurallarının istisnasız herkes için geçerli olduğunu vurgulamıştır" ifadelerine yer verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Primi yatırılmadı, önlem alınmadı, olan 61 yaşındaki işçiye oldu

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen Genel Başkanı: AKP’ye oy veren de eğitimden şikayetçi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...