26 Temmuz 2018 13:21

Cinsel saldırı ve istismar mağdurları sırt ağrısı çekenle bir tutuldu!

Tarsus Devlet Hastanesi acil servisindeki aciliyet sıralaması uygulamasında cinsel saldırı ve istismar mağdurları 'Sarı Alan' kategorisine alındı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ahmet KANBAL

Cinsel saldırı ve istismar mağdurları, Tarsus Devlet Hastanesi acil servisindeki triaj (aciliyet sıralaması) uygulamasında “Sarı Alan” kategorisinde gösterildi. Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, “teşhir edici” olarak tanımladığı bu duruma müdahale edeceklerini söyledi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğ ile birlikte acil servislerde uygulanacak triaj uygulamasına dair örnek bir çizelge hazırlanıp, Bakanlığa bağlı tüm hastanelere gönderildi. Gönderilen çizelgede hastaların aciliyetleri sarı, kırmızı ve yeşil olmak üzere 3 ana kategoriye ayrıldı. Yine sarı ve yeşil alanlar kendi içerisinde iki farklı başlığa bölündü.

CİNSEL SALDIRI MAĞDURLARI AYKIRI BİÇİMDE ÇİZELGEYE EKLENDİ

Ancak Tarsus Devlet Hastanesi (Eski SSK Hastanesi) acil servisine asılan triaj çizelgesinde, Bakanlığın gönderdiği çizelgede yer almamasına rağmen, “cinsel saldırı” ibaresinin eklendiği ortaya çıktı. Cinsel saldırı mağdurları, aykırı biçimde oluşturulan çizelgede “sarı alan”, yani müdahale derecesi “geciktirilebilir” kategorisine alındı. Cinsel istismara maruz kalan kişiler, “sarı alan” içerisinde solunum sıkıntısı, karın ağrısı, böbrek ağrısı, sırt ağrısı, mide bulantısı ve intihar eğilimi gibi şikayetlerle başvuranlar arasında gösterildi.

TABİP ODASI: TEŞHİR EDİCİ!

Triaj uygulamasının tüm hastanelerde uygulandığını ve doğru bir uygulama olduğunu dile getiren Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, ancak cinsel saldırı mağdurlarının açık bir şekilde yazılmasının doğru olmadığını söyledi. Antmen, “Cinsel saldırıya uğramış kişilerin çizelgeye açık açık yazılması büyük bir hata. Teşhir edici bir durum söz konusu. Etik olarak da doğru değil” dedi.

Tabip Odası olarak duruma müdahale edip, ibarenin kaldırılmasını sağlayacaklarını söyleyen Antmen, kentte bulunan diğer hastanelerdeki triaj çizelgesinde böyle bir ibare olup olmadığını ise araştıracaklarını dile getirdi.

‘İKİNCİ BİR SALDIRIYA MARUZ BIRAKMA İLE EŞ DEĞER’

Uzman Psikolog Fahriye Cengiz de uygulamanın teşhir edici olduğunu ifade etti. Cengiz, “Baştan sona hatalı bir durum söz konusu. Uygulama nedeni ile hastaneye giden kadınlar, ‘sarı alan’ diye belirtilen alanda beklemek istememe duygusuna kapılacaktır. Psikolojik açıdan da kadını yıpratıcı bir durum ile karşı karşıyayız” dedi.

Triaj uygulamasına tamamen teknik bir uygulama gözüyle bakıldığını, ancak cinsel saldırı vakalarının teknik yaklaşılacak vakalar olmadığının altını çizen Cengiz, “Hastanelerde daha çok adli bir vaka olarak görülüp, adli vakalar için delil elde etme amaçlı bir yaklaşım sergileniyor. Mağdurun hastaneye götürülmesi, belirlenmiş bir alanda tutulması ve sonrasında doktor kontrolüne alınması sırasında alttan yapılan müdahale aslında ikinci bir defa saldırıya maruz bırakma ile eş değerdir” diye konuştu.

DAHA ÖNCE DE YAŞANMIŞTI

Benzer bir durumla 2017 yılında Mersin Toros Devlet Hastanesinde karşılaşılmıştı. Cinsel istismara maruz kalanlar, triaj çizelgesinde yine “sarı alan” içerisinde gösterilip, istismar mağdurları için “Tecavüze uğramış hasta” tanımlaması yapılmıştı. Söz konusu ibare kadınların tepkisi üzerine kaldırılmıştı. (Mersin/MA)

 

ÖNCEKİ HABER

Karlov suikastı soruşturmasında eski polis memuru tutuklandı

SONRAKİ HABER

Primi yatırılmadı, önlem alınmadı, olan 61 yaşındaki işçiye oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...