25 Temmuz 2018 15:09

'İmkansız yok, zoru başarmak var'

Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutulan E.A, hapishanede geçirdiği cinsiyet uyum sürecini anlattı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutulan E.A, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneğine (CISST) gönderdiği mektupta hapishanede geçirdiği cinsiyet uyum sürecini anlattı.

Hapishanede cinsiyet uyum sürecini geçirdiği bilinen ikinci mahpus olan E.A. CİSST’ye gönderdiği mektupta, ameliyat olabilmek için verdiği 7 yıllık mücadeleyi anlattı. E.A, “Bu ameliyatı olamayacağım söylendi, engeller çıkarıldı. Vazgeçmedim. Kararlılıkla mücadele ettim ve başardım.” dedi. E.A mektubunda, cinsiyet geçiş hakkı engellendiği için ocak ayında ölüm orucuna giren ve taleplerinin bir kısmının karşılanması sonucu ölüm orucuna ara veren trans mahpus Diren Coşkun’a da seslendi: “Bana ulaş ölüm orucu çare değil.”

AMELİYAT MÜCADELESİ 1 BUÇUK YIL SÜRDÜ

Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda hükümlü bulunan E.A, “cinsiyet değiştirme” olarak da bilinen Türk Medeni Kanunu’nun 40. maddesindeki şartları yerine getirmesine rağmen türlü zorluklarla karşılaştığını ifade etti.

Gerekli tüm izinleri aldığı halde ameliyat olmasının 1 buçuk yılı bulduğunu kaydeden E.A, “Rapor aşamasında oradan oraya sürgün edildiğimden rapor sürecini tamamlamam çok uzun sürdü. Türk Medeni Kanunu’nun 40. maddesindeki şartları yerine getirdim. Asliye hukuk mahkemesinden iznimi aldım yine de ‘Cezaevinde hayatını bu şekilde devam ettiremez’ raporu istendi. Onu da aldım bu defa masrafları kendin karşılayacaksın denildi. Ben de Sağlık Bakanlığına yazdım. Sağlık Bakanlığı bu ameliyatın estetik amaçlı olmadığı SGK kapsamında olduğu ve bunun için gerekli raporların olması halinde ameliyat ücretinin Sağlık Bakanlığı bütçesinden karşılanacağını söyledi. Tüm izinleri aldım. Yine de 1 buçuk yıl boyunca ameliyatım yaptırılmadı.” dedi.  1.5 yıllık mücadelesinin ardından 21 Mayıs’ta Marmara Üniversitesi Hastanesinde 5 saat süren bir operasyonla cinsiyet uyum sürecini tamamlayan E.A, “Uyandığımda bir yandan bedenime kavuşmanın mutluluğunu yaşarken diğer yandan müthiş bir ağrı. Ağır bir ameliyat olmasına rağmen çok hızlı iyileştim. Sonunda kadın olmayı başarmanın bedenime kavuşmanın mutluluğunu sizlerle paylaşıyorum. Asla imkansız yoktur. Zor vardır, zoru başarmak vardır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ'lü öğrencilerin tutukluluğuna dönük itiraz reddedildi

SONRAKİ HABER

‘Çevre Bakanlığı mahkeme kararını dinlemiyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...