24 Temmuz 2018 14:16

Suruç'taki silahlı kavga olayı bir aydır aydınlatılmadı

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Suruç’ta AKP Milletvekili ve yakınlarının karıştığı kavganın bir aydır aydınlatılmaması üzerine soru önergesi verdi

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, seçim öncesi Suruç’ta AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ve yakınlarının karıştığı kanlı kavganın bir aydır aydınlatılmaması üzerine araştırma ve soru önergesi verdi.

24 Haziran seçimleri öncesi Urfa’nın Suruç ilçesinde AKP Milletvekili İbrahim Yıldız ve yakınları tarafından esnaf ziyareti esnasında çıkan silahlı kavgada Hacı Esvet Şenyaşar ile çocukları Adil ve Celal Şenyaşar ile Yıldız’ın kardeşi M. Şah Yıldız yaşamını yitirmişti ve 9 kişi yaralanmıştı. Olayın üzerinde 1 ay geçmesine olay aydınlatılmazken Şenyaşar ailesi aldığı tehditlerden dolayı evlerini terk etmek zorunda kaldı. HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, olaya ilişkin hem araştırma önergesi hem de soru önergesi verdi.

YILDIZ AİLESİNDEN GÖZALTI YOK

Öcalan,  verdiği araştırma önergesinde yaşanan olaya ilişkin detaylara dikkat çekerek,  AKP’li milletvekili adayının yakınları ve Şenyaşar ailesi arasından çıkan silahlı çatışmanın hastanede devam etmesi vekil Yıldız’ın yakınları tarafından Celal Şenyaşar ve Adil Şenyaşar hastanede öldürülmesinin yanı sıra kamera kayıtları ve delillerin yok edilmesinin araştırılmasını istedi. Önergede, olayın taraflarından olan, babası ve kardeşlerini kaybeden, kendisi de yaralanan Fadıl Şenyaşar’ın tutuklanıp, cezaevinde konulduğunu dikkat çeken Öcalan, Yıldız ailesinden kimse hakkında gözaltı kararının olmadığını, bir kişinin dahi gözaltına alınmadığını, bu cezasızlık ve güvende olmadıkları sebepleriyle Şenyaşar ailesi Suruç’taki ev ve dükkanlarını boşaltarak, ilçeyi terk etmek zorunda kaldıklarını belirtti.

OLAYI ADALET BAKANINA SORDU

Öcalan olaya ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e ise şu soruları sordu:

  1. Yaşanan olayların aydınlatılması yönünde bugüne kadar ne tür çalışma ve girişimleriniz olmuştur?  
  2. Medyaya yansıyan ve aile avukatları ile yapılan görüşmelere göre ilk etapta aralarında HDP Şanlıurfa milletvekili adayının da bulunduğu 19 kişi gözaltına alınmış, bunların arasında babası ve kardeşlerini kaybeden, kendisi de yaralanan Fadıl Şenyaşar çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanmıştır. Gözaltına alınanların çoğunluğu HDP’li çevreler ve Şenyaşar ailesinden olmasına karşın, Yıldız ailesinden gözaltı olduğu ya da vekil adayının ifadesi alındığına ilişkin bir bilgiye ulaşılamamıştır. Anayasa 83. madde uyarınca ağır cezayı gerektiren suçüstü halinde milletvekili dokunulmazlığının geçersiz olduğu bilinmekte olduğundan, Milletvekili İbrahim Halil Yıldız hakkında herhangi bir adli işlemin yapılmamış olması hangi hukuki gerekçe ile açıklanmaktadır?
  3. Sadece milletvekili olan İbrahim Halil Yıldız’ın değil, akrabaları ya da yakınları olduğu ileri sürülen kişi veya kişilerin de öldürme ve yaralama fiillerine karıştıkları iddia edilmektedir. Bu duruma ilişkin Anayasa madde 83 uyarınca Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığının yasal işlem yapmasının gerekmekte olduğu fakat herhangi bir işleme başvurup başvurmadığı bilinmemektedir. Bu durum karşısında Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığının görevini yerine getirmediği söylenebilir mi?
  4.  “Adalet” kelimesi sizin için ne ifade etmektedir?

(Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Avukat Cabbar Leygara: Hak ihlallerinin takibi engellenecek

SONRAKİ HABER

Olağanüstü hal kalktı ancak Şırnak’taki 29 kontrol noktası duruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...