23 Temmuz 2018 08:27

Mesut Özil kimdir?

9 yıllık milli takım kariyerine 'ırkçılık' sebebiyle son verdiğini açıklayan Mesut Özil'in yaşamı ve futbol kariyerinden öne çıkanlar...

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Almanya'nın Gelsenkirchen şehrinde 15 Ekim 1988'de dünyaya gelen Mesut Özil, futbola 10 yaşındayken bu şehrin amatör takımlarında başladı.

Mesut Özil, 2005 yılında Almanya 1. Futbol Ligi'nin (Bundesliga) köklü takımlarından Schalke 04'ün altyapısına transfer edildi.

SCHALKE'DEN WERDER BREMEN'E

Mesut Özil, Schalke 04 formasıyla Bundesliga'daki ilk maçına 18 yaşındayken 2006-2007 sezonunda çıktı. Mavi-beyazlı takımda 1,5 sezonda 34 resmi maçta forma giyen Özil, 2007-2008 sezonunun devre arasında 5 milyon avro bonservis ücretiyle bir başka Bundesliga takımı Werder Bremen'e transfer oldu.

Top koşturduğu 2,5 sezonda 97 resmi müsabakada 14 gol kaydeden Mesut Özil'in yıldızı Werder Bremen'de parladı. Werder Bremen'de 2008-2009 sezonunda Almanya Kupası'nı kaldıran Mesut Özil, A milli takım tercihini de bu dönemde yaptı.

ALMANYA'YI SEÇTİ

Alt yaş kategorilerinde Almanya formasını 27 maçta giyen Mesut Özil'in A milli takım tercihi de Almanya'dan yana oldu. 21 yaş altı kategorisinde Almanya ile Avrupa şampiyonluğu yaşayan yıldız futbolcu, A takım formasını ilk kez 20 yaşındayken 2009 yılında Norveç'e karşı giydi.

REAL MADRİD'E TRANSFER OLDU

Oynadığı futbolla dikkati çeken Mesut Özil, 2010-2011 sezonu öncesinde 18 milyon avro bonservis ücretiyle İspanya'nın dünyaca ünlü kulübü Real Madrid'in yolunu tuttu.

Eflatun-beyazlı ekibin formasını 4 sezon terleten tecrübeli futbolcu, 158 resmi karşılaşmada 27 gol kaydetti. Başkent temsilcisinde 1 kez lig şampiyonluğu yaşayan Mesut, birer kez de İspanya Kupası ve İspanya Süper Kupası şampiyonlukları elde etti.

ARSENAL'E GEÇTİ

Mesut Özil'in Real Madrid'den sonraki durağı İngiltere Premier Lig takımlarından Arsenal oldu.

2013-2014 sezonu öncesinde 47 milyon avro bonservis bedeliyle Arsenal'e giden 29 yaşındaki yıldız futbolcu, İngiliz ekibinde 6. sezonuna başlayacak. Geride kalan 5 sezonda Londra ekibinin formasını 197 resmi müsabakada giyen Mesut Özil, 38 gol attı.

Mesut Özil, Arsenal'de 3 kez İngiltere Federasyon Kupası (FA Cup), 2 kez de İngiltere Süper Kupası sevinci yaşadı.

Oynadığı futbolla beğeni kazanan ve takımına önemli katkıda bulunan Mesut Özil'in sözleşmesi 2021'e kadar uzatıldı. Mesut Özil, halen Arsenal tarihinin en fazla kazanan futbolcusu konumunda.

DÜNYA KUPASI'NI KAZANDI

Almanya A milli takımı adına oynamaya 2009'da başlayan Mesut Özil bu kararıyla Türkiye'de milliyetçi odakların hedefi oldu. Özil, 2010'da Avrupa Kupası elemelerinde Berlin Olimpiyat Stadı'nda Türkiye'ye karşı oynadığı maçta Türkiye'yi destekleyen tribünlerce topu ayağına her aldığı anda ıslıklandı.

Almanya milli takımı ile yoluna devam Mesut Özil, Güney Afrika'da düzenlenen 2010 FIFA Dünya Kupası'nda takımıyla üçüncülük elde etti. Euro 2012'ye yarı finalde veda eden takımın önemli bir parçasıydı.

Teknik direktör Joachim Löw yönetimindeki Almanya Milli Takımı'nın değişmezlerinden olan Mesut, Brezilya'da düzenlenen 2014 FIFA Dünya Kupası'nda ise şampiyonluk sevinci yaşadı.

Rusya'da düzenlenen 2018 FIFA Dünya Kupası'nda mücadele eden Almanya'nın kadrosunda yer alan Türk asıllı futbolcular Mesut Özil ve İlkay Gündoğan'ın yanı sıra İngiltere Premier Lig'de oynayan Türk futbolcu Cenk Tosun, mayıs ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Londra'da buluşarak fotoğraf çektirmiş ve formalarını hediye etmişti. Bu fotoğrafın ardından Almanya'da Mesut Özil ve İlkay Gündoğan'a tepki gösterilmesi üzerine tartışmalar yaşanmıştı.

Bu tartışmalarla 2018 Dünya Kupası'na giden Almanya, ilk turda elendi. Mesut Özil ise ırkçılığa maruz kaldığını ve saygısızlığa uğradığını belirterek 22 Temmuz 2018'de milli takımı bıraktığını açıkladı.

MİTHAT FABİAN SÖZMEN: İKİ MİLLİYETÇİLİĞİN ARASINDA MESUT ÖZİL

ÖNCEKİ HABER

Norveç’te, ırkçı saldırıda katledilen 77 kişi anıldı

SONRAKİ HABER

Mesut Özil’in vedasının dünya basınındaki yansımaları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...