22 Temmuz 2018 11:35

AYM: Gösteriye ceza, hak ihlalidir

Anayasa Mahkemesi hükümeti protesto gösterisine katıldığı nedeniyle üç çocuğa ceza verilmesinin gösteri hakkının ihlali olduğuna hükmetti.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM), hükümeti protesto gösterisine katıldığı nedeniyle üç çocuğun üç yıl süreyle denetimli serbestliğe tabi tutulmasının, gösteri hakkının ihlali olduğuna hükmetti. Yüksek Mahkeme, üç başvurucuya 4'er bin lira manevi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Anayasa Mahkemesi, protesto ve gösteri yürüyüşü hakkı için emsal bir karara imza attı. Resmi Gazete’de yayımlanan AYM kararına göre, olay tarihinde lise ikinci sınıf öğrencisi olan 1997 doğumlu K.K.S, U.Ş ve N.T.Ş 13 Aralık 2014’te Başbakanın Adana’ya gelişi nedeniyle düzenlenen basın açıklaması ve gösteri yürüyüşüne katıldı. Çocuklara Adana 4. Çocuk Mahkemesi’nde dava açılan davada 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten 3 ay 10’ar gün hapis cezası verildi. Bu ceza üç yıl süreyle denetimli serbestliğe çevrildi.

AYM, OYBİRLİĞİYLE İHLAL KARARI VERDİ

Bunun üzerine AYM’ye bireysel başvuru yapıldı. AYM, oybirliğiyle toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Kararda, şu satırlara yer verildi:

“Üç yıl süreyle denetimli serbestlik altına alınan sanıkların başka bir suç işleyip mahkum olmaları halinde ceza alma ihtimalleri bulunmaktadır. Dolayısıyla başvurucular katıldıkları bir barışçıl gösteri nedeniyle üç yıl boyunca bir ceza tehdidine maruz kalacak ve bundan sonra herhangi bir toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılıp katılmama yönünde kararın caydırıcı bir etkisi olacaktır. Sonuç olarak başvuruda, başvurucuların üç yıl denetimli serbestlik altına alınmasının Anayasa’nın 34/2 fıkrasında yer alan kamu düzeni meşru amacının sağlanması için gerekli olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan gerekçelerle başvurucunun Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği sonucuna varılmıştır.”

AVUKAT YİĞİT: EMSAL BİR KARAR

Müvekkilleri adına Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunan avukat Esem Yiğit, hukukihaber.net‘e konuştu. Yiğit’in yaptığı açıklama şöyle:

“Bu kararla Türkiye’de  barışçıl nitelikte olan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleyen vatandaşlara kolluğun müsamaha göstermesi gerektiğini, bildirim şartının usuli bir kriter olduğunu ve silahsız ve saldırısız sayılan protestolarda bu şartın ihlalinin müdahale için yeterli olmadığını hükme bağlamıştır. AYM kararı, mahkemelerimiz için bağlayıcı olup emsal nitelikte bir karardır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

MHP’den İYİ Parti mesajı: Dönüş için müracaat olursa değerlendiririz

SONRAKİ HABER

Temelli: Muhalefeti parlamentonun içine sıkıştırmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...