20 Temmuz 2018 08:20
Son Güncellenme Tarihi: 20 Temmuz 2018 14:42

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Performans sistemini uygulamayacağız

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un açıklamalarına Eğitim Sen'den tepki geldi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk (Fotoğraf: Aytuğ Can Sencar/AA)

Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitim sistemine dair açıklamalarda bulundu. Selçuk, "Gemi yürürken bir tadilat içinde olacağız"  vurgusu yaptı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, güdeme geldiği andan bu yana öğretmenlerin karşı çıktığıı performans sistemine dair de "Uygulamayacağız" açıklamasını yaparken sözleşmeli öğretmene sağlık özrü ataması geleceğini ifade etti. Ervensel'e konuşan Eğitim Sen Merkez Yöneticisi Özgür Bozdoğan da "Zaten performans sistemi var" dedi. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitimde yeni bir dönem başlatacaklarını iddia ederek "Ben bakan olmaya değil, gören olmaya çalışacağım. Bizim önceliklerimiz dezavantajlı çocuklar ve öğretmenler önceliklerimiz olacak. Veriye dayalı bir politika üreteceğiz. Biz bir masanın üzerindeki tuzluğu değiştirerek 'sistem değişti' demeyeceğiz. Masayı yeniden inşa edeceğiz" dedi.

Bakan Selçuk'un açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

♦ 2 ay içinde 3 yıllık bir program açıklayacağız. Öğretmenler için performans sistemini uygulamayacağız. Biz biraz çalışalım. Hemen yapmamızı isterseniz yine hata yaparız. Bu inanın 50 yıllık mesele. Bir kültür. Biz bu kültürü değiştirmek istiyoruz. Hiçbir öğrencimiz, hiçbir velimiz sürprizle karşılaşmayacak. Oyunun ortasında kurallar değişmeyecek.

♦ Çocuklar, günde 4-5 saatilerini sosyal medyada geçiriyor ve bizim bunu bir şekilde algılamamız gerek. Yasaklamaktan bahsetmiyorum. Eğitim sistemimizi bir öğrenme ve beceri sistemine dönüştürmek hedefimiz. Diploma temelli değil, vasıf temelli gideceğimizin işaretlerini göreceğiz.

♦ Biz nehrimizin yatağını açalım, açamazsak bu yeni çağın suyu bizi alıp götürecek. İşin yüzde 70'inin robotlar tarafından yapılacağı dönemi görmek zorundayız. 'Bütün işi robotlar yapacaksa bizim çocuklarımız ne yapacak?' diye düşünmek zorundayız. Biz ya gemimizi inşa ederiz, ya da selde sürükleniriz. Bütün arkadaşlarımızın katkısını bekliyorum. 

EĞİTİM SEN: BÜTÜNLÜKLÜ ÇÖZÜM GEREKLİ

Yeni Bakanın açıklamalarını Evrensel’e değerlendiren Eğitim Sen Merkez Yöneticisi Özgür Bozdoğan, bakandan eğitimin sorunlarını çözecek mesaj alamadıklarını, sendika olarak eğitime bütünlüklü baktıklarını bakanın eğitime dönük parça parça açıklamalarının eğitimin sorunlarını çözemeyeceğini söyledi. 

‘ZATEN PERFORMANS SİSTEMİ VAR’

Bakanın, eğitim sendikalarının en çok karşı çıktığı ‘Performans sistemini uygulamayacağız’ sözlerini değerlendiren Bozdoğan, 10. kalkınma planında zaten kamuda performans sistemi olduğunu hatırlattı. Eğitim Sen olarak; okullaşma oranı, öğretmen alımlarındaki mülakatın kaldırılması, eğitim öğretim programındaki bilim dışı unsurların kaldırılması ve tüm öğretmenlerin kadrolu güvenceli atanmasını istediklerini anlatan Bozdoğan “Ülkemizde eğitimin yapısal sorunları var. Siyasal iktidarın bir eğitim paradigması var. Bunlar değişmeden sorunlar çözülmez” dedi. Bakan Selçuk’un “Oyun ortasında kural değişmez’ açıklamasını eleştiren Bozdoğan, LGS ile yüz binlerce öğrencinin mağdur olacağı, istemedikleri okullara girme mecburiyetinde kalacakları ortadayken bunu değiştirmemek, bu mağduriyete son vermeyi düşünmenin doğru olmadığını belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

Adnan Gümüş yazdı - MEB’e Selçuk: piyasacılık, dincilik ve araçsal eğitim

ÖNCEKİ HABER

Dinozor çağında yaşamış yılan fosili bulundu

SONRAKİ HABER

'Niye dövmen var' deyip bıçakladılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...