19 Temmuz 2018 08:19

Bedelli askerlerin 28 günü nasıl geçecek? AKP'li Bostancı açıkladı

AKP'li Naci Bostancı, bedelli askerlik yapanlara 28 günlük eğitim sürecinde askeriye, toplumsal hayat ve tarih konusunda dersler verileceğini söyledi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, bedelli askerlikte şart koşulan 28 günlük eğitimde neler yapılacağını açıkladı. Bostancı, 28 günlük eğitim sürecinde askeriye, toplumsal hayat, Türkiye'nin jeopolitiği, tarihi ve geleceği konusunda dersler verileceğini söyledi.

Anadolu Ajansı'na açıklamalarda bulunan Bostancı'nın bedelli askerlik ile ilgili ifadeleri şöyle:

"Bedelli askerlik esasında; toplumsal şartların getirdiği bir ihtiyaç olarak silahlı kuvvetlerin kendi bünyesine alabileceğinden daha fazla askerlik çağına gelmiş olanların, bu hizmetlerini topluma yönelik olarak yapmaları ve bunu talep etmeleri halinde, silahlı kuvvetlere ilişkin hizmetlerini bir başka yöntemle yerine getirmeleri şeklinde bir yaklaşımdır. Eğer kişinin şartları ve durumu, bedelli biçiminde bu görevi ifa etmesine imkan tanıyor ise bunu onlara verilen bir hak olarak görmek gerekir. Çünkü bedelli, askerlik çağına gelmiş ama askeriyenin alabileceğinden daha fazla olan kesimleri bir şekilde eritebilmek ve nüfusun olağan akışı içerisinde teşekkül eden bu sayının askerliğe ilişkin taleplerini, askeriyenin kabul edebileceğinin ötesinde karşılayabilmek için bir yöntemdir."

Bostancı, bu bedellinin öncekilerden farkının, 28 gün askerlik eğitimi olduğunu bildirdi. Bostancı, "Bu eğitimi askeri eğitim olarak değil, daha çok teorik eğitim olarak görmek gerekir. Çünkü, askeriyeyi, askerlikten uzak bir şekilde sadece para verilerek geçilen bir aşama olarak görmüyoruz" dedi. Bostancı, "28 günlük eğitim sürecinde; askeriye, toplumsal hayat, Türkiye'nin jeopolitiği, tarihi ve geleceği konusunda yetkin hocalar dersler verecek" ifadelerini de kullandı.

400 BİN BAŞVURU BEKLENİYOR

Bostancı, 1 milyon 324 bin kişinin bedelli kapsamına girdiğini ifade etti. Genellikle kapsama girenlerin üçte bire yakınının başvurduğuna değinen Bostancı, öyle olması durumunda 400 bin civarında müracaat beklediklerini dile getirdi.

'YEREL SEÇİM ZAMANINDA OLACAK'

Naci Bostancı, 'yerel seçimin bu yılın kasım ayına alınacağı ve ekim ayında çıkması düşünülen bedelli askerliğin de bu nedenle erkene alındığı' iddialarıyla ilgili soru üzerine şu yanıtı verdi:

"Bizim erken yerel seçime ilişkin bir yaklaşımımız söz konusu değil." ifadesini kullandı. Seçimin erkene alınabilmesi için anayasa değişikliği gerektiğini belirten Bostancı, "Bunu yapacak sayımız yok. Böyle bir teklif de getirmiş değiliz. Kanaatimiz, seçimin zamanında, 2019 yılının mart ayında yapılacağı şeklinde." (AA)

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim Katliamı davası Sincan’a kaçırıldı, mahkeme itirazı reddetti

SONRAKİ HABER

Munzur’a ‘HES ve baraj’ ısrarı yine Danıştay duvarına çarptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...