16 Temmuz 2018 17:17

ODTÜ’yü savunmak, özgür düşünceyi savunmaktır

'Seçim sonuçları tek adam rejimi inşasına karşı çıkan ve mevcut düzenle yaşamak istemeyen milyonlarca genç olduğunu gösterdi.'

Fotoğraf: Buse Vurdu/EVRENSEL

Paylaş

ODTÜ’den bir öğrenci

ODTÜ Mezuniyet töreninde her sene olduğu gibi bu sene de öğrenciler taşıdıkları pankartlar ile hem siyasi iktidara hem de ODTÜ yönetimine tepkilerini dile getirdiler. Yurt dışına yerleşmekten, patates soğan fiyatlarındaki ani artışa; çocuk istismarından seçim vaatlerine birçok konuyu kendi üslupları ile pankartlarına taşıdılar. ODTÜ mezunlarının taşıdıkları pankartlar Türkiye için önemli bir eşik olan 24 Haziran’dan sonra iktidara karşı biriken hoşnutsuzlukların göstergesi oldu.

'VERŞAN KÖK ODTÜ’YE REKTÖR OLAMAZ'

Mezuniyet töreninde ikinci olmasına karşın atanan rektör M. Verşan Kök’ün sahneden adının söylenmesi ile birlikte öğrenciler ıslık ve alkışlar ile protestoya başladılar. Bu sırada üzerinde “Verşan Kök ODTÜ’ye Rektör Olamaz” ve “Bir Grup Öğrenci Değil Bu Okulun LGBTİ+larıyız Buradayız! Sokakta Kampüste Güvenle Yaşamak Hakkımız!” pankartları açan öğrencilere ise Özel Güvenlik Birimleri (ÖGB) saldırdı.  Yüzlerce mezun öğrenci ise ÖGB saldırısına karşı arkadaşlarını yalnız bırakmayarak ÖGB’ ye müdahale ettiler. ODTÜ öğrencilerinin iktidara ve ODTÜ yönetimine karşı bir arada duruşu birilerini rahatsız etmiş olacak ki mezuniyetin hemen ertesi gününde başlatılan operasyonlarla birçok öğrenci gözaltına alındı.

İktidarın ODTÜ’ye yönelttiği saldırının bir diğer yönü ise uzun zamandır üniversitelere yönelik gerçekleşen saldırının 24 Haziran seçimleri sonrasında artık yeni bir evreye geçtiğini göstermesiydi.  Diğer birçok üniversitenin aksine iktidarın KHK’ler yoluyla müdahale etmediği ODTÜ seçimin hemen ardından hedef haline getirilerek jet hızıyla iktidarın saldırısı ile karşılaştı. Rektör Verşan Kök ve ODTÜ yönetimi göreve geldiği günden bu yana öğrencilere okul içinde eylem ve etkinliklere katıldıkları gerekçesiyle soruşturma açmaktaydı. Fakat gelinen noktada mezuniyet protestosunun üniversite içindeki bir soruşturma ile dahi yürümediği, devletin doğrudan üniversitenin içinde yaşanan protestolara müdahale ettiği bir dönem söz konusu.

GENÇLİĞİN TALEPLERİNE SALDIRI

Türkiye gençlik hareketine yön veren ve bu nedenle sık sık iktidarların hedefi haline gelen ODTÜ’nün tek adam tek parti rejiminin ivme kazanmasının ardından saldırıların hedefi haline gelmesi şaşırtıcı değil.  Türkiye gençliğine seçim dönemi boyunca bile hiçbir şey vaat edemeyen siyasi iktidarın ilk icraatı üniversite gençliğine ve onun bilimsel, demokratik eğitim talebine açıktan bir saldırıdır. Mezuniyet törenlerinde, eylem ve etkinliklerinde ve hatta seçim sonuçlarında bile siyasi iktidarın uygulamalarından hoşnutsuz olduğunu gösteren gençliği sindirebileceğini zannedenler ise yanılmaktadır.  

GELECEĞİNİ SAVUNMAYA!

Seçim sonuçları tek adam rejimi inşasına karşı çıkan ve mevcut düzenle yaşamak istemeyen milyonlarca genç olduğunu gösterdi. Üniversite gençliğinin eylemleri, gençliğin bilimsel üretimin ve özgür düşünce ortamının olduğu üniversite arayışında olduğunu gösteriyor. Bu nedenle bugün tek adam rejiminin hedefi olan ODTÜ’yü savunmak aynı zamanda üniversitenin özgür düşünce ortamını, bilimi ve gençliğin geleceğini savunmaktır. Tüm Türkiye gençliğini ODTÜ’lü arkadaşlarının yanında olarak tek adam tek parti rejimine karşı geleceğini savunmaya çağırıyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Bir Dönemi Kapatıp Yaza Girerken; Aklımız Hala Yapamadıklarımızda -1

SONRAKİ HABER

Bir kavanoz toprak, bir kavanoz kömür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...