16 Temmuz 2018 10:38

Fiat işçileri, Ronaldo transferine karşı greve çıktı

Fiat işçileri, kendi hakları verilmezken C. Ronaldo'nun, şirket sahibinin takımı Juventus'a 112 milyon avroya transfer olmasına karşı greve çıktı.

Fotoğraf: Giulio Lapone/AA

Paylaş

İtalya’da Fiat işçileri,  Portekizli yıldız Christiano Ronaldo’nun, şirket sahibi Andrea Agnelli'nin takımı Juventus'a 112 milyon avro karşılığında transfer olmasına karşı grevli karşılama töreni düzenledi. İki gün sürecek grevde Ronaldo’nun transferinin faturasının işçilere kesildiğine dikkat çekilecek.

İŞÇİLERE SIFIR ZAM, RONALDO’YA 112 MİLYON AVRO

Dünyanın en pahalı futbolcuları arasında yer alan Portekizli Christiano Ronaldo’nun, Real Madrid’den Juventus'a 112 milyon avroya transfer olmasına karşı Fiat işçileri bayrak açtı. Ronaldo, sağlık kontrolü ve resmi törene katılmak için gittiği Torino'da medya ve taraftarların büyük ilgisiyle karşılaşırken, işçiler ise bedeli kendilerine kesilen pahalı transfere grevle tepki gösterdi.

Fiat-Chrysler tekelinin en büyük hissedarı olan Agnelli ailesine ait olan Juventus, bu pahalı transferin faturasını işçilerin sırtına bindirdi. Sendikaların çağrısıyla Güney İtalya’nın Melfi kentinde bulunan fabrikada dün sabah erken saatlerde başlayan grev ülke genelinde ses getirdi. 8 bin işçinin çalıştığı fabrikada yapılan grevde, işverenin yıllardır maaşlara zam yapmaya yanaşmadığı hatırlatılarak, firmanın kasasından on binlerce avronun Ronaldo’nun transferine harcanacağına dikkat çekildi.

‘SENİN PARANI BİZ VERİYORUZ’ PANKARTI

Almanya’da yayımlanan Bayerische Rundfunk sitesinde yer alan haberle göre, Taban Sendikası (USB) tarafından çağrısı yapılan grev sırasında, “Senin paranı biz veriyoruz” pankartı açıldı. Sendika, Ronaldo’nun transferi için harcanan paranın yeni fabrika yapılarak yeni işyerlerinin açılmasını talep etti.

İşyerinde patronun 10 yıldır ücretlere zam yapmadığını belirten sendika yöneticileri, “Ücretlerimizde zam yapılmadığı gibi haklarımız sürekli maddi sıkıtılar ileri sürülerek kesildi. Bu Fiat Chrysler için utanılacak bir durumdur. Artık buna daha fazla seyirci kalmak istemiyoruz” dedi.

İki gün boyunca sürecek grevi bölge halkı da destekliyor. Zira Melfi’deki her iki kişiden birisi Fiat Chrysler ile bağlantılı olarak çalışıyor.

Basında yer alan haberler ve sendikanın verdiği bilgiye göre, firmanın kasasından Ronaldo’nun transferine en az 30 milyon avro harcanacak. Bu durumun fabrikanın geleceğini daha fazla tehdit edebileceği, binlerce işçinin işini kaybedebileceği dile getiriliyor. Eylem sırasında bir işçi bu durumu, “Bu tam anlamıyla bir rezalet. İtalya işte bu. Fiat budur. Sonuç olarak Fiat Juve, Juve de Fiat’tır” şeklinde özetledi.

FIAT SAVUNMAYA GEÇTİ

Grevin ilk aşamada Güney İtalya’daki fabrikalarla sınırlı kalacağı tahmin ediliyor. Gelen eleştiriler üzerine bir açıklama yapan tekel yönetimi ise Ronaldo’nun transferiyle yeni bir yatırım yapıldığını ve daha fazla gelir elde edileceğini ileri sürdü. Gelirler arasında daha fazla forma, daha fazla sponsor, daha fazla bilet satışı gösterildi. Ancak Ronaldo’nun Juventus'a getirdiği gelirden Fiat Chrysler işçilerinin nasıl yararlanacağı konusu belirsiz. Ronaldo’nun Fiat Chrysler tarafından üretilecek arabaların reklamını yapacağı, böylece satışların artacağı ifade edilerek tepkiler yatıştırılmaya çalışıldı.

Juventus da, Ronaldo için verilen transfer bedelinin, diğer futbolcuların satışıyla elde edileceğini ileri sürdü. Transfer nedeniyle Juventus'un borsadaki hisseleri yüzde 16 değer kazandı. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yargıtay ve Danıştay üyelikleri seçimi Resmi Gazete'de

SONRAKİ HABER

2018 Dünya Kupası'nı Mithat Fabian Sözmen'le değerlendirdik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...