11 Temmuz 2018 14:40

Cezaevinde kalan çocuklar için çağrı: Toplumsal duyarlılık gösterilsin

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, anneleriyle birlikte cezaevinde kalan çocuklar için toplumsal duyarlılık gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

İktidarın, Urfa Cezaevinde bir yaşındaki astım hastası kızı Arin ile birlikte kalan tutuklu Esma Yılmaz’a sessiz kalmasının kabul edilebilir olmadığını söyleyen HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, toplumsal duyarlılık çağrısı yaptı.

Urfa 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevinde annesiyle birlikte kalan astım hastası bir yaşındaki Arin bebeğin durumu cezaevlerinde büyüyen çocuklar meselesini yeniden gündeme getirdi. Adalet Bakanlığının 2017 verilerine göre, 0-6 yaş arası 560 çocuk annesiyle birlikte cezaevlerinde kalıyor. Ceza infaz kurumlarında çocuğuyla kalan 171’i tutuklu, 345’i hükümlü olmak üzere 516 kadın bulunuyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, cezaevlerinde artan hak ihlalleri ve anneleriyle birlikte kalan çocukların durumlarını MA’ya değerlendirdi.

‘ARİN BEBEK ÖLÜME TERK EDİLMİŞ DURUMDA’

Astım hastası olan Arin gibi onlarca çocuğun cezaevinde büyüdüğünü kaydeden Başaran, “6 aylıkken cezaevine giren Arin bebek şimdi bir yaşında ve astımı ilerlemiş durumda. Cezaevi koşulları bir büyüğün bile sağlıklı yaşaması için uygun değil. Yetişkin insanlar için bile sağlık sorunları yaratan koşullar bir yaşında ve astım hastası olan bir bebek için ise ölüme terk edilme anlamı taşır. Çünkü cezaevlerinde doktorlar yok” dedi.

Bu kadar kritik bir vakada iktidarın sessiz kalmasının kabul edilemez bir durum olduğunu belirten Başaran, Esma Yılmaz’ın serbest bırakılması ya da infazının ertelenmesi için kamuoyu yaratmaya devam edeceklerini sözlerine ekleyerek şunları söyledi:

“Meclisin gündemine alarak, oluşacak İnsan Hakları Komisyonunun gündeminde tutmaya devam edeceğiz. Bu sadece hukukla çözülebilecek bir durum değil. Şu an onlarca binlerce çocuk cezaevi koşullarında büyüyor. Çocuklar anneleriyle birlikte cezalandırılıyorlar. Bunun için hukuki çabalar sarf ediliyor ama bunun için toplumsal duyarlılık ve seferberlik yapılması gerekiyor.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Polisle anlaştı, sevgilisini gözaltına aldırıp evlilik teklif etti

SONRAKİ HABER

Romeo ve Juliet dans ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa