11 Temmuz 2018 13:59

İhraç edilen akademisyen Arı: Üretimde tek alternatif üniversite değil

Barış bildirisine imza attığı için ihraç edilen akademisyen Aydın Arı, 'Örgütlü, bilimsel ve eğitsel üretim çabasını yükselteceğiz' dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Barış bildirisine imza attığı için ihraç edilen akademisyen Aydın Arı, pişmanlık duymadığını belirterek, “Ülkenin bir tarafında insanlar ölürken, o insanlar ölmesin diye imza atmak her zaman mümkün” dedi.

Ege Üniversitesi ve İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 28 Haziran 2016 tarihinde “Bu Suça Ortak Olmayacağız” barış bildirisine imza attıkları için 12 akademisyen 701 No’lu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildi. Bildiriye imza atanlardan Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bölümünden Aydın Arı da ihraç edilenler arasında. Sözleşmeleri yenilenmeyerek görevlerinden uzaklaştırılan akademisyenlerin, bugüne kadar ifadelerine dahi başvurulmadı. Bildirinin üzerinden iki yıl geçtiği halde haklarında adli ya da disiplin soruşturması olmadığını belirten Arı, “Söylememiz gereken sözü söylediğimiz için ihraç edilmekten dolayı herhangi bir üzüntü duymuyoruz. Barış bildirisini imzaladığımız için KHK’yle üniversiteden atılmış olmamızdan onur duyuyoruz sadece” diye konuştu.  

ÜNİVERSİTE BİNALARI TEK ALTERNATİF DEĞİL

İhraç edilen akademisyenlerle birlikte mücadele etmeye devam ettiklerini belirten Arı, bilimin sadece duvarlar arasında olmadığını ifade etti. Bilimin doğa ve topluma ilişkin bir merakın peşinden koşmak olduğunu vurgulayan Arı, öğrenmek için üniversitelerin tek mekan olmadığını da sözlerine ekledi. İzmir’de kurulan “Dayanışma Akademisi”ni hatırlatan Arı, “Örgütlü bilimsel ve eğitsel üretim çabasını yükselteceğiz. İhraçların bu bakımdan bir fırsat verdiğini  de düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

AKADEMİ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM

Akademideki gidişatı iki yıl önce başlayan ihraçlarla birlikte gerilediğini söyleyen Arı, OHAL’den sonra Türkiye’de üniversite mücadelesinin büyük bir darbe aldığını hatırlattı. Arı, “Akademinin gerçekten akademi olabilmesi için anlaşılan daha uzun yıllar mücadele etmemiz gerekecek” diye konuştu. (İzmir/MA)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan 'düşecek, eminim' demişti, dolar 4,97'yi gördü

SONRAKİ HABER

Polisle anlaştı, sevgilisini gözaltına aldırıp evlilik teklif etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa