10 Temmuz 2018 22:35

‘ODTÜ'de öğrenci ve akademisyenler baskılara karşı ortak tutum almalı’

Akademisyenler ve öğrenciler, ODTÜ mezuniyet töreninde Rektör Gür ve Erdoğan'ı protesto eden öğrencilere yönelik gözaltılara tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hazal GÖÇMEN
Ankara

ODTÜ mezuniyet töreninde rektörü protesto ettikleri için öğrencilerin saldırıya uğraması ve beraat eden karikatür nedeniyle yaşanan gözaltılara tepkiler sürüyor. Akademisyenler, öğrenci ve öğrenci toplulukları gözaltındakilerin serbest bırakılmasını istiyor.

Rektörün protesto edilmesi nedeniyle ODTÜ ÖTK Başkanı Özgür Mehmet Gür bir gün gözaltında tutularak serbest bırakılırken, hakkında soruşturma yürütülen diğer 12 öğrenci de ifade verecek. Öte yandan mezuniyet töreninde açtıkları “Tayyipler Alemi” karikatürü nedeniyle üçü öğrenci biri pankartı basan esnaf olmak üzere 5 kişi gözaltında bulunuyor.

ODTÜ’de konuştuğumuz öğrenci ve akademisyenler yaşananlara tepkili. Öğrencilere açılan soruşturmalar ve kanun hükmünde kararnamelerle akademisyenlerin ihraç edilmesi nedeniyle kimse ismini vermek istemiyor.  Kimya bölümünden bir öğrenci “Daha önce böyle bir şey yaşamamıştık. Mezuniyette özel güvenlik biriminin öğrencilere saldırması, daha sonrasında yaşananlar rektörlüğün tutumunu açıkça gösteriyor.” dedi. Gıda Mühendisliği Bölümü’nden bir öğrenci ise medyanın olayları çok farklı bir biçimde yansıttığına dikkat çekti.  İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden bir öğrenci de üniversite ve Türkiye’de rahatsız oldukları çok şey olduğunu fakat birleşebilecek ortak bir paydayı bulamadıklarını dile getirdi.

‘BİRLİKTE OLMAMIZ GEREK’

Fizik Bölümü’nden ismini vermek istemeyen bir akademisyen de “ODTÜ’yü bir son kale olarak değil de Türkiye’deki özgürlük ve demokrasi mücadelesine bir ışık tuttuğu gerçeğinden görmek gerekiyor. Burada ise en önemli nokta, ODTÜ öğrencisi ve akademisyenlerinin yan yana olması ve ortak bir tutum almasıdır” diye konuştu. Mimarlık fakültesinden bir akademisyen ise ODTÜ’nün mücadeleci sembolik değerini yıkmak için ilk olarak ODTÜ’ye rektör atandığını belirterek, “Daha sonrasında, idari ve akademik personeli şekillendirme çabası başladı. OHAL bahanesiyle bir takım yaptırımlar uygulandı. Yani aslında ODTÜ’ye polis girmesi iktidarın güç göstergesi” dedi. Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden bir asistan da rektörün tutumunu şaşırtıcı bulmadığını, iktidarın ülke üzerindeki politikalarının bir yansıması olarak rektörlüğün de ODTÜ’nün tüm bileşenlerini baskı altında tutmaya çalıştığını söyledi.

’SALDIRI ADALET VE DEMOKRASİ İSTEYENLERE’

ODTÜ’de Biyoloji ve Genetik Topluluğu, ODTÜ Dağcılık ve Kış Sporları Kolu, ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması ve ODTÜ Mimarlık topluluğu gelişmelere ilişkin açıklama yaptı. Mimarlık Topluluğu yaptığı açıklamada, özel güvenlikler tarafından yapılan saldırının sadece pankart taşıyan öğrencilere değil adalet, barış ve demokrasi isteyen herkese yapıldığı ifade edildi. Biyoloji ve Genetik Topluluğu da taşınan pankartta öğrencilerin ifade özgürlüklerini kullandığına dikkat çekti. ODTÜ Dağcılık ve Kış Sporları Kolu ise mezuniyet töreni ve sonrasında yaşananların kabul edilir olmadığını dile getirdi. Açıklamada, haksız yere gözaltında olan öğrencilerin serbest bırakılması talep edildi.  LGBTİ+ Dayanışması tarafından yapılan açıklamada da “Dayanışmamızı ve LGBTİ+ aktivizmini hiçbir sekteye uğratmadan bütün yasaklara ve gözaltılara rağmen devam ettireceğiz. Bütün arkadaşlarımızın hemen serbest bırakılmasını ve bu yıldırma çabasının bitmesini talep ediyoruz.” denildi.

ÖNCEKİ HABER

S&P'den kabine yorumu: Yakından izliyoruz, kanaat için erken

SONRAKİ HABER

Ölümden dönen hastayı alelacele tutukladılar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...