10 Temmuz 2018 09:48

Tez-Koop-İş Sendikası, MAPP'taki işçi kıyımına tepki gösterdi

Coca Cola, Efes Pilsen, Samsung, Shell gibi dev firmalara hizmet veren MAPP Merchandising Group şirketi, sendikalaşan 50'yi aşkın işçiyi işten attı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tez-Koop-İş Sendikası, sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerle birlikte Ankara'da bulunan Coca Cola Bölge Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Birçok uluslararası markaya hizmet veren MAPP şirketi, işten atmaların yanı sıra işe yeni giren işçilerin sendikaya üye olmasını engellemek için de baskıları arttırdı.

Coca Cola, Efes Pilsen, Samsung, Shell gibi birçok markaya hizmet veren MAPP Merchandising Group Şirketi, sendikalaştıkları için 50'yi aşkın işçiyi işten attı. Türk-İş'e bağlı Tez-Koop-İş Sendikası işten atmalara karşı Ankara'da bulunan Coca Cola Bölge Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Burada konuşan Tez-Koop-İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar, Coca Cola gibi dünya çapında tanınmış markalara hizmet veren MAPP Merchandising Group Şirketi bünyesinde çalışan işçilerin, insan onuruna yakışır çalışma koşulları ve yaşanabilir bir ücret düzeyine erişebilmek için sendikalarına üye olduklarını söyledi.

Birçok ilde örgütlenme çalışmaları sürerken MAPP işvereninin sendika düşmanı bir tavırla onlarca işçiyi çeşitli bahanelerle işten attığını belirten Duyar, işten çıkarılan işçilerin işlerine iade edilmesi için hukuki süreç başlattıklarını dile getirdi.

MAPP patronunun ne yaparsa yapsın işçilerin anayasal ve yasal haklarını kullanmalarının önüne geçemeyeceğini belirten Duyar, “Bir diğer yandan işten çıkarılan işçilerin iş yükleri, çalışmaya devam eden işçilere devredilmiştir. MAPP işçilerinin sorumlu oldukları mağazaların sayıları arttırılmış, tanzim teşhir elemanı olarak çalışan arkadaşlarımıza sipariş alma görevleri de eklenmiştir. MAPP İşçilerinin iş yükleri her geçen gün ağırlaşmakta, az işçiyle çok iş yapılmaktadır. Emek sömürüsü giderek derinleşmektedir” dedi.

'YENİ İŞÇİLERE 'SENDİKAYLA GÖRÜŞMEYİN' DİYORLAR'

MAPP patronunun işçiler üzerindeki baskıları pervasızca arttırarak bu baskıları işveren temsilcisi süpervizörlere* de yönelttiğini anlatan Duyar, Ankara’da süpervizörleri işten çıkaran Coca Cola’nın şeflerini yetkilendirip mağaza denetimlerini keyfine göre sıklaştırdığını aktardı.

Patronun işe yeni başlayan işçilere “Sendikadan gelen olursa konuşmayacaksınız, görüşmeyeceksiniz” diyerek MAPP'ta sendikalaşmayı önlemeye çalıştığını dile getiren Duyar, işçilerin sendika hakkını asla engelleyemeyeceklerini ifade etti.

COCA COLA DA SORUMLU

MAPP işçilerinin sendikalaştıkları için işten çıkarılmasından MAPP kadar Coca Cola'nın da sorumlu olduğunu belirten Duyar, “Dünyanın en büyük alkolsüz içecek şirketi olmakla övünen Coca Cola’nın tanıtım ve dağıtımını MAPP işçileri yapmaktadır. Bu nedenle Coca Cola üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli, işten çıkarılan işçilerin işe geri alınmaları konusunda aktif rol üstlenmelidir. Bizler Tez-Koop-İş Sendikası olarak işten çıkarılan MAPP işçileri işe geri alınana, MAPP sendikalı bir işyeri olana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

*Süpervizör: Marketçilik sektöründe, mağazalarda aktif olarak çalışan personeli denetleyerek sundukları raporları derleyip amirlerine ulaştıran görevli.

ÖNCEKİ HABER

Hrant Dink davasında 75. duruşma

SONRAKİ HABER

Bilirkişiler altın madenine Kozak yaylasının yolunu açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...