07 Temmuz 2018 07:53
Son Güncellenme Tarihi: 07 Temmuz 2018 17:07

27. dönem milletvekilleri yemin ediyor

TBMM Genel Kurulu İYİ Partili Durmuş Yılmaz'ın başkanlığında toplandı. Yılmaz konuşmasında 'Anayasa’nın üzerinde kural yoktur' dedi.

Fotoğraf: Halil Sağırkaya/AA

Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda, 27. Dönem 1. Yasama Yılı başladı. TBMM Genel Kurulu, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın sağlık durumu nedeniyle ikinci en yaşlı üye sıfatıyla İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz başkanlığında toplandı.

YILMAZ'DAN ELEŞTİRİ

Yılmaz geçirdiği bir ameliyat nedeniyle oturarak yaptığı konuşmasında, Meclisin yeni döneminde geçmiş dönemlerde olduğu gibi artık sözlü soru önergesi gibi “kuvvetler ayrılığının güçlü araçlarının” kullanılamayacak olduğunu hatırlatarak, yeni dönemde bu duruma uygun pratik çözümlerin üretilmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz kanun ve anayasa vurgusu da yaparak şunları söyledi, “İster parlamenter, ister cumhurbaşkanlığı hükmet sisteminden söz edilsin demokrasinin mutlak temeli, yasama organının çıkardığı kanunların ve anayasanın üzerinde bir kural yoktur. Yasama yetkisi asri ve geneldir. Yasama ile yürütme erkleri arasındaki ilişki anayasal düzenlemelerle şekillenecektir. Yüce heyetinize büyük görevler düşmektedir.”  

Milletvekillerinin ant içmesi için toplanan Genel Kurulda, Başkanlık Divanında Meclis'in en genç milletvekillerinden AKP İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak, AKP Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel görev aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birleşim açılırken locadaki yerini aldı. Erdoğan'a, TBMM Başkanlığı görevini devreden İsmail Kahraman, TBMM Geçici Başkanvekili olarak AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü eşlik etti. Genel Kurula Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile selamlaştı.

Genel Kurul'da daha sonra İstiklal Marşı okundu. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, stenogroflara karanfil verdi.

Geçici Meclis Başkanı Durmuş Yılmaz, yemin sırası Ankara'ya geldiğinde salonda bulunanları Atatürk'ün anısı için bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşunun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan salondan ayrıldı.

Locaya, milletvekilleri yakınları, davetiyeyle birlikte illerine göre sırayla alındı. İzleyicilerin de milletvekillerinin yeminini alkışlaması üzerine Yılmaz, TBMM İçtüzüğü gereği izleyicilerin sözle, alkışla düşüncelerini ortaya koyamayacağını hatırlattı. Yılmaz, buna uymayanların dışarı çıkarılacağı uyarısında bulunarak, herkesi sükunete davet etti.

Yılmaz, çalışmaların kısa sürede bitmesi için yemin sırası gelen ilin milletvekillerinden, kürsüye yakın bir yere gelerek zaman kaybının önlenmesini istedi.

AKP eski Mardin Milletvekili Süleyman Bölünmez kızı AKP İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı'yı, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar da oğlu AKP Elazığ Milletvekili Zülfü Tolga Ağar'ı locadan izledi.

TBMM Genel Kurulunun yeni dönemdeki yerleşim düzeni de değişti. Başkanlık Divanının sağına göre sırayla İYİ Parti, MHP, HDP, CHP ve AK Parti grupları yer aldı.

Kürsüde milletvekilleri için yemin metni konuldu.

YEMİNİ 4. SEFERDE OKUYABİLDİ

Yemini CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal, milletvekili andını 4. seferinde doğru bir şekilde okudu. İlk ikisinde yanlış okuyan Ünsal, daha sonra Yılmaz'ın yanına gitti. Yeniden kürsüye gelerek andını içen Ünsal, bu kez de doğru yemin edemedi.

Ünsal, gözünde sıkıntı olduğunu belirterek milletvekillerinden özür diledi. Yemini 4. seferinde doğru okuyan Ünsal'ı bütün milletvekilleri alkışladı.

İYİ PARTİLİ ARKAZ, BAHÇELİ’NİN ELİNİ ÖPTÜ

27’nci dönem milletvekillerinin yemen ettiği TBMM Genel Kurulu’na Başkanlık eden Durmuş Yılmaz, oturama ara verdi. Bu sırada, Genel Kurul’dan ayrılan milletvekillerinden İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayati Arkaz, MHP Lideri Bahçeli'nin yanına gidip, selamlaşarak elini öptü. Bir süre sohbet eden Arkaz ve Bahçeli, daha sonra Genel Kurul Salonu’ndan çıktı.

HDP'Lİ BARIŞ ATAY YEMİN EDERKEN SÖZLÜ SALDIRIYA UĞRADI

HDP Hatay Milletvekili Barış Atay, Meclis'teki yemin töreni sırasında bir izleyici tarafından yuhalandı. Meclis Başkanı Durmuş Yılmaz'ın talimatı üzerine izleyici locasında bulunan kişi, güvenlik görevlileri tarafından dışarı çıkarıldı.

KILIÇDAROĞLU YEMİN ETTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu mecliste yemin ederken, İYİ Parti İzmir Milletvekili Musavat Dervişoğlu yemin ettikten sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin elini sıktı. Ayrıca, CHP'nin tutuklu milletvekili Enes Berberoğlu'nun ismi okununca CHP'liler ayağa kalkıp alkışladı.

DURMUŞ YILMAZ FRAK GİYDİ

Bu arada İçtüzük'te yapılan son değişiklikle TBMM Başkan ve başkanvekillerinin frak giyme zorunluluğu kaldırılmıştı. Buna rağmen TBMM Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz frak giymeyi tercih etti.

TBMM'nin internet sitesinde, seçimlerde ittifak kapsamında AK Parti listelerinden Ankara Milletvekili seçilen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici BBP milletvekili, CHP listelerine giren İstanbul Milletvekili Nazır Cihangir İslam ve Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman Saadet Partili olarak yer aldı.

Genel Kurulda daha sonra yemin törenine geçildi. Başbakan Binali Yıldırım TBMM Genel Kurulunda yemin etti. Milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkması dolayısıyla meclis tarihinin en uzun yemin töreninin en az 12 saat süreceği tahmin ediliyor.

TBMM Başkanlığı seçimi 12 Temmuz Perşembe günü yapılacak.

Seçimlerde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki (400 oy) çoğunluğu, üçüncü turda ise salt çoğunluk (301 oy) aranacak. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Rıfat Ilgaz kimdir, eserleri nelerdir?

SONRAKİ HABER

2018 Dünya Kupası'nda çeyrek final maçları tamamlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...