05 Temmuz 2018 23:00

Diyarbakırlılar yeni meclisten umutlu değil

Yeni hükümet sistemini, yeni meclisi ve beklentilerini konuştuğumuz Diyarbakırlı yurttaşlar Kürt sorununun çözümü konusunda umutlu değil.

Yüksek Kahve/Diyarbakır (Fotoğraf: EVRENSEL)

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır’da Yüksek Kahveler ve Ofis semtinde 24 Haziran seçimlerinden sonra yurttaşlara yeni dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) dair beklentilerini sorduk. Evrensel'e konuşan yurttaşlar, dünyada demokratik bir sisteme geçirilirken kendilerinin diktatoryal rejime geçtiklerini söylediler. Kürt sorununun çözümünü beklerken bu Meclis ile bu sorunun çözümü konusunda umutlarının olmadığını söylediler.

‘REJİM ARTIK DİKTATORYAL’

Yüksek Kahveler’de konuştuğumuz Mehmet Ferhat, Meclisten hiçbir beklentisinin olmadığını belirterek “Rejim artık diktatoryal rejim, AB’den de uzaklaştık. Dünyanın her yerinde demokratik sisteme geçilirken burada yasama yok, yargı yok, kimse onu yargılayamıyor. Bu adamın vereceği yanlış kararın faturası kime kesilecek? Halka tabii. Başkanlık sistemi diyorlar. ABD başkanı yargılanabiliyor ama burada kimse onu yargılayamıyor. Parlamentodan da bir beklentim yok açıkçası” diye konuştu. Daha sonra konuşan Ali Doğan ise, bir dönem AKP’den Kürt sorununun çözümüne dair beklentilerinin olduğunu fakat artık bu sorunun çözümünün imkansız olduğunu ifade ederek "Bu Meclisten bir beklentimiz artık kalmadı” dedi.

‘TEKRAR MASAYA OTURULMALI’

Mehmet Kesin ise “Naylon Meclis” diye söze karışıyor. O da yeni dönemde Meclisten bir beklentisinin olmadığını belirterek “Demokratik bir parlamento istiyoruz ama bu parlamentoda söz konusu değil. Çünkü ülkenin İçişleri Bakanı bir partinin eş genel başkanını arayıp telefondan açık açık tehdit edebiliyor. Bir bakan çıkıp tehdit edebiliyor, kimse buna dair çıkıp tek kelime söylemiyor. Ben bir HDP’li ile bir AKP’linin parlamentoda eşit olacağını dahi düşünmüyorum. Bir diğer hükümet ortağı çıkıp bir suçluyla görüşüyor. Ne bekleyeceksin ki? Tekrar masaya oturulması lazım, operasyonlar durmalı” dedi.

‘MAFYA İÇİN AF İSTEYEN İKTİDAR ORTAĞI VAR’

Gazi adındaki yurttaş ise adaletin, eşitliğin olmadığı bir ülkede parlamentoda hiçbir sorunun çözümünün mümkün olmadığını ifade ederek “Mafya için af isteyen iktidar ortağı MHP var. Eşitlik, adalet, hak, hukuk yok. Ekonomi kötüye gidiyor. Açım, Türkiye, Kürtleri yok saydığı sürece hiçbir sorun çözülmez. Umut ediyorum ki bu dönem bir şey değişebilir” dedi.

İsmini vermek istemeyen bir yurttaş ise yeni dönemde Meclisin ülkede başta Kürt sorununa ve varolan diğer sorunlara ilişkin bir çözüm olamayacağını ifade ederek “AKP, MHP’yi yanına aldı. Kürt sorununu tamamen ortadan kaldırmak, yok saymak için. Zaten çözmek isteseydi masayı devirmezdi, Afrin’e girmezdi. Kürt halkına, temsilcilerine 'Ne istiyorsunuz?' derlerdi. Bu yüzden bir beklentim yok” dedi. İsmini vermek istemeyen bir kafe işletmecisi ise, “HDP’nin baraj sorunu yoktu. Sur ve Cizre’den sonra HDP iyi politika yapamadı. Halkın iradesi önemsenmeli. Sadece Kürt sorununa ilişkin değil işçi, kadın, çocuk, hayvan haklarına dair çalışmalar yapmalı” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

3 banka borçlara karşılık Türk Telekom'u almak istiyor

SONRAKİ HABER

Lice davası avukatından karar duruşmasına çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...