05 Temmuz 2018 13:34

Toplantı, gösteri ve yürüyüşler için emsal karar

Antep Bölge Adliye Mahkemesi, HDP’li Nursel Aydoğan’a yerel mahkemenin verdiği hapis cezasını, emsal bir gerekçeyle kaldırarak beraat kararı veridi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Antep Bölge Adliye Mahkemesi, HDP’li Nursel Aydoğan’a yerel mahkemenin verdiği 1 yıl 3 aylık hapis cezasını, emsal bir gerekçeyle kaldırarak beraat kararı verdi. Mahkeme izinsiz de olsa toplantı gösteri yürüyüşüne katılmanın suç olmadığını belirterek, olaysız dağılan toplantında sanığın üzerine atılı suçu işlemediğine hükmetti.

Kesinleşen hapis cezası nedeniyle milletvekilliği düşürülen HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve beraberindeki çok sayıda kişi, Silopi ilçesinde öldürülen DBP PM ve KJA Yürütme Meclisi Üyesi Sêvê Demir, Silopi Halk Meclisi Eş Sözcüsü Pakize Nayır ve KJA Aktivisti Fatma Uyar’ın cenazelerini almak için 7 Ocak 2016’da Şırnak Devlet Hastanesi morgu önüne geldi. Cenazelerin ailelere verilmemesi üzerine hastane önünde açıklama yapıldıktan sonra Aydoğan ve beraberindeki yüzlerce kişi daha sonra ayrıldı. Aydoğan hakkında Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, tarafından “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme bunların hareketine katılma”  suçunu işlediği iddiasıyla 1.5 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı. Şırnak Asliye Ceza Mahkemesi 1 yıl 3 ay hapis cezası vererek bu cezayı erteledi. Aydoğan’ın Avukatı Abdulkadir Güleç Antep Bölge Asliye Mahkemesine istinaf talebinde bulundu. MA’nın haberine göre; İstinaf talebini inceleyen Antep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, Yargıtay temyiz yolu açık olmak üzere verdiği kararda yerel mahkemenin Aydoğan’a verdiği mahkumiyet hükmünü, emsal olabilecek bir gerekçeyle kaldırarak beraat kararı verdi.

‘ORTADA SUÇ YOKTUR’

Oy birliğiyle alınan kararda, Yargıtay Ceza Genel Kurulunun benzer suçlamaya ilişkin 2015 yılında verdiği bir karara atıfta bulunan Mahkeme, şunları kaydetti: “Kararda açıklandığı üzere barışçıl toplantı ve gösteri  yapma hakkının  Anayasa’nın 34’üncü, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 20’nci, Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesinin 11’inci, Çocuk Hakları  Sözleşmesinin 15’inci ve 2911 sayılı Yasa’nın 3’üncü maddesi gereğince  ‘Herkesin silahsız, saldırısız toplanma hakkı’ olarak teminat altına alındığından izinsiz de olsa silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma, bu toplantı ve gösteriye katılma halinde suç sayılmayacaktır” denildi. Mahkeme, kararın devamında, olaysız dağılan toplantında sanığın üzerine atılı suçu işlemediğine hükmetti.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Leyla Güven’in tutukluluğuna itiraz reddedildi

SONRAKİ HABER

Cam kafeste aslan sergileyen kafe için Valilik kapatma yazısı yazdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...