Haziran ayında erkek şiddeti sonucu 39 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız platformunun açıkladığı verilere göre 2018’in haziran ayında 39 kadın öldürüldü, çocuk istismarı devam etti.

04 Temmuz 2018 12:31
Son Güncellenme Tarihi: 04 Temmuz 2018 12:59
Paylaş

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2018 Haziran ayı kadın cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre Haziran ayında 39 kadın cinayeti işlendi, çocuk istismarı ve cinsel şiddet devam etti. Platform basından derlediği verilerden yola çıkarak hazırlanan raporda çocuk istismarının ve cinsel şiddetin açıkladıkları verilerden ve basına yansıyan haberlerden çok daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Rapora göre öldürülen 39 kadından 18’inin neden öldürüldüğü tespit edilemedi ve cinayetlerin 14’ünün faili belli değil. Kadın cinayetlerinde şiddetin boyutu da arttı, canice cinayetler gerçekleşti.Antalya’da Fatma F., kendi hayatına dair karar alma istediği için imam nikahlı olduğu İbrahim E. tarafından boğularak öldürüldü.

Kadınların 9’u şüpheli ölümle hayatlarından oldu, 18’i tespit edilemedi, 5’i kendi hayatına dair karar almak isterken, 4’ü boşanmak, 2’si ayrılmak istediği  ve 1’i başka bir kadını korumak istediği için öldürüldü.

Kadınlar yakınları tarafından öldürülmeye devam etti. Öldürülen kadınların 11’i evli olduğu erkek tarafından, 5’i akrabası, 3’ü imam nikahlı olduğu erkek, 2’si boşandığı erkek, 2’si erkek arkadaşı, 1’i oğlu ve 1’i babası tarafından öldürüldü.Öldürülen kadınların 9’u 36-65 yaş aralığındayken 6’sı 26-35 yaş arasında, 6’sı 19-25 yaş arasında.

ÇOCUK İSTİSMARI DEVAM ETTİ

Raporda çocuk istismarına dair şu veri ve ifadeler yer aldı:

“Çocuk istismarına dair basına yansıyan haberlerden sadece 24 çocuğun bu suça maruz kaldığına ulaşıldı. Ancak gerçek rakamların bundan çok daha fazla olduğunu biliyoruz.Bu ay içerisinde kayıp olduğu ortaya çıkan, bunun üzerine sosyal medyadan halkın #LeylaVeEylülNerede etiketiyle aramaya çalıştığı küçük çocuklardan da acı haber geldi. 8 yaşındaki Eylül Yağlıkara’nın cansız bedeni istismara uğramış ve bir eletrik direğine gömülü halde bulundu.2 yaşındaki Ecrin Ergün ise babası tarafından öldürüldü. Şiddetin boyutu arttarken korunamayan sadece kadınlar değil çocuklar da oldu.Basından öğrendiğimiz kadarıyla bu ay çocukların 10’u tanımadığı kişiler, 5’i akrabası, 4’ü öğretmeni, 1’i patronu, 4’ü tanıdığı kişiler  tarafından istismara uğradı.İstanbul’da 10 yaşındaki K.C, dayısının arkadaşı olan Hayri A. tarafından kamusal alanda tecavüze uğradı. Hayri A.’nın bundan önce de çocuk istismarı suçundan 2013 senesinde hüküm giydiği ve denetimli serbestlikten faydalandığı öğrenildi."

KADINLAR CİNSEL ŞİDDETE KARŞI MÜCADELE VERİYOR

Rapora göre 2018 haziran ayında 22 kadına cinsel şiddet uygulandı. Kadınların 19’u tanımadığı, 1’i akrabası, 1’i öğretmeni ve 1’i  tanıdığı cinsel şiddete erkekler tarafından maruz kaldı. Kocaeli’nde 17 yaşında bir genç kadın olan E.A.’ya yirmiden fazla erkeğin tecavüz ettiği iddia edildi. Tıbbi kontrol sonrası 24 kişi gözaltında alındı, soruşturma başlatıldı.

İNSAN HAKLARINA AYKIRI YÖNTEMLER ÇÖZÜMDEN KAÇMAKTIR

Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı vakalarında artışla beraber idam, hadım gibi tartışmaların da yoğunlaştığı belirtilen açıklamada, “Başbakan Yardımcısı Bozdağ, kimyasal hadımın devreye gireceğini duyurdu. Hadım, idam gibi yöntemler insan haklarına aykırıdır. İnsan haklarına aykırı yöntemlere başvurmak çözümden kaçmaktır. Çözüm için mevcut cezalar uygulanmalıdır” denildi.

Raporda ayrıca 6284 sayılı Koruma Kanunu’nun kadınları koruduğu, etkin uygulanması gerektiği vurgulandı. Öte yandan 24 Haziran seçimlerinde sığınma evlerindeki 12 bin kadının oy kullanması engellendiğine de dikkat çekildi. (HABER MERKEZİ)

http://kadincinayetlerinidurduracagiz.net/veriler/2858/kadin-cinayetlerini-durduracagiz-platformu-haziran-2018-veri-raporu

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Değişen iklim buğdayı vurdu

SONRAKİ HABER

Hema Endüstri'de işten atılan madenciler direnişte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...