03 Temmuz 2018 13:57

KİT’lerdeki taşeron işçiler ‘istihdam edilebilir’ insafına bırakıldı

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, tüm taşeron işçilerin ayrımsız şartsız kadroya alınmasını istedi.

Fotoğraf: Metehan Ud/EVRENSEL

Paylaş

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “KİT’lerde çalışan taşeron işçilere kadro” adı altında çıkarılan düzenlemenin yaratacağı mağduriyete dikkat çekerek “Kararname kriterleri karşılamaları halinde bütün taşeron işçilerin kadroya alınmasını emretmiyor, bunun yerine ‘İstihdam edilebilirler’ ifadesini kullanıyor” dedi. Taşeron işçilerin mağduriyetinin devam edeceğini dile getiren Çerkezoğlu, tüm taşeron işçilerin ayrımsız şartsız kadroya alınmasını istedi.

50 BİN İŞÇİYİ KAPSIYOR

DİSK Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Çerkezoğlu 30 Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT) ve bağlı ortaklıklarında taşeron işçi olarak çalışan işçilerin kadroya alınmasına ilişkin yeni bir düzenleme yapıldığını hatırlattı. “Yapılan düzenleme gecikmiş ve yeni sorunlara yol açacak nitelikte olup taşeron işçiler için yeni mağduriyetler yaratacaktır” uyarısında bulunan Çerkezoğlu, şöyle devam etti: “Konfederasyonumuz DİSK taşeron işçilerin kadroya alınması sırasında hiçbir ayrım yapılmamasını savunmuş ve kamuya alınan bütün taşeron işçilerin ayrımsız kadroya alınmasını talep etmişti. Ancak hükümet bu uyarılara kulak asmamış ve KİT’lerde çalışan taşeron işçiler başta olmak üzere on binlerce taşeron işçisi kadro dışı kalmıştı. KİT’lerde çalışan taşeron işçilere dönük yeni Bakanlar Kurulu kararnamesi ciddi sorunlar içermektedir. Öncelikle vurgulamak gerekir ki bu kararname KİT’lerde çalışan 50 bin civarındaki taşeron işçiyi ilgilendirmekte olup, kadro alamayan ve sayıları on binlerle ifade edilen diğer mağdur taşeron işçilerin sorunlarına çözüm getirmemiştir.”

SON KARAR HAZİNENİN

Kararnamenin, çok sayıda kriteri karşılaması durumunda taşeron işçilerin kamuda ‘istihdam edilebileceğini’ öngördüğünü belirten Çerkezoğlu, “Diğer bir ifade ile kararname kriterleri karşılamaları halinde bütün taşeron işçilerin kadroya alınmasını emretmiyor, bunun yerine ‘istihdam edilebilirler’ ifadesini kullanıyor. Kararname KİT’lerde ve bağlı ortaklıklarda çalışan tüm taşeron işçilere kadro güvencesi vermiyor. Kadroya alınacak işçi sayısının ilgili kamu iktisadi teşebbüsü ve hazine müsteşarlığı tarafından belirlenmesi öngörülüyor. Son karar ise hazineye ait olacak” dedi.

KRİTERLER AĞIR

Kriterlerin ağırlığına da dikkat çeken Çerkezoğlu, şunları belirtti:

“-Kararname ile kadro için 4 Aralık 2017 tarihi itibarıyla en az 2 yıl ‘kesintisiz’ ilgili KİT ve bağlı ortaklıklarda çalışmış ve halen çalışmaya devam ediyor olmak şartı getirildi. (Yıllık izin, doğum izni, askerlik ve toplamda 30 günü geçmeyen kesintiler hariç.) Ancak bu kriterin taşeron işçiler tarafından karşılanması oldukça zor. KİT’lerde çalışan taşeron işçilerin sürekli çalışamamaları, işe giriş çıkışlar ve boşluklar nedeniyle bu kriteri karşılamada büyük zorluk yaşayacaklar.

-KİT’lerdeki taşeron işçilerden aranan şartlardan bir diğeri Devlet Memurları Yasası’ndaki memuriyet için aranan şartları yerine getirmeleri. Bu şartlar içinde güvenlik soruşturması da yer alıyor.

-Kadroya alınacak işçilerden daha önceki kadro uygulamasında olduğu gibi açtıkları davalardan feragat etmeleri de istenecek.

-KİT’lerdeki taşeron işçilerin kadroya alınması için daha önce kadroya alınan taşeron işçiler için aranan koşullar neredeyse aynen isteniyor. Bu nedenle yeni mağduriyetler ortaya çıkacak. İşçilerin önemli bir bölümü yine kadro dışı kalacak; sayı sınırı, sınav, güvenlik soruşturması gibi yöntemlerle işçilerin önemli bir bölümü elenebilecek.”

Hükümetin geçmişte yaptığı yanlışlarda ısrar ettiğini ifade eden Çerkezoğlu, “Oysa bu yolun yanlış olduğunu en başta söylemiştik. KİT’lerde çalışan taşeron işçilere dönük ayrımcılığa dikkat çekmiştik. Hükümet şimdi bir yanlıştan kısmen dönerken temel yanlışlarda ısrar etmektedir. Tekrar edelim kamudaki tüm taşeron işçilere ayrımsız ve koşulsuz kadro verilmeli, kadroya alınan taşeron işçiler halen kadrolu çalışan işçilerle eşit haklara sahip olmalıdır” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD’de komşusunun yaraladığı mülteci çocuk yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Aygün Alüminyum’da sendikalaşan işçiler işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...