03 Temmuz 2018 10:55

Ayhan Bilgen YSK’ye sordu: 142 belgesiyle kaç kişi oy kullandı

HDP'li Ayhan Bilgen, partilerini hedef gösteren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu için 'Mafya devletine dönüştüğümüzü gösteriyor' dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, seçim sonuçlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. YSK’ye yüklenen Bilgen, sandık taşıma ve birleştirme kararlarına dair net bir sayı olmadığını belirterek, YSK’yi açıklama yapmaya çağırdı. Bilgen, “Taşınan sandıklar nedeniyle etkilenen seçmen sayısı 140-170 bin arasında. Bizim elimizdeki verilerde 300 bin üzerinden seçmen bundan etkilenmiş bulunuyor. Seçmen listelerinin neden ortaklaştırıldığına dair YSK açıklama yapmalıdır” dedi. Bilgen, YSK’nin sandık görevlileri ile güvenlik görevlilerine verdiği 142 belgesiyle kaç kişinin oy kullandığını da sordu.

Partisinin genel merkez binasında konuşan Bilgen, partilerini hedef gösteren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya da yanıt verdi. Bilgen, “Hem doğrudan doğruya Eş Genel Başkanımız Sayın Pervin Buldan aranarak gerçekleştirilen tehdit, hem de televizyon kanallarında partimizi hedef gösteren mesajlar verilmeye devam ediyor. 16 Nisan referandumu ile Türkiye’nin parti devletine geçtiğini biliyoruz. Ama bir haftadır verilen mesajlara baktığımızda sadece parti devleti değil mafya devletine dönüştüğümüzü gösteriyor. İçişleri Bakanının yasal parti olup olmadığımızı değerlendirmeye hakkı yoktur” ifadelerini kullandı.

SOYLU SALDIRILARI SORUŞTURMALI

HDP’nin seçim sürecinde karşı karşıya kaldığı onlarca saldırıyı hatırlatan Bilgen, bu saldırılarla ilgili yürütülen soruşturmalara ilişkin açıklama yapması gereken kişinin Soylu olduğunun altını çizdi. Bilgen, “Bunlarla ilgili ne kadar etkin soruşturma işletilip işletilmediğine dair açıklama yapması gerekenlerin bu görevi yerine getirmek yerine yeni saldırılara zemin hazırlayan açıklamaları, bundan sonra olacakların sorumluluğunu da üstlenmek anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

“Racon kesmeyi marifet sayabilirler, bu onların siyaset tarzlarıdır” diyen Bilgen, “Biz kimsenin şamar oğlanı değiliz. Kimse bakan olma heveslerini bizi hedef haline getirerek gerçekleştiremez” dedi.

YSK AÇIKLAMA YAPMALI

Seçim sonuçlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bilgen, YSK’nin 142 belgesiyle kaç kişinin oy kullandığının YSK tarafından açıklaması gerektiğini kaydetti. Bilgen, kendilerinin bu konuda çalışma yürüttüklerini ifade ederek, “Bizdeki verilere göre milletvekili çıkarma oranının düşük olduğu illerde ciddi kaydırmalar söz konusu. Bu konuda açıklama yapmak YSK’nin görevidir” dedi.

Yine sandık taşıma ve birleştirme kararlarına dair net bir sayının olmadığını hatırlatan Bilgen, bu konuda ciddi bir şaibenin bulunduğunu belirterek, “140-170 bin arasında olmasına rağmen bizim elimizdeki verilerde birleştirme kararlarıyla birlikte 300 bin üzerinden seçmen bundan etkilenmiş bulunuyor. Seçmen listelerinin neden ortaklaştırıldığına dair YSK açıklama yapmalıdır” dedi.

GEÇERSİZ OY SORUSU

Geçersiz oylar konusunda da ciddi sorunlar olduğunun altını çizen Bilgen, “Bizim sıfır oy aldığımız 26 bin sandıkta 118 bin geçersiz oy var. Bir üst kademe rakam toplam bir milyon civarındaki oyun yarısı bizim 1-10 arasında oy aldığımız sandıklar. Bunlar tesadüf mü? En çok geçersiz oyların bizim sıfır aldığımız sandıklar olması tesadüf mü? Bu tablo açıklama gerektiriyor. Elbette ki YSK’nin ya da bakanlığın kasıtları, kusurları muhalefetin eksikliğini örtmez. Seçmen iradesine sahip çıkılmadığı için öz eleştirimizi yapmamız ve önümüzdeki dönem için aynı yanlışları yapmamak için daha ciddi çalışma yapmamızı önümüze koyuyor” şeklinde konuştu.

‘ERKEN SEÇİMDEN ÖNCE GASBIN SONA ERMESİ GEREKİR’

Bilgen, erken yerel seçim tartışmalarına ilişkin ise HDP olarak hafta sonu gerçekleştirilecekleri toplantılarla bu konudaki tutumlarını belirleyeceklerini söyledi. Bilgen, “Ancak seçimi erken yapmanın gerekçesi seçmen iradesinin bir an önce netleşmesi, siyasetin de buna göre şekillenmesi, yerel demokrasi kaygısı taşınıyorsa son yerel seçimlerde ortaya çıkan irade tanınmalıdır. Bu demokrasi kültüründen yoksunluktur, yerel iradeyi yok saymaktır. Tarihten önce tartışılması gereken bu gasbın sona ermesidir” dedi.

‘OHAL, YARATTIĞI MAĞDURİYETLERLE SONLANMALI’

Son olarak gündeme gelen OHAL’in sonlanacağı tartışmalara ilişkin konuşan Bilgen, “OHAL’in uzatılmaması ekonomi, hukuk açısında son derece önemlidir. Ama OHAL’i şeklen bitirmek anlamsızdır. Bir telafi sürecinin somut şekilde kamuoyu ile paylaşılması gerekir. KHK ile ortaya çıkacak durum devam edecekse OHAL’in kalkması ne anlam ifade edecektir. Bu haksızlıkların, mağduriyetlerin giderileceği konusunda da bir irade beyanı gerekir. İşinden atılanlar, keyfi tutuklamalar bütün bunlar OHAL’in mirasıdır ve bu miras taşındıkça OHAL’in şeklen kaldırılması demokratikleşme anlamına gelmeyecektir” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Silahlı saldırılar bitmiyor, bireysel silahlanma adeta teşvik ediliyor

SONRAKİ HABER

İYİ Partili Fahrettin Yokuş, Meclis için AKP’ye ışık yaktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...