03 Temmuz 2018 10:52

Silahlı saldırılar bitmiyor, bireysel silahlanma adeta teşvik ediliyor

Yine çok sayıda silahlı saldırı gerçekleşti. İHD’li Türkdoğan, 'Bireysel silahlanma önleneceğine adeta teşvik ediliyor' diyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Erdi TÜTMEZ
İstanbul

Türkiye’de bireysel silahlanma her geçen gün artarken, bugün çok sayıda ilde silahlı saldırılar gerçekleşti. 

DHA’nın haberine göre saldırıların adreslerinden biri Konya. Konya’nın Ereğli ilçesinde iddiaya göre Mesut G. idaresindeki otomobil, kavşakta Ertan Dikmen idaresindeki otomobil ile çarpıştı. Kaza sonrası her iki araçta maddi hasar meydana gelirken, sürücüler araçlarından inerek tartışmaya başladı. Tartışmanın büyümesi üzerine uzman çavuş olduğu öğrenilen Mesut G, Ertan Dikmen’i beylik tabancasıyla kalçasından vurarak yaraladı. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ambulansla Ereğli Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alınan Ertan Dikmen’in hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi. Şüpheli Mesut G, ise olay yerinde tabanca ile birlikte polise teslim oldu. 

4 KİŞİ AV TÜFEĞİYLE YARALANDI

Eskişehir’de de akraba olan Birol Ö, Şenol Ö, Şevket Ö. ve Cem Ö, iddiaya göre, husumetli oldukları kişilerin evlerine doğru av tüfeğiyle ateş açtı. Olay sonrası 4 kişi, araçlarına binip kaçarken, bu sırada evlerinin önünde oturan Eren ile Kamile Yeşil ve Burcu ile Hakkı Baydurak, çeşitli yerlerine isabet eden saçmalarla yaralandı. Yaralılar, kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı. Polis ekipleri, Birol Ö, Şenol Ö, Şevket Ö. ve Cem Ö’yü gözaltına aldı. 

‘HIZLI GİDİYORSUN’ DEDİ, BAŞINDAN VURULDU

Bağcılar’da da 4 Haziran’da lüks otomobille sokaktan hızlı geçtiği için sürücüyü uyaran 20 yaşındaki Mühendislik Öğrencisi Özkan Kamacı başından vurulmuştu. 1 ay komada kalan genç dün yaşam mücadelesini kaybetti. Yaşanan olayda Kırıkkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği 3. Sınıf Öğrencisi Özkan Kamacı (20) kuzeninin sürücüyle kavga ettiğini görünce babası ile aşağıya inmişti. İddiaya göre o esnada sürücü ise, “Belimde silahım var, sıkarım” diyerek tehditler savurdu. Kaçmak için aracıyla geri manevra yapan sürücü, sokağın başına geldi. Bu sırada mahallelinin araca vurmaya devam etmesi üzerine silahını çıkartan sürücü, ateş etti. Olayda Kamacı, başından ağır bir şekilde yaralandı. Sürücü ise olay yerinden kaçarak kayıplara karıştı.

‘DEVLET BUNUN ÖNÜNE GEÇMİYOR’

Konuyla ilgili konuştuğumuz İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Başkanı Öztürk Türdoğan, “Devlet bunu önleyeceğine adeta teşvik ediyor” dedi. “Silahlanmanın artmasının çok sebebi var” diyen Türkdoğan şöyle devam ediyor: “Bunlardan birincisi işin kültürel boyutu. Türkiye uzunca bir süredir bu sorunu çözemedi. Bir ülkede eğer silahlı çatışma hali devam ediyorsa, ki bu Kürt sorunundan kaynaklı bir silahlı çatışma halidir, silah kullanımının artması şaşırtıcı değildir. Yine devlet içerisindeki çete yapılanmalarının faaliyetleri önlenemiyorsa ve sık sık da bir ülke darbe teşebbüsüyle karşı karşıya kalıyorsa bu vatandaşta da farklı duyguların gelişmesine neden oluyor. Yani kendini savunma ve koruma içgüdüsünün gelişmesini sağlıyor ve bu onu bireysel silahlanmaya itiyor.” 

PARASI OLAN HERKES SİLAH ALABİLİYOR

İktidarın bu konuda sorumsuz davrandığını söylüyor Türkdoğan: “Siyasal iktidar ise uyguladığı politikayla bunu önleyeceğine tam tersine buna hizmet ediyor. Türkiye’de silah ruhsatı almak çok kolay. Parası olan herkes silah alabiliyor. Ruhsatsız silah bakımından ise durum çok daha vahim. Çok rahat silah temin ediliyor. Bunun da sorumluluğu tamamen devlete ve İçişleri Bakanlığına ait. Silah kaçakçılarıyla etkili mücadele etmezseniz piyasadan silah temin etmek çok kolay olur.”  Türkdoğan, silah sanayisinin hükümetler üzerinde etkili olduğunu söylerken, bu sanayinin, sert tedbirler alınmasını önlediğinin de altını çiziyor. 

‘CEZASIZLIK POLİTİKASININ ETKİSİ VAR’

Türkdoğan, bütün bu problemlerin en önemlisinin ise cezasızlık politikası olduğunu ifade ediyor: “Devlet içerisinde devlet adına güç kullanan devlet görevlilerinin karıştığı eylemlerde etkili yargılamaların yapılmamasının vatandaş üzerinde etkisi var. Adaletin olmadığı bir ülkede insanlar adaleti kendilerinin sağlayacağını düşünür, ya da kendisini savunma refleksi ortaya çıkar.” 

Türkdoğan’ın dikkat çektiği en önemli noktalardan biri de 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yetkililer tarafından vatandaşlara dağıtılan silahlar: “Darbe bastırıldı ancak bu silahların toplanması gerekirken bu yapılmadı. Ve bu silahların çoğu da kayıp.”

‘TOPLUMSAL BARIŞ OLMADAN SORUN ÇÖZÜLMEZ’

Türkdoğan sorunun çözümüne dair ise şu tespitleri yapıyor: “Bu sorun bütüncül bir şekilde ele alınmalı ve bireysel silahlanmanın önüne geçecek tedbirler alınmalı. Bu devletten başlayacak. Devlet her kesime silah vermeyecek. Silah taşıyan resmi güvenlik görevlisi sayısı da her geçen gün artıyor, bunun da önüne geçilmesi gerek. Bu sorunun çözülmesi noktasında iç barışın sağlanması önemlidir. Toplumsal barış sağlanmadan Türkiye’de bir silahsızlanma olgusunun gerçekleşmesini beklemek hayal olur. 

ÖNCEKİ HABER

TGC'den Çakıcı'ya: Meslektaşlarımıza yönelik tehditleri kınıyoruz

SONRAKİ HABER

Ayhan Bilgen YSK’ye sordu: 142 belgesiyle kaç kişi oy kullandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...