02 Temmuz 2018 10:43

Sivas Katliamı, 25. yıl dönümünde lanetleniyor

25 yıl önce Sivas'taki Madımak Oteli'nde gerçekleşen katliama siyasi parti, meslek örgütleri ve demokratik kitle örgütleri tarafından tepkiler geldi.

Görsel: MA

Paylaş

2 Temmuz Sivas Katliamı'nın 25. yıl dönümü lanetlenmeye devam ediyor. Türkiye'nin dört bir yanında düzenlenen anma törenlerinin yanı sıra siyasi parti, demokratik kitle örgütleri ve meslek örgütlerinden de açıklamalar geldi. HDP, katliamın yaralarının hâlâ sarılmadığını ifade ederken Emek Partisi, açılan yaranın daha da derinleştiğini ifade etti. 

HDP: KATLİAMLARA KARŞI ORTAK MÜCADELE

HDP yaptığı açıklamada, aradan bunca yıl geçmesine rağmen hâlâ yaraların sarılmadığını söyledi. Sorumluların bu insanlık suçundan dolayı almaları gereken cezaya çarptırılmadığı ifade edilen açıklamada, kimi saldırganların devlet kurumlarınca kollandığı, saldırganları koruyanların ödüllendirildiği kaydedildi. Devletin sadece 2 Temmuz günü katliama seyirci kalmadığı, aynı zamanda yargı sürecinin adil bir şekilde sonuçlanmasına da engel olduğu belirtilen açıklamada, “Alevi toplumu kendi kültürüne ve kimliğine sahip çıkmaktan dolayı hep ayrımcılığa uğradı, türlü saldırılarla karşı karşıya kaldı. Bu katliam hafızamızda ve vicdanlarımızda kolay kolay kapanmayacak bir yara açtı. Bu katliam farklı inançların, kültürlerin ve kimliklerin eşit koşullarda birlikte yaşamalarına, yani demokrasiye karşı olanların marifetiydi. Yaşanan tüm katliamların hesabını sormak için demokrasi, özgürlük, barış, eşitlik ve adalet hedefiyle mücadele edenlerin güçlerini ortaklaştırmalarının önemini bir kez daha vurguluyoruz” denildi.

EMEP: MADIMAK TARİH OLMADI, O GÜN AÇILAN YARA BUGÜN DERİNLEŞMİŞTİR

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan Sivas Katliamı ile ilgili yaptığı açıklamada “Madımak yangını asla tarih olamamış; o gün açılan yara bugün derinleşmiştir” dedi.

25 yıl önce Sivas’ta Madımak Otelinin ateşe verilmesiyle sebep olunan katliamın, sadece o zamanın Türkiyesi’nin fotoğrafı olmadığını vurgulayan Doğan: “Dünün Türkiyesi’nde var olan bu tip katliam ve ölümler Suruç, Ankara Tren Garı patlamasıyla bugünün Türkiyesi’nde de devam etmektedir. Yıllarca süren dava boyunca delil karartan, faillerin kaçmasına göz yuman siyaset biçimi bugün de hüküm sürüyor. Bugün Ankara Tren Garı Katliamı’nda 102 kişinin ölümüne sebep olan canlı bomba katliamında da faillerin kaçmasına göz yumulurken, katliamda sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin yargılanması ve gerçek sorumluların açığa çıkarılması engellenmektedir” dedi.

Katliamların arkasındaki gerçekler açığa çıkarılmadıkça Madımakların yanmaya, ülkenin karanlıkta kalmaya devam edeceğini belirten Doğan şunları söyledi; “Madımak yangını asla tarih olamamış; o gün açılan yara bugün derinleşmiştir. Bir daha asla olmaz dediğimiz insanlık suçlarının misliyle işlendiği günümüzde Madımak kendisini sürekli hatırlatmaktadır.”

24 Haziran sonrası “tek adam, tek parti rejimi”nin kalıcılaştırılmaya ve İçişleri Bakanı Soylu’nun konuşmalarına da yansıyan haliyle, hükümetten yana olmayan tüm güçlerin gayrimilli ve düşman ilan edildiğine dikkat çeken Doğan; “Hükümet temsilcilerinin, Meclisteki muhalefet partilerinin temsilcilerini tehdit ve dışlayıcı tutumu da bu günün paramiliter güçlerine yeni linç ve katliamlar için yol açabilecek bir siyasi ortam sağlamaktadır.

Emekçiler; yanmaktan, yakılmaktan, katliamlara maruz kalmaktan ancak birleşik bir mücadele yürüterek kurtulabilir. İnsanları diri diri yakarken kılını bile kıpırdatmayan gericiliğin, buna politikalarıyla yol açan rejimin, kibriti el altından uzatan paramiliter güçlerin dize getirilmesi ancak bu yolla mümkündür. Sivas Katliamı’nı unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

DİNSELLEŞTİRME HER ALANDA HAKİM KILINIYOR

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “Ülke tarihimiz insanlığın ilerici değerlerine yönelik gerici, faşist saldırılar ve katliamlar ile doludur. Ankara’da gerçekleştirilen 10 Ekim Katliamı bütün acısı ile beraber bunun en yakın örneğidir” dedi. Türkiye’de dinselleştirmenin eğitimde, kamusal ve toplumsal yaşamda hakim kılındığını ifade eden Koramaz, “Din, mezhep, inanma-inanmama farklılıkları, düşmanlık ve çatışma tohumları ekmeye varacak tarzda kullanılmaktadır. Gerici zihniyet ve yapılanmalar, emperyalizmin bölgemiz üzerinde uyguladığı politikalar içerisinde özel olarak geliştirilmekte ve örgütlenmektedir. Günümüz Türkiyesi’nde demokrasi, laiklik, eşitlik, özgürlük ve adalet istemleri her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır” dedi.

FAİLLER KORUNDUKÇA ACI SÜRECEK

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, üzerinden çeyrek asır geçtiği halde Madımak Katliamı’nın yüreklerde yarattığı acının ilk günkü kadar ağır ve yakıcı olmaya devam ettiğini söyledi. Aydınların, sanatçıların, masum insanların hunharca yakıldığı bu katliamın faillerinin hiçbir zaman hak ettikleri cezalara çarptırılmamış olmasının Madımak’ın acısını diri tuttuğunu ifade eden Tanrıkulu, “Madımak’ın failleri korundukça, ödüllendirildikçe bu acı değil çeyrek asır, bir asır bile geçse diri kalmaya devam edecek. 2 Temmuz 1993 tarihi sadece Sivas’ta yapılan katliamın değil aynı zamanda 1990’lar boyunca devam eden korkunç olayların da başlangıcıdır. Madımak’tan sonra ülkedeki hukuksuzluk, faili meçhul cinayetler, ağır hak ihlalleri, yargısız infazlar, gözaltında işkenceler alıp başını yürümüş, devlet içinde mafyalaşma, çeteleşme ortaya çıkmıştır” dedi.

DİSK: SİVAS’IN ATEŞİ ÇEYREK ASIRDIR SÖNMEDİ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Sivas Katliamı’nın 25’inci yılı nedeniyle yayımladığı mesajda Sivas’ın ateşinin 25 yıldır sönmediğini belirtti.“Bundan tam 25 yıl önce, 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta yaşanan katliamın acısı hala yüreklerimizde” diyen Çerkezoğlu “Sivas’ın ateşi sönmedi çünkü olayın gerçek yönlendiricileri yargı karşısına çıkarılmadı. Sivas’ın ateşi sönmedi çünkü Madımak’ın yakılmasına göz göre göre müdahale etmeyenler, ettirmeyenler yargı karşısına çıkarılmadı.Sivas’ın ateşi sönmedi çünkü faillerinin bir bölümü de “zaman aşımı” ile ceza almaktan kurtarıldı. Sivas’ın ateşi sönmedi çünkü insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı mümkün değil iken, bu yargı kararı ülkeyi yönetenler tarafından “hayırlı olsun” denilerek karşılandı.Sivas’ın ateşi sönmedi çünkü laikliğin ve demokrasinin üzerine yükselmiş bir cumhuriyeti bu topraklarda var etme borcumuz sürüyor. Ölen canlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor, emeğin, barışın, laikliğin ve demokrasinin hüküm sürdüğü bir ülke için mücadele kararlılığımızı ifade ediyoruz” dedi.

BUCA'DA ANMA: ÖRGÜTLÜ OLARAK ALANLARA ÇIKALIM

Sivas Katliamı’nın 25. yıl dönümü dolayısıyla Buca Belediyesi ile Alevi Kültür Dernekleri Buca Şubesi ortak anma etkinliği gerçekleştirdi.

Buca Çevik Meydanı’nda gerçekleşen anma etkinliğinde Alevi Kültür Dernekleri adına Yelda Karakoyun konuştu. Karakoyun, Alevilerin örgütlü olmalarının önemine değinerek örgütlenme çağrısı yaptı.

Alevileri çirkin oyunlara karşı uyanık ve sağduyulu olmaya çağıran Karakoyun, Alevi kurumlarına ve yöneticilerine sahip çıkmaya çağırarak, “25 yıldır olduğu gibi bugün de Sivas şehitlerimiz için hak mücadelesini sürdüreceğiz. Türkiye’nin her yerinde alanlarda olacağız’ dedi.

Etkinliğe Alevi Kültür Dernekleri Gençlik Kolları, Pir Sultan Abdal Dernekleri, EMEP İlçe Örgütü, CHP İl ve İlçe Yöneticileri, Buca Belediyesi Meclis Üyeleri, Buca Belediyesi başkan Yardımcısı Murat Işık ve yüzlerce kişi katıldı.

Etkinlik semah ve sinevizyon gösterimi ile son bulurken, Sivas’ta yapılacak anma etkinliği için de otobüs kaldırıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çorum Katliamı'nın yıl dönümünde 'Toplumsal barış' paneli

SONRAKİ HABER

Tarsus'ta saldırıya uğrayan eczacı: Saldırganlar Suriyeli değildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...