26 Haziran 2018 23:08

Collectif Medz Bazar’dan Can: Müzik bizim için bir iletişim aracı

Fransız, Ermeni, Türk ve Amerikalı 8 müzisyenden oluşan Collectif Medz Bazar grubu üyelerinden Ezgi Sevgi Can’la ile görüştük.

Fotoğraf: Collektif Medz Bazar

Paylaş

Ezgi GÖRGÜ
İstanbul

Collectif Medz Bazar 2012 yılında Fransa’da kuruldu. Fransız, Ermeni, Türk ve Amerikalı 8 müzisyenden oluşan grup ilk albümünü 2014’te çıkardı. Üçüncü albümleri ise yolda.  

Ermenice, Türkçe, Kürtçe, Lazca, Arapça gibi birçok dilde şarkılar seslendiren grup daha çok kendi bestelerini yorumluyor. Biz de grubun üyelerinden Ezgi Sevgi Can’la Collectif Medz Bazar’ın 6 yıllık serüvenini konuştuk. 

Çok genç bir ekipten oluşmanıza karşın uzun zamandır birlikte müzik yapıyorsunuz, ilk başladığınız günden bugüne neler kaldı, neler değişti?
Yaklaşık altı yıldır birlikte müzik yapıyoruz. Başladığımız zamandan bu yana birçok şey değişti, hem biz büyüdük hem müziğimiz diyebiliriz. İlk zamanlarda sevdiğimiz halk türkülerini kendimizce yorumluyorduk, zamanla bestelere de ağırlık vermeye başladık. Şimdi repertuvarımızda her ikisi de var. Zamanla birbirimizi daha iyi tanıdık tabii, aramızdaki dostluk, sevgi bağı kuvvetlendikçe daha çok keyif almaya başladık birlikte müzik yapmaktan. Bu da hem sahnemizi hem müziğimizi güzelleştirdi. Umarız daha da güzele doğru devam eder.

Türkiye’ye çok az gelmenize rağmen ilgi toplayan bir müzik grubusunuz. Sizi sevmelerindeki sebep nedir?
Türkiye’de genel olarak sanata müziğe karşı bir açlık olduğunu düşünüyoruz, özellikle son yıllarda artan politik gerginlik toplumu müzikten sanattan uzaklaştırdı. O yüzden insanlar bu tarz projelere ilgiyle ve özlemle yaklaşıyorlar. Ama onun dışında  hem Ermenice hem Türkçe hem Anadolu’nun başka halklarının dillerini müziğimize taşımamız da bu ilgiyi artırıyor olmalı. İnsanların birlikteliğe, barışa güzelliğe olan özlemini biraz olsun müziğimizle doyurabiliyorsak ne mutlu bize. 

Müzikal anlayışınızı şimdi nasıl tarif edersiniz?
Müziğimizi  ne tür ne dil ne de herhangi başka bir kategoriyle kendimizi kısıtlamadan özgür ve kolektif bir biçimde yaratmaya gayret ediyoruz. Dolayısıyla Medz Bazar’ın müziği hep sürprizlerle dolu, bazen kendimiz bile şaşırıyoruz bu çeşitliliğe. Ayrıca müzik bizim için dilin ötesinde çok önemli bir iletişim aracı. Aslında müziğimiz aracılığıyla hayatta bizi dertlendiren, sevindiren kaygılandıran kısaca etkileyen şeyleri paylaşıyoruz. 

Farklı kültürlerden ve uluslardan gelen genç bir ekip olarak bundan sonrası için ne gibi planlarınız var? 
Birlikte müzik yapmaya devam edeceğiz bunun uzun ömürlü bir birliktelik olduğunu hissediyoruz, umarız yıllar boyunca devam eder. Yakın gelecekte üçüncü bir albüm hayalimiz var. Muhtemelen 2019’da kaydedeceğiz.

'TÜRKİYE DİNLEYİCİSİ DAHA COŞKULU'

Fransa’daki dinleyicilerden aldığınız tepkilerle Türkiyeli dinleyicilerden aldığınız tepkiler nasıl?
Bu aslında devamlı aramızda tartıştığımız bir konu. Fransa’da  bir kısmı Ermeni, Türk ve Kürt diasporasından, bir kısmı da Fransız ve Avrupalılardan oluşan karışık bir dinleyici kitlemiz var. Diaspora dinleyicisi için müziğimiz memleketlerini hatırlatıyor o yüzden ilgililer, genel olarak olumlu tepkiler alıyoruz. Fransız dinleyiciler de doğu kültürlerine olan meraklarının yanı sıra sanırız daha çok estetik yönüyle ilgileniyorlar müziğin, repertuvarımızın zenginliği, enstrümanların kullanımı, düzenlemeler ilgilerini çekiyor. Türkiye dinleyicisinden Fransa’ya göre biraz daha coşkulu tepkiler alıyoruz, Türkiye’de yaşayan Ermeniler çok duygulanıyorlar mesela. Bu coşkulu duygulu hal, insanlara müziğimizle dokunabilmek bizi çok mutlu ediyor. Bu yüzden Türkiye’ye daha sık gelmeyi diliyoruz. Son turnemizde bunu daha da iyi anladık ve umarız yakında tekrar bir Türkiye turnesi daha gerçekleştirebiliriz.

ÖNCEKİ HABER

HDP geçersiz 16 bin oyun yeniden sayılması için başvurdu

SONRAKİ HABER

Emek Partisi üyesine tehdit ve darp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...