05 Haziran 2018 04:47
Son Güncellenme Tarihi: 05 Haziran 2018 13:06

Başbakanın istifa ettiği Ürdün'de protesto gösterileri sürüyor

Amman'daki Başbakanlık binası çevresinde toplanan yüzlerce Ürdünlü, hükümetin onayladığı tartışmalı gelir vergisi yasasını protesto etti.

Fotoğraf: Dennis Jarvis/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Paylaş

Ürdün’de Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) direttiği kemer sıkma önlemlerine yönelik kitlesel tepkiler nedeniyle Başbakan Hani el Mulki’nin istifa etmesine rağmen vergi yasası protestoları devam etti.

AA’nın haberine göre hükümetin onayladığı tartışmalı gelir vergisi yasası, önceki gün ve dün sabah başkent Amman’daki başbakanlık binası çevresinde toplanan binlerce Ürdünlü tarafından protesto edildi. Hükümet binasının bulunduğu Ed-Duvvar er-Rabı bölgesine ulaşabilmek için birkaç gruba ayrılan göstericiler, polis tarafından engellendi. Hükümetin tartışmalı vergi yasasından geri adım atmasını isteyen göstericiler, hükümetin icraatları aleyhinde sloganlar attı.

KRAL ABDULLAH, SUÇU HÜKÜMETE ATTI

Amman’daki el-Hüseyniyye Sarayı’nda devlete ait medya organlarının yöneticileri, günlük gazete editörlerinin yanı sıra gazeteciler sendikası başkanı ve bazı gazetecileri kabul eden Ürdün Kralı 2. Abdullah, görüşmede, tartışmalı vergi yasasına karşı düzenlenen yoğun protestolara ilişkin, “Ürdün vatandaşı haklı, Ürdünlülerin acı çekmesini kabul etmeyeceğim” dedi. Ürdünlü gençlerin medeni şekilde kendini ifade etmelerinden memnun olduğunu kaydeden Abdullah “Bazı yetkililerin, karar vermede hatalı olduğunu ve gevşek davrandığını kabul etmeliyiz. Bu hataya, zamanında müdahale edilerek, yetkililer ve hükümetler görevden alındı” dedi.

IMF DEĞİL SURİYELİLER YÜZÜNDENMİŞ!

Kral Abdullah sözlerini “Ürdün şu anda bir yol ayrımında, ya bu krizden çıkarak halkına iyi bir yaşam sağlayacak ya da Allah korusun bilinmeze doğru gidecek” diye sürdürdü.

Kral Abdullah ülkenin içinde olduğu ekonomik istikrarsızlığın nedeninin yüz binlerce Suriyeli göçmene ev sahipliği yapması ve uluslararası yardımların azlığından kaynaklandığını savundu.

VERGİ YASASI NE GETİRİYOR?

Hükümetin kabul ettiği ancak parlamentonun henüz onaylamadığı vergi yasası tasarısı içinde IMF’nin Ürdün’e verdiği 723 milyon dolarlık kredi karşılığında talep ettiği kemer sıkma önlemleri yer alıyordu. Tasarı çalışanlardan alınan vergileri yüzde 5, şirketlerden alınan vergileri ise yüzde 20 ila yüzde 40 arasında arttırıyordu.

Yüksek işsizlikten muzdarip Ürdün’de temel tüketim mallarına yönelik ek vergiler ve fiyat artışları halkta hoşnutsuzluğu yükseltmişti. Benzin fiyatı yıl başından beri 5 kez zamlanmış elektrik fiyatları da şubattan bu yana yüzde 55 oranında artmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kamboçya'da yıldırım nedeniyle 5 ayda 65 kişi öldü

SONRAKİ HABER

Güne yükselişle başlayan dolar 4,60'tan işlem görüyor (6 Haziran 2018)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...