31 Mayıs 2018 11:27
Son Güncellenme Tarihi: 31 Mayıs 2018 17:36

AYM, CHP'nin iptal başvurusunu reddetti

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin seçim ittifakı yasasının bazı hükümlerinin iptal istemini reddetti.

CHP logosu

Paylaş

Anayasa Mahkemesi'nce (AYM) CHP'nin, siyasi partilerin seçim ittifakı yapmasına imkan tanıyan kanunun seçim güvenliğiyle ilgili hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebi reddedildi. 

CHP tarafından 7102 sayılı “Seçimlerin Temel Hükümleri Seçmen Kütükleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle AYM'ye başvuru yapılmıştı. Başvurunun ilk incelemesini yaparak, esastan incelenmesine karar veren AYM Genel Kurulu'nca iptal istemi görüşülerek, karara bağlandı. AYM tarafından iptal talebi reddedildi. 15 üyenin oy çokluğuyla alınan karara, 2 üyenin katılmadığı öğrenildi. AYM tarafından seçim kanununda yapılan tüm düzenlemelerin Anayasa'ya uygun olduğuna hükmedildi.

Kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istenen maddeler şöyle:

  • Aynı binada oturan seçmenlerin, hane bütünlüklerinin korunması ve aynı seçim bölgesinde kalmaları şartıyla farklı sandık bölgelerine kaydedilebilmesi.
  • Seçim güvenliği açısından gerekli görülmesi durumunda vali veya il seçim kurulu başkanının oy verme gününden en geç bir ay önce talepte bulunması halinde, o yerdeki sandıkların en yakın seçim bölgelerine taşınmasına, sandık bölgelerinin birleştirilmesine, muhtarlık seçimleri hariç olmak üzere seçim bölgelerinin birleştirilmesi ile seçmen listelerinin karma şekilde düzenlenmesi.
  • Sandık kurulu başkanının belirlenmesi usulü.
  • Birlikte yapılan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde, oy pusulalarının aynı zarfa konulması.
  • Sandık çevresinde cebir, şiddet veya tehdit kullanarak sandık başı düzenini bozmaya kalkışanlar hakkında seçmenlerin ihbarı üzerine gerekli yasal işlem yapılmasını düzenleyen maddeye eklenen 'seçmenlerin ihbarı' ibaresi.
  • Üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarfların geçerli sayılması.
  • Yetkili seçim kurullarınca gönderilen ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan oy pusulalarının arkasının sandık kurullarının ihmaliyle mühürlenmemiş olmasının, oy pusulasını geçersiz kılmaması. 

NUMAN KURTULMUŞ: AYM BEKLENEN BİR KARAR ALMIŞTI

AKP'li Numan Kurtulmuş, "Türkiye'de demokratik mekanizmaların ne kadar iyi bir işlediğini gösteren bir örnekle karşı karşıyayız. Yasama faaliyetinde parlamento yasa çıkardı, ana muhalefet partisi bunu elindeki imkanı kullanarak AYM’ye götürdü. AYM inceledi ve ret cevabı verdi. Kabul cevabı da verebilirdi. O zaman başka bir şey olacaktı ama Türkiye çok şükür bütün demokratik mekanizmalara sahip olan bir ülke. Bir çok dünyadaki ülkeyle kıyaslanmayacak bu süreçleri, seçim süreçlerini de şeffaf yürütebilen bir ülke. Dolayısıyla seçim takvimi kendi yolunda ilerliyor. Anayasa Mahkemesi de normal, beklenen bir karar almıştır." 

'SİYASİ BASKIYA KARŞI ANAYASA'YI SAVUNAMADILAR’

AYM'nin iptal istemini reddetmesi üzerine Habertürk TV'ye bağlanan CHP Sözcücü Bülent Tezcan, Didem Arslan'ın sorularını yanıtladı.
Tezcan, "İttifak ile ilgili kısmı değil, seçim güvenliğini götürmüştük AYM'ye. Kesinlikle iptali gerekiyordu. İptaline karar vermemiş olması bizi şaşırttı. Anayasa'ya aykırı olmadığı kararı bizi şaşırttı. Seçim güvenliğini ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemeler. Siz kalkıp valilerin talimatı ile sandıkların taşınmasının önünü açarsanız bu serbest ve eşit seçimi ortadan kaldırır. Seçme hakkına aykırı düzenlemelerdir. Anayasa'nın ruhuna aykırıdır." dedi.

"Anayasa Mahkemesi 'nin bunları görememesi mümkün değil. Siyasi baskıya karşı Anayasa'yı savunamadılar." ifadesini kullanan Tezcan, seçim güvenliğine ilişkin alacakları önlemlere karşı ise, "Çok iyi bir teknik alt yapı oluşturduk. 153 bin seçmeni Doğu'ya taşıyorlar. Burada gözlemci sayısını 3 katına çıkartacağız. Sandıkların tamamını daha sıkı kontrol edeceğiz. Diğer siyasi partiler ile eş güdüm içerisinde çalışıyoruz. Sandıkları korumak bizim görevimiz." ifadesini kullandı. (HABER MERKEZİ) 

ÖNCEKİ HABER

Dev Turizm-İş: Ege Üniversitesi yasalara aykırı davranıyor

SONRAKİ HABER

Yargıtay: Tatil günü çalışmasına karşılık izin kullandırılamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa