28 Mayıs 2018 23:13

İtirazlara rağmen sandıklar taşınıyor: Taşımalı şaibe

Sandıkların taşınmasını HDP PM Üyesi Alaattin Semir Zuğurli ve CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın ile konuştuk.

Fotoğraf: Mahmut Serdar Alakuş/AA

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

HDP’nin itirazına rağmen YSK 24 Haziran seçimlerinde Bölge illerinde 144 bin kişinin oyunun taşınmasına karar verdi.  Karar, “Güvenlik” gerekçesiyle korucu köylerine taşınacak sandıkların denetimi konusunda şaibeleri beraberinde getirdi. 

Yüksek Seçim Kurulu 24 Haziran seçimlerinde bölge illerinde “güvenlik” gerekçesiyle sandık taşıma kararı aldı. YSK’ye göre 144 bin seçmenin oy kullanacağı sandığın taşınacağı açıklandı. HDP’ye göre ise 270 bin seçmenin etkileneceği iddia ediliyor. Sandıkların taşınmasını HDP PM Üyesi Alaattin Semir Zuğurli ve CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın ile konuştuk. 

HDP’Yİ BARAJ ALTINDA BIRAKMAK İSTİYORLAR

Önümüzdeki seçimin iktidar için varlık yokluk meselesi olduğunu dile getiren Zuğurli, iktidarın seçim sonucunu lehine çevirmek için her türlü engelleme ve antidemokratik yola başvurduğunu söyledi. Sandık güvenliğini demokratik ülkelerde tesis eden yapının devletin kendisi olması gerektiğini ancak tersi bir durumun söz konusu olduğunu belirten Zuğurli, “İktidar, bu seçimde demokratik yöntemlerle seçimi istediği sonuca götüremeyeceğini biliyor. Ekonomik olarak çöküntü içindeler, ülkeyi yönetemez haldeler. Bu nedenle de kimi hilelere kimi engellemelere kimi farklı seçmenin iradesinin direk ve net bir şekilde sandığa yansımasını engellemenin yol ve yöntemlerini arıyorlar. Biliyorlar ki seçmen sandığa giderse, yaratılan bu rahatsızlık cevapsız kalmayacak. Temel gaye HDP’yi baraj altında bırakmak. Çünkü onların iktidar olmasının önündeki en büyük engel HDP’dir. Sandıkların taşınması yönünde güvenliği gerekçe yapıyorlar, bir köyün güvenliği sağlayamayan NATO’nun ikinci büyük ordusu kendi sınırları dışında, kendi güvenliğini sağlama bahanesiyle müdahalede bulunabiliyor” dedi.  

GEREKLİ ÇALIŞMALARI YAPIYORLAR

Yaşanan söz konusu olan duruma ilişkin çeşitli önlemler aldıklarını belirten Zuğurli, şunları dile getirdi: “Seçmenin iradesini doğru ve demokratik bir şekilde nasıl sandığa ulaştırabiliriz, bunun çabası içindeyiz. Köylerimizden tutun mahallelerimize, ilçelerimize çalışmalarımız var. 250-300 bin seçmenin oy yerinin değiştirilmesi, taşınması söz konusu, bu seçmenlerin öyle ya da böyle sandığa iradesinin yansıması gerekiyor. Bu taşınması söz konusu olan illere baktığımızda yüzde 80-90 HDP seçmeninin olduğu yerlerdir. Ne pahasına olursa olsun, oylarını kullanması yönünde görüşmeler yapıyoruz. Üniversite öğrencisi, mevsimlik iş için il dışına çıkan insanlarımızı taşıyacağız. Bu durumu sandık taşınması durumunda yapmayı düşünüyoruz. Sandık görevlilerimize, sandık güvenliğine ilişkin bir ay sürecek eğitim çalışmamız var. Sandık güvenliği için şu an bütün illerde yüzde 80-90 sandık görevlisi tamamlanmış durumda” dedi. 

SANDIK GÜVENLİĞİ İÇİN ÇAĞRI

Sandık güvenliği için HDP dışındaki CHP, Saadet Partisi, İyi Partiye de çağrı yapan Zuğurli, “Bunu bilmek gerek HDP’nin bir oyunun sandığa yansımaması, İyi Partinin, Saadet Partisinin, CHP’nin bir oyunun yansımamasıdır ve şekillenecek olan meclisin AKP-MHP lehine olacağını dikkate almak gerekiyor. Bu duruma karşı İyi Parti, Saadet Partisi, CHP’nin de önlem alması gerekiyor” dedi.  

KAYGILARI REFERANDUMDAN GELİYOR

Zuğurli, sandık güvenliği konusunda neden hassas olduklarına dair ise şu ifadeleri kullandı: “Herkes biliyor olağan koşullarda AKP sandıklardan zaferle çıkamaz. Biz bunu referandumda gördük. Okullarda rangerlar, panzerler duruyordu. Burada amaçlanan halkın iradesini sandığa yansıtmaması için gerekli olan olumsuz koşulları yaratmaktı. O süreçte mühürsüz oy kullanıldı. Bu süreçte baktığımızda seçmen sayısının 3-4 katı pusula bastırılmış. İster istemez insanın aklına bu kadar oyu neden basıyorsunuz? Hadi diyelim ki 70 milyonun hepsi hatalı oy kullandı. Yine de basacağınız pusula 2 katı olur. Bu bile bazı şeylerin hazırlığına işarettir. Onlar her türlü hazırlığı yapmış olabilirler. Bizim de hazırlıklarımız var.”

HANİ GÜVENLİĞİ SAĞLAMIŞLARDI

CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın ise, YSK’nin güvenlik gerekçesiyle verdiği sandıkların taşınması kararını doğru bulmadığını  söyledi. Sayın, “7 Haziran’da 1 Kasım’daki seçimlerde olayların en yoğun olduğu dönemde sandık taşıma olmadı. Şu anda kendi söylemleriyle terörü bitirdiklerini, huzurun olduğunu, insanların sabahlara kadar dolaşabildiğini söyledikleri bir ortamda sandık taşınması bence manidardır. Güvenliğin olmadığı yerde sandık taşınır, hükümetin dediğine göre güvenlik her yerde sağlanmış. Güvenliği sağlamış isen sandıkları taşımanın anlamı nedir? YSK’nin kararının kesinleşmesiyle hukuki açıdan bir şey yapılamıyor ama bu duruma ilişkin gerekli çalışmalarımızı yapacağız” diye konuştu.  

ÖNCEKİ HABER

Almanya'da sanatçıların çalışma koşulları: Güvencesiz yaratıcılık?

SONRAKİ HABER

Liman ve depo işçileri: Ekonomik gidişat değişim ihtiyacı yaratıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...