28 Mayıs 2018 00:20

1938 Fransa - Nefret edilen şampiyon: ‘Kara gömlekli’ İtalya

Ülkeyi zapt eden 'Kara gömlekliler' sahaya da inmiş, kupanın en sevilmeyen takımı İtalya şampiyon olmuştu.

1938 Dünya Kupası finalinde Macaristan kaptanı György Sárosi İtalya'ya karşı ikinci golünü atıyor. Fotoğraf: Le Miroir des sports

Paylaş

Mithat Fabian SÖZMEN

Benito Mussolini, 24 Ekim 1922’de partisinin Napoli’deki kongresinde “Programımız basit. İtalya’yı yönetmek istiyoruz” dediğinde ‘Kara gömlekliler’e ülkeyi zapt etme emri çoktan verilmişti. 28 Ekim’de Roma Yürüyüşü, 30 bine yakın ‘Kara gömlekli’yle başladığında, İtalyan halkı 3 yıldır her grevde, hak arama mücadelesinde karşısında gördüğü bu milislerin ülkenin tüm stratejik noktalarında hakimiyeti ele geçirdiğine tanıklık etti. Mussolini’nin faşist milisleri, iktidarın “sorunsuz” bir şekilde el değiştirmesine aracı olmuştu. Mussolini iktidarında bu çeteler, Ulusal Güvenlik için Gönüllü Milisler adını alsa da herkes onları “Kara gömlekliler” olarak anmayı sürdürdü.

‘KARA GÖMLEKLER’ SPOR SAHALARINDA

Nazi Almanyası’nın başkenti Berlin’de yapılan ve her türlü sembolizmin sonuna kadar kullanıldığı 1936 Yaz Olimpiyatlarının açılışında “Kara gömlekler” bu kez İtalyan sporcuların üzerindeydi. Ancak kara formanın tarihteki en büyük şovu 1938 Dünya Kupası’nda yaşandı.

1934’te şaibeli bir şekilde kupayı müzesine götüren İtalya, Fransa’da düzenlenen 3. Dünya Kupası’nın en sevilmeyen takımıydı. Bu antipatide politik gelişmeler başroldeydi. İtalya, Fransa’nın komşusu İspanya’da Faşist General Franco’ya desteğiyle biliniyordu ve büyük savaş yaklaşırken Fransa, kendini dört bir yandan faşist güçlerce kuşatılmış hissediyordu.

Aynı zamanda Fransa, İtalya’daki faşist rejimden kaçan siyasi figürlerin bir numaralı adresiydi ve bu isimlerden biri olan Carlo Rosselli, La Cagoule olarak bilinen, Fransız faşist grup tarafından Mussolini’nin emriyle öldürüleli sadece 1 yıl olmuştu. Rosselli’nin Paris’teki cenazesine 200 bin kişi katılmıştı.

Fransa’da İtalya’nın maçları Fransızlar ve sürgündeki İtalyanlar tarafından dolduruluyor ve Mussolini’nin takımına duyulan nefret gizlenmiyordu. Vittorio Pozzo’nun öğrencileri bu şartlar altında çıktıkları ilk tur maçında Norveç karşısında çok zorlandı ve ancak uzatmada kazanabildi.

Çeyrek finalde rakip ev sahibi Fransa’ydı. Her iki takım da mavi forma giydiği için birinin forma rengini değiştirmesi gerekiyordu. Kurayı İtalya kaybetti ancak 2. formaları olan beyazların yerini Mussolini’nin emriyle siyahlar aldı.

‘4 GOL YEDİM AMA HAYAT KURTARDIM’

İtalya’nın nefret edilen 11’i “Kara gömlekliler” olarak sahadaydı. Paris’teki Stade Olympique de Colombes’da son şampiyon, oynadığı futbol ve aldığı 3-1’lik galibiyetle, Mussolini’yi gururlandırırken şampiyonluğa giden yolu da ardına kadar açıyordu. Yarı finalde Brezilya’yı 2-1’le geçtiler. Finalde rakip Macaristan’dı ve iddiaya göre maç öncesi İtalya milli takımına Mussolini tarafından gönderilen telegramda “Vincere o morire” yani “Ya kazanın ya da ölün” deniliyordu.* İtalya, Macaristan’ı finalde 4-2 mağlup ederken maç sonrası Macar Kaleci Antal Szabo meşhur demecini veriyordu: “4 gol yemiş olabilirim ama en azından (İtalyan futbolcuların) hayatlarını kurtardım.”

MALUM SON

İtalya’nın favori olacağı 1942 Dünya Kupası, 2. Dünya Savaşı sebebiyle iptal edildi. Ülkesini savaşa ve yıkıma sürükleyen Mussolini, 1945’te öldürüldü. Faşist rejim sırasında iktidarla hayli içli dışlı olan, militarizmle futbolu harmanlamasıyla bilinen Vittorio Pozzo, 1948’e kadar İtalya milli takımını çalıştırmayı sürdürdü. 1968’te ölene değin La Stampa gazetesi için yazarlık yapan Pozzo’nun antifaşist hareketle çalıştığına dair iddialar ’90’ların sonunda gündeme geldi.

Adam markajının mucitlerinden Pozzo, hakkındaki efsaneler ve teknik direktörlük pratiğiyle karmaşık bir mirası ardında bıraktı.

*Simon Martin, 2001’de o takımdan hayatta kalan son isim Piero Rava ile röportaj yaptığını ve Rava’nın bu iddiayı yalanladığını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Milyonluk tazminat kazanan 2 madenci, tek kuruş alamadı

SONRAKİ HABER

‘Trump-Kim Zirvesi’ bilmeceye dönüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...