22 Mayıs 2018 20:25

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: İran'a kolay şartlar sunduk

İran'ı, 12 şartı yerine getirmediği takdirde 'tarihteki en güçlü baskı ve yaptırımla' ezmekle tehdit eden Mike Pompeo 'Biz kolay şartlar sunduk' dedi.

Fotoğraflar: Pixabay

Paylaş

İran'ı, uranyum üretimini sonlandırmaktan Suriye'de ve Yemen'de desteklediği gruplara desteği kesmeye kadar 12 şartı yerine getirmediği takdirde 'tarihteki en güçlü baskı ve yaptırımla' ezmekle tehdit eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Biz kolay şartlar sunduk ve açık olmak gerekirse dünyadaki çoğu ülke bununla ilişki halinde" açıklaması yaptı.

Anadolu Ajansının aktardığına göre Mike Pompeo, ABD Dışişleri Bakanlığında düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD'nin İran'a sunduğu 12 maddelik şartın yerine getirilmesinin imkansız olmadığını belirten Pompeo, "Şartlarımızın uygulanmasının imkansız olduğuna dair haberler gördüm. Biz kolay şartlar sunduk ve açık olmak gerekirse dünyadaki çoğu ülke bununla ilişki halinde" değerlendirmesini yaptı.

Pompeo, İran halkının da ABD'nin bu isteklerini paylaştığını iddia ederek "İran halkının, ülkelerinin bu şekilde davranmasını sona erdirecek bir yol görmeleri durumunda o yolu tercih edeceğine güvencim tam" diye konuştu.

5 İRANLI DAHA YAPTIRIM LİSTESİNE ALINDI

Öte yandan ABD yönetimi, Yemen'deki Husilere, İran Devrim Muhafızları adına silah ve teknik yardım sağladıkları gerekçesiyle 5 İran vatandaşını yaptırım listesine aldı.

ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Mahmud Bagheri Kazemabad, Mohammad Agha Ja’fari, Mehdi Azarpisheh, Javad Bordbar Shir Amin ve Sayyed Mohammad Ali Haddadnezhad Tehrani isimli İran vatandaşlarının yaptırım listesine eklendiği belirtildi.

Yemen'de faaliyet gösteren Husilerin Suudi Arabistan'a karşı kullandıkları füze ve silahların İran'dan geldiği iddiasına yer verilen açıklamada, adı geçen şahısların İran Devrim Muhafızları adına Yemen'deki Husilere silah yardımı ve teknik destek sağladıkları vurgulandı.

TARİHTEKİ EN SERT YAPTIRIMLARLA TEHDİT ETMİŞTİ

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, İran'a nükleer silah üretimini durdurması ve Ortadoğu'daki "terör gruplarına" desteğini kesmesi çağrısında bulunmuştu. İran'la yeni bir anlaşma yapılması gerektiğini vurgulayan Pompeo, anlaşmada yer alması için 12 maddelik şart sunmuştu. ABD'nin İran'a sunduğu 12 maddelik şart arasında, İran'ın uranyum üretimini sonlandırmasından Suriye'de, Yemen'de desteklediği gruplara desteği kesmesine kadar farklı talepler bulunuyor.

ABD, belirtilen şartların yerine getirilmemesi durumunda İran'ı tarihin en sert yaptırımlarıyla tehdit ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

KKTC'de değer kaybeden TL yerine farklı para birimine geçiş gündemde

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan Venezula Devlet Başkanı Maduro'ya tebrik telefonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...