18 Mayıs 2018 01:19

Türk Traktör’de satışlar düştü fatura işçiye çıkarıldı

Türk Traktör’de mayıs - haziran aylarında belirlenen 3'er gün çalışmayacak olan işçilerin, çalışmadığı günlerin ücretinden yüzde 24 kesinti yapılacak.

Fotoğraf: EVRENSEL

Paylaş

Hüseyin KARACA
Birkan BULUT
Ankara

Koç Holdinge bağlı Türk Traktör fabrikasında satışların düşmesi gerekçesiyle işçilerin çalışma günleri kısaltılarak ücretlerinde kesintiye gidildi. Mayıs ve haziran aylarında belirlenen üçer gün çalışmayacak olan işçilerin, çalışmadığı günlerin ücretinden yüzde 24 kesinti yapılacak. Türk Metal Sendikası Ankara Şube Başkanı İbrahim Biçer işçi çıkarmayı böyle bir yöntemle engelleyebildiklerini söylerken, işçiler tepkili.

Türk Traktör fabrikasında örgütlü Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası Ankara Şubesi Başkanı İbrahim Biçer gazetemize yaptığı açıklamada, satış ve üretimin düştüğünü söyledi. Üretimde sıkıntı gerekçe gösterilerek patronun eleman çıkarmak istediğini belirten Biçer, “Biz de eleman çıkarılmasını istemiyoruz. Beraber bir çözüm yolu bulduk mayıs ve haziran ayında üçer gün üretim dursun dediler. Mayıs ayının 18, 25, 26. günleri ile haziran ayının 9, 23, 30. günleri çalışmayacak olan işçilerin, çalışmadıkları günlerin ücretinden yüzde 24 kesinti yapılacak. Zaten sonrasında da yıllık izin zamanı başlıyor. Böylece bu süreci işçi çıkarılmadan atlatmak istiyoruz” dedi.

Fabrikanın yurt dışına siparişleri olduğunu aktaran Biçer, bu durumun yurt dışına sipariş üretiminde çalışanları etkilemeyeceğini söyledi. Ancak yurt içine üretim yapan bölümlerde bunun uygulanacağını ifade eden Biçer, çalışılmayan günlerin sigorta priminin yatırılacağını dile getirdi.

‘GÜNLÜK ÜCRETİMİZDEN YÜZDE 24 KESİNTİ Mİ KURTARACAK?​’

Türk Traktör’de çalışma günlerinin düşürülmesi ve işçilerin ücretinden kesintilerin olacağının ilan edilmesinden sonra görüşlerini aldığımız işçiler bu duruma tepkili. Yaklaşık 9 yıldır Türk Traktör’de çalışan bir işçi “Traktör satışı az dediler, daha dün kâr rekorları kırdık diye açıklamalar yapmıyorlar mıydı? İşleri büyüteceğiz falan derken, şimdi bir anda kriz var demeye başladılar. Ücretlerden de kesinti yapacaklarmış. Krizden işçinin bir günlük ücretinden yüzde 24 kesintiyle mi kurtulacağını zannediyor. Bunlar hep bahane, ekonomi genel olarak kötüye gidiyor. Bu yüzden seçimleri bekliyorlar, seçimlerden sonra dananın kuyruğu kopar. Buradaki krizin faturasını da bize ödetirler” dedi.

KOÇ MUHALİF GÖRÜNSE DE KRİZDE İŞLER DEĞİŞİR

Bir başka işçi ise “ Fabrikada ‘AKP’nin yeniden seçilmesi lazım, yoksa kriz daha devam eder’ gibi konuşmalar oluyor. Bu uygulamayla da oyunuzu AKP’ye verin yoksa kriz kapıda, başınız daha çok belaya girer dayatması olabilir. Koç Grubu genel olarak muhalif görünse de kriz dedin mi işler değişir” dedi.

‘EN BELİRSİZ DURUMDA OLAN BİZ İŞÇİLER’

Uzun süredir stok üretimi yaptıklarını anlatan genç bir işçi ise fazla mesaiye kaldıklarını ve üretimin hızlandığını söyledi. Bu süreçte çok yorulduklarını, hatta işçi alımı yapılmasını beklediklerini dile getiren işçi, “Ama stoklar iyice doldu, traktörler ellerinde patladı. Bunun böyle olacağı belliydi. Bakalım şimdi ne olacak” dedi.

Başka bir işçi ise “Bir süredir ham maddelerin kalitesizliği falan konuşuluyordu. Bu yüzden müşteri kaybetti falan diye söylentiler vardı ama bu durumu beklemiyorduk. Seçimlerle alakası kesin vardır, ama AKP devam etsin diye bu durumu ortaya çıkardıklarını düşünmüyorum. Asıl olarak müşteriler de, fabrika da önünü görmek istiyor. Biz işçiler ise en belirsiz durumdayız” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Levent Gültekin savcılığa ifade verdi 

SONRAKİ HABER

Erik, üreticinin elinde kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...