16 Mayıs 2018 00:47

‘İmar barışı’ İzmir'de birçok kaçak yapıyı yasallaştıracak

Yeni imar düzenlemesi ile birlikte İzmir’de birçok kaçak yapının yasallaşmasının ve kamu arazilerinin satışının önü açılıyor.

Fotoğraf: Özer Akdemir/EVRENSEL

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Yeni imar düzenlemesi ile birlikte İzmir’de birçok kaçak yapının yasallaşmasının ve kamu arazilerinin satışının önü açılacakken İzmir’e Sahip Çık Platformu düzenlemeyi ‘Peşkeş çekme ve yağmalama yasası’ olarak değerlendirdi.

Hükümetin seçim öncesi Meclisten geçirdiği torba kanunda  İzmir’i de yakından ilgilendiren imar düzenlemesi bulunuyor. ‘İmar barışı’ olarak nitelendirilen yasayla birlikte bir süredir inşaat sermayesinin saldırısı altında olan İzmir’in kent merkezinde hukuksuzca yapılmış ve meslek odalarının itirazına konu olan bir çok yapı da ‘yasallaştırılmış’ olacak. İzmir’in kalbi olan Alsancak’ta 3 kat imar koşullarına sahip olmasına rağmen 21 kat olarak kaçak şekilde inşa edilen Ege Palas Oteli, Bornova Karaçam’da “zeytinlik alana” inşa edilen 3 adet 5’er katlı blok, yine aynı şekilde Bornova Karaçam’da 1. derece doğal sit alanı kararı değiştirilip 3. derece sit alanına dönüştürülmesinin mahkemece iptal edilmesine rağmen hukuksuz ruhsat düzenlenerek 1. derece sit alanını tahrip eden kolej inşaatı yasallaşacak.

AÇILAN DAVALAR DÜŞECEK

Ayrıca, Çeşme gibi rantın yüksek olduğu özellikle kıyı bölgelerinde yer alan onlarca kaçak otel, halkın plajlarını işgal eden oteller, doğal sit alanlarına yapılaşmış olan kaçak yapılar, Urla ilçesinde 1. derece sit alanına kaçak olarak inşa edilen ve basında Urla Villaları olarak tabir edilen kaçak villalar, kent içinde kamusal alanları işgal eden yapılar vb. olmak üzere birçok imara aykırı yapı korunmuş olacak. Odaların ve vatandaşların bu yapılara karşı açmış olduğu davalar da düşmüş olacak.

KAMUYA AİT TARIM ARAZİLERİ SATILABİLECEK

Yasanın 17. maddesinde, hazineye ait tarım arazilerinin kiralanmasının ötesinde, kira bedelini düzenli şekilde ödeyen kiracılara arazilerin doğrudan satılabileceği yer almakta. Bu sayede, devlet güvencesi altında olması gereken tarım, orman, kıyı, mera gibi doğal alanların özel mülkiyet kontrolüne bırakılmasının yolu açılıyor. İzmir’de başta Çeşme ve Karaburun olmak üzere kırsaldaki çok sayıda tarım arazisi geçtiğimiz yıllarda kiralanmıştı. 

‘PEŞKEŞ ÇEKME VE YAĞMALAMA YASASI’

İmar düzenlemesinin sonuçlarını gazetemize değerlendiren İzmir’e Sahip Çık Platformu Sözcüsü Melih Yalçın, “Bu düzenleme aynı zamanda peşkeş çekme ve yağmalama yasası aynı zamanda. kentleri ve yaşam alanlarını paraya çevirmeye çalışma politikalarının bir parçası. Tarım alanlarının, kıyıların, orman vasfını yitirmiş alanların el değiştirme ihtimali var. Bunların kararlarını hükümet yetkilileri verilecek. Satın alanlar istediği gibi yapılaşmaya açabilecek. Her türlü yoruma açık tehlikeli bir düzenleme. herkesin yaptığı yanına kâr kalacak. Parası olan siyaseten güçlü olan herkes kamu malını kendi mülküne  geçirebilecek” dedi.

‘KAÇAK YAPI YAPANLAR ÖDÜLLENDİRİLECEK’

Bu düzenlemeden sağlıklı bir yapılaşmanın çıkmayacağını da ekleyen Yalçın şunları söyledi: “Düzenleme kontrolsüz yapılaşmayı kabul etmekte, teşvik etmekte ve geleceğe taşımaktadır. Ayrıca “imar barışı” adı altında ele alınan kaçak yapılar, sadece kentsel alandaki yapıları değil; tarım, orman, mera ve kıyı alanlarında yer alan ticaret, turizm, lüks konut vb. amaçlarla inşa edilmiş kaçak yapıları da kapsamaktadır. Tanımı ve kapsamı standart bir imar affından çok daha geniştir ve barınma ihtiyacının tamamen dışında, ticari kaygılarla, haksız, hukuksuz bir şekilde devletin malı üzerinde ya da korunması gerekli alanlarda yapılan kaçak yapıları yapanları ödüllendirmektedir. Bir toplumun geleceği ancak sağlıklı çevrelerde yaşama olanağı sağlandığında, orman, mera, tarım alanlarının devlet tarafından korunduğu, kamu malının kamu yararı için kullanıldığı, haksızlıkların hukuksuzlukların yargılanarak cezalandırıldığı, hukukun ve bilimin gereklerinin öncelendiği ortamlarda ve bunlara yönelik çıkartılan düzenlemelerle güvence altına alınabilir”

ÖNCEKİ HABER

Yeni Şafak aktardı: 77 yaşındaki Ayık 1946 seçiminde oy kullanmış!

SONRAKİ HABER

KONDA Genel Müdürü Ağırdır: AKP parlamento çoğunluğunu yitirebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...