25 Ağustos 2012 06:54

Davutoğlu Esad’a yine ömür biçti!

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye’deki sancılı sürecin çok uzun sürmeyeceğini iddia ederek, “Bu süreci artık yıllarla değil, aylarla veya haftalarla ifade etmek gerekir” dedi.Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NTV’de gazeteciler Cengiz Çandar ve İsmet Berkan’ın sorularını yanıtladı. “Suriye’deki sa

Davutoğlu Esad’a yine ömür biçti!
Paylaş

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye’deki sancılı sürecin çok uzun sürmeyeceğini iddia ederek, “Bu süreci artık yıllarla değil, aylarla veya haftalarla ifade etmek gerekir” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NTV’de gazeteciler Cengiz Çandar ve İsmet Berkan’ın sorularını yanıtladı. “Suriye’deki sancılı sürecin çok uzun sürmeyeceğini” öne süren Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Biz Suriye’de bütün alternatifi deneyerek bugünlere geldik ama bu sancılı sürecin çok uzun süreceğini düşünmüyorum. Artık bu süreci yıllarla ifade etmek yerine aylar veya haftalarla ifade etmek gerekir”diye konuştu.

DIŞ POLİTİKADA DEĞİŞİM YOK

Davutoğlu, 9 kişinin hayatını kaybettiği Gaziantep saldırısında Suriye istihbarat örgütü El Muhaberat’ın parmağı olduğuna yönelik bazı iddiaları değerlendirirken, Türkiye’deki terör olaylarını sadece Suriye’ye bağlamanın eksik bir yaklaşım olacağını söyledi.

Davutoğlu, eleştirilere neden olan Türkiye’nin dış politikasına da değindi. “İzlenilen politikanın şahsi politikası olmadığını, Türkiye Cumhuriyeti’nin politikası olduğunu” kaydeden Dışişleri Bakanı, “Türkiye olarak Suriye’deki zulme karşı bir tavır alıyoruz. Ortadoğu’daki bu politikamızdan vazgeçmeyiz” diyerek yürütülen politikaların süreceğini belirtti.

İRAN’A ELEŞTİRİ

Suriye’ye yönelik yürütülen politikayı, “Suriye halkının yanında olmak” olarak açıklayan Davutoğlu, “Ama bir halk Türkiye’nin de önem verdiği değerler için ayağa kalkmışsa bölgenin en büyük devleti olarak Türkiye’nin kayıtsız kalması beklenemezdi. İlk aşamada Suriye’deki muhalefetin Beşar Esad’dan tek istediği reformdu. Hatta gitmesini bile istemediler. Biz diplomasinin bütün imkanlarını Suriye’de kullandık. Krizin bu boyuta ulaşmaması için her şey yapıldı. Krizle ilgili batı dünyasıyla bir çok kez görüştük ve formüller geliştirdik. Ama Suriye yönetimi bu formüllere imkan tanımadı” diyerek Esad’ı suçladı.
Türkiye’nin Suriyeli muhaliflere silah verdiğine yönelik iddiaları reddeden Davutoğlu, İran’ın Suriye politikasını da, Suriye halkı yerine statükocu Esad rejimini savunduğu için eleştirdi.

TEDBİR ALIRIZ

Bakan Davutoğlu, “Ne Irak’ta ne de Suriye’de Kürt kardeşlerimizi dışlayıcı bir tavır içerisine girilmesine izin vermemiz mümkün değildir. Bizim Suriye’nin kuzeyindeki gelişmelerle ilgili karşı çıktığımız şey, iç savaşı tetikleyecek şekilde otonom bölgelerin diretme şeklinde ortaya çıkmasıdır. Suriye’nin kaderine birkaç PKK’lı karar verecek değildir. Suriye’nin kaderini onların eline bırakamayız çünkü o gelecek bizi de etkileyecektir. Terör yapılanmasına karşı gerekli tedbiri alırız” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Askeri araç kaza yaptı: 8 yaralı

SONRAKİ HABER

Sinyor Terim, medya ve samimiyet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa