16 Nisan 2018 12:33

Anlamlı yüz ifadeleri evrimle nasıl oluştu?

York Üniversitesindeki araştırmacılara göre ilk insanların kalın kaş çizgilerine sahip olması fiziksel bir üstünlüğün işareti.

Paylaş

Yeni bir araştırmaya göre Homo sapiens'ler atalarından gelen kalın, kemikli kaşları daha yumuşak yüz ifadelerine sahip olmak adına kaybetmeselerdi modern insanlar asla tuhaf kaşlara sahip olamazlardı.

York Üniversitesindeki araştırmacılara göre ilk insanların kalın kaş çizgilerine sahip olması fiziksel bir üstünlüğün işaretiydi. İnsan yüzü evrimleşerek, daha küçük ve yassı bir şekil alınca, kaşlar birçok yüz ifadesinin sergilendiği bir tuval oldu.  

YÜZ KÜÇÜLDÜKÇE KAŞLAR HAREKETLENDİ

Araştırmacının Yürütücüsü Anatomi Profesörü Paul O’Higgins, bu durumu şöyle özetliyor: ‘Daha geniş bir ifade paleti için baskınlık ya da saldırganlık alışverişi yaptık. Yüz küçüldükçe alın yassılaştı, yüz kasları hareket edebilir hale geldi ve kaşlar aşağı-yukarı hareket ettirildi. Böylece biz derin duygularımızı ifade edebilir olduk.’

Araştırmayı yapan bilim insanları sonuçların kurgusal olduğunu belirtiyor. Fakat haklı oldukları bir durum var; daha küçük ve yassı yüzlerin evrimleşmesi kaşların sosyal gücünü ortaya çıkardı.  Ve insanların mesafelere rağmen daha karmaşık yollarla iletişim kurmasını sağladı. 
Doğa ekolojisi ve evrim üzerine çalışan York Üniversitesinde Paleolitik Arkeolog  Penny Spikins, “Birbirimizle yarıştığımız, korkutucu görünmenin bir avantaj olduğu bir durumdan birbirimizi kaşlarımızın hareketinden tanuyıp yakınlık gösterdiğimiz duruma geçtik” dedi.
Bilim insanları uzun zamandır antik insanların neden bu kadar kalın kaç çizgilerine sahip olduğunu araştırıyor. Araştırmacılar yıllardır birçok farklı hipotez öne sürdü. Bir fikre göre kalın çizgi yalnızca çıkıntılı yüzler ve kafatası arasındaki boşluğu doldurmak içindi. Bir diğeri ise güçlü çiğneme olayının stresine dayanmak  içindi.  

NEANDERTHALLERDEN DAHA KALIN KAŞLAR

Meslektaşları Ricardo Godinho ile çalışan araştırmacılar edindikleri 3D x-ray tarama cihazı ile insan atalarından Homo heidelbergensis’in kafatasına bakarak 300 bin-125 bin sene öncesinde bugünün Zambiya’sında yaşadığı belirlendi. Kabwe 1 olarak bilinen kafatasının Neanderthallerden daha kalın kaşlara sahip olduğu görüldü.

Araştırmacılar bilgisayar programıyla antik insanlardan kalın kaşlı kafatasına sahip Kabwe 1’in yanına modern bir kafatası geliştirdi. Bilgisayar modellerini kullanan bilim insanları birçok yapay kafatası üzerinde deney gerçekleştirdi. İlk olarak eğer amaç yüz ve kafatası arasını kapatmaksa ne kadar kalınlıkta kaşa ihtiyaç duyulduğuna baktılar. O’ Higgins, ‘Boşluğu doldurmak için gereken en az miktarı bulmak için kemiği kestik ve boyutlarını önemli ölçüde azaltabildiğimizi gördük. Kafatasının boşluğu doldurmak için gerekenden çok daha fazla kemiği var” diye konuştu.

ÇİĞNEME STRESİ DE ETKİLEDİ?

Sonrasında araştırmacılar, çiğneme stresinin yüze nasıl yayıldığını ve kalın kaş olmazsa nasıl olacağını inceledi. Ve çok az bir farklılık olduğu görüldü. “Yüz için daha ciddi sonuçlar bekliyorduk fakat hiçbir şey olmadı”  diyen O’ Higgins’a göre bunun yüzdeki kasların hareketiyle ilgili olmadığı açık. ‘Bize kalan ise akla yatkın bir sosyal açıklama.’ 

KALIN KAŞLARDAN HAREKETLİ KAŞLARA

Hangi nedenlerin insan yüzünün zaman içinde küçülmesine ve kalın kaşları kaybetmesine yol açtığı belirsiz. Fakat daha yassı bir yüz Homo sapiens’lerin doğuşu ile birlikte insanların iletişimi ve daha güçlü bir birliktelik için yolları döşemiştir. Homo heidelbergensis ve diğer ataların kalın kaşlara sahip olması fiziksel gücü simgelerken ilk insanlarda kaslar kaşları basitçe ileri, geri hareket ettirdi. 

Oxford Üniversitesinde Evrimsel Biyoloji Profesörü Robin Dunar, insan iletişiminde önemli olan kaşları primatların neden kullanmadığının belli olmadığını belirtti. Dunar, insan evriminin sonlarında ortaya çıkan geniş sosyal grupların karmaşık ilişkilere ihtiyaç duyması ile bağlantılı olmasının akla yatkın olduğunu belirtti. 

Glasgow Üniversitesinde insan sosyal etkileşimini inceleyen Rachael Jack, kaşların ifadesinin “Onları evrim için sosyal işaretçiler olarak seçmeleri için güçlü adaylar” haline getirdiğini belirtti. Ama ekledi: “İnsan yüzünde iletişimin de gelişmesini sağlayan birçok kasın, grup birlikteliğinin ve işleyişinin ve dolayısıyla hayatta kalma ve ilerlemenin gelişmesine büyük ölçüde katkıda bulunmuş olması muhtemel. Bu yüzden, kaşların bulmacanın eksik kısmı olduğuna ikna olmadım. “ (HABER MERKEZİ)

The Guardian’dan çeviren: Hazal GÖÇMEN
Ara başlıklar Evrensel’in tercihidir.

ÖNCEKİ HABER

5 yılda 5 milyar liralık tohum ithali!

SONRAKİ HABER

Van’da gazetecilerin tehdit edilmesi Meclise taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...